Η πόλη της Καλαμάτας

«Τι να πρωτοπεί κανείς για την Καλαμάτα; Για τον πρώτο αστικό της πυρήνα, τις ομηρικές Φαρές, τα βυζαντινά της μνημεία, τα ένδοξα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της πριγκιπέσσας Ιζαμπώ, τον ρόλο της στην Επανάσταση του 1821, τον αστικό μετασχηματισμό, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, τα προϊόντα της γης, ελιά και λάδι καλαματιανό, ή τα προϊόντα της ανθρώπινης τέχνης, τα περίφημα μεταξωτά καλαματιανά μαντήλια; Η Καλαμάτα, πόλη πολύτροπος, πολυδιάστατη, πολυσήμαντη, γίνεται μέρος του προγράμματος ΠΟΛΙΣ για να αναδείξει, με σύγχρονους όρους, τον αστικό της πολιτισμό».

ΚαλαμάταΚαλαμάτα
Πρόοδος Έργων και Δράσεων
Α΄ ΦΑΣΗ

Πρόσκληση από τους Δήμους στους υποψήφιους αναδόχους

Επιλογή Αναδόχου

Υπογραφή Σύμβασης
Β΄ ΦΑΣΗ

Προσδιορισμός περιοχής παρέμβασης και επιλογή έργων/δράσεων και Στρατηγικής

Διαβούλευση με αρμόδιους Φορείς

Οριστικοποίηση Σχεδίου Δράσης
Γ΄ ΦΑΣΗ

Παραλαβή Μελέτης

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ…

Η  Καλαμάτα κατέχοντας κεντρικό σημείο στους πρόποδες του Ταΰγετου  αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας αλλά και το κεντρικό λιμάνι της, το επίνειό της.

Στοιχεία που σκιαγραφούν την  φυσιογνωμία αυτής της πόλης είναι μεταξύ άλλων το πλούσιο φυσικό κάλλος με τους αμπελώνες, τους ελαιώνες, η εξαίρετη γαστρονομία της αλλά και η αρχιτεκτονικής της. Η Καλαμάτα παρουσιάζει μέσα στο πέρασμα των χρόνων δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής. Πρώιμα  κλασικιστικά κτήρια, εκλεκτικιστικά κτήρια με ποικίλες επιδράσεις( αναγέννηση, μανιερισμός, μπαρόκ), κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου, είναι ένα δείγμα των αρχιτεκτονικών τύπων που  δηλώνουν μέχρι και σήμερα την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης και ως κατασκευές του ανθρώπου, συμβάλλουν παράλληλα στην δημιουργία κοινωνικής μνήμης που χωρίς αυτή δεν υπάρχει πολιτισμός, τόπος, σχέσεις.

Η σημερινή εικόνα της Καλαμάτας αντικατοπτρίζει μια πόλη που αδημονεί να κάνει το μεγάλο της άλμα στο μέλλον. Με όχημα τις υλικές και άυλες υποδομές της, τους ανθρώπους της και το ισχυρό πολιτιστικό – περιβαλλοντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της φορτίο, η Καλαμάτα είναι έτοιμη να ανοίξει διάπλατα τις πύλες του μέλλοντός της.

 

Το Χρονολόγιο του Προγράμματος

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.

Σχετικές μελέτες