Πολιτιστικές Διαδρομές & Πάρκα

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού (πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα), τα οποία έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, καθώς και για τη σύνδεση των μνημείων της με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση των Πολιτιστικών – Περιβαλλοντικών Διαδρομών είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.). Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων, οι οποίες είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η πρόοδος εργασιών στις Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Πάρκα

Πρόγραμμα Αρχικός σχεδιασμός Ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα Υποδομές Marketing Plan - Ψηφιακά Επιχειρημα- τικότητα Φορέας Λειτουργίας
Πολιτιστικές διαδρομές σε εξέλιξη
Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Ο.Χ.Ε.

Διαδρομή των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας - «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

Ο.Χ.Ε.

Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού (Via Egnatia)

Ο.Χ.Ε.

Πολιτιστική διαδρομή Θεσσαλίας

Ο.Χ.Ε.
Πολιτιστική Διαδρομή Σποράδων

ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020
Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για την Αξιοποίηση των Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας»

ΟΧΕ, ΕΤΠΑ, ΕΚΤ
Προτεινόμενες διαδρομές
Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Ιονίων Νήσων

Πολιτιστική διαδρομή Πελοποννήσου – ΜΟΡΕΑΣ

Πολιτιστική Διαδρομή Κεντρικής Μακεδονίας «Αλέξανδρος»

Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο

Διαδρομή Πολιτισμού & Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2021-2027
Πολιτιστική Διαδρομή Θήρας (Σαντορίνη)

Πολιτιστική -περιβαλλοντική διαδρομή κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού (Ολυμπία Διαδρομή)

Πολιτιστική διαδρομή στα Μινωικά Ανάκτορα - «ΜΙΝΩΑΣ»

Πολιτιστική Διαδρομή στη νήσο Νάξο

Πολιτιστική – περιβαλλοντική διαδρομή Αιτωλοακαρνανίας

Τοπική Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίου Θεάτρου Πλατιάνας

ΤΑΠΤοΚ
Τοπική Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίου Θεάτρου της Χερσονήσου

Αρχαιολογικά πάρκα σε εξέλιξη
Αρχαιολογικό Πάρκο Επιδαύρου

ΥΠΕΚΑ
Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας

Π.Δ.Ε. και Π.Ε.Π.

Προτεινόμενα αρχαιολογικά πάρκα
Αρχαιολογικό Πάρκο Μεσσήνης

Αρχαιολογικό Πάρκο Ηρακλείου Κρήτης

Β.Α.Α.

Πρόγραμμα «Πόλις»

«Θεμέλιος λίθος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η έννοια «πόλις» επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Μέσα από ολιστικά προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν ήπιες δράσεις και παρεμβάσεις, έξι ελληνικές πόλεις αλλάζουν την εικόνα τους και τη σχέση με τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους και γίνονται πρότυπα για κάθε πόλη που θέλει να ξαναβρεί τη λειτουργικότητα και την ιστορική και σύγχρονη προσωπικότητά της».

Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

ΔωδώνηΔωδώνηΝικόποληΝικόποληΚασσώπηΚασσώπηΑμβρακίαΑμβρακίαΓίταναΓίτανα
Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα. Λέξεις μοναχικές; Όχι πια. Η Πολιτιστική Διαδρομή « Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» δίνει ζωή και περιεχόμενο στα μνημεία και τα μετατρέπει σε φορείς βιώσιμης ανάπτυξης και σε πρεσβευτές της ιστορίας, της φύσης και του πολιτισμού...

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Ιονίων Νήσων

ΚέρκυραΚέρκυραΛευκάδαΛευκάδαΚεφαλονιάΚεφαλονιάΖάκυνθοςΖάκυνθος
Μια πολιτισμική «καντάδα» που ενώνει, ψηφίδα-ψηφίδα, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς του νησιωτικού συμπλέγματος των Επτανήσων. Μια διαδρομή που οδηγεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην πρωτοπορία και την καθιστά πυλώνα και πνευματικό οδηγό της «νησιωτικότητας» και των Ολιστικών Προγραμμάτων.

Διαδρομή των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας - «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

Χαλκίδα –ΕρέτριαΧαλκίδα –ΕρέτριαΔελφοίΔελφοίΚαρπενήσιΚαρπενήσιΛαμία - ΘερμοπύλεςΛαμία - ΘερμοπύλεςΘήβαΘήβαΟρχομενός ΒοιωτίαςΟρχομενός ΒοιωτίαςΣκύροςΣκύρος
Ο τραγικός ήρωας Οιδίπους, ο μυθικός βασιλιάς της Θήβας, δανείζει το όνομά του σε ένα αόρατο δίκτυ που απλώνεται πάνω από τη Θήβα, τους Δελφούς, τις Θερμοπύλες, κάθε γνωστή και άγνωστη γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, και τη μετουσιώνει σε ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού.

Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού (Via Egnatia)

Πάρκο ΦιλίππωνΠάρκο ΦιλίππωνΔράμαΔράμαΘάσοςΘάσοςΆβδηρα – Πόρτο ΛάγοςΆβδηρα – Πόρτο ΛάγοςΞάνθηΞάνθηΚομοτηνήΚομοτηνήΜαρώνειαΜαρώνειαΑλεξανδρούποληΑλεξανδρούποληΣαμοθράκηΣαμοθράκηΒόρειος ΈβροςΒόρειος Έβρος
Ο περιηγητής του 21ου αιώνα αναζητά ολιστικές εμπειρίες. Ακολουθεί τα υλικά και άυλα ίχνη της Εγνατίας Οδού, σε πόλεις αρχαίες και νέες, σε στεριές και θάλασσες, και αναπνέει τον αέρα 2.500 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού μέσα από μια σύγχρονη ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή.

Πολιτιστική διαδρομή Θεσσαλίας

Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων ΘηβώνΑρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων ΘηβώνΑρχαίο Θέατρο ΔημητριάδαςΑρχαίο Θέατρο ΔημητριάδαςΑρχαία Θέατρα ΛάρισαςΑρχαία Θέατρα ΛάρισαςΣέσκλο - ΔιμήνιΣέσκλο - ΔιμήνιΣπήλαιο ΘεόπετραςΣπήλαιο ΘεόπετραςΜετέωραΜετέωρα
Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε έναν νεολιθικό οικισμό, ένα αρχαίο θέατρο και ένα θεαματικό μνημείο της φύσης και κέντρο της ορθοδοξίας; Αποτελούν και τα τρία πολύτιμες ψηφίδες μιας εμπνευσμένης διαδρομής που αναδεικνύει το μοναδικό πολιτιστικό αποτύπωμα της Θεσσαλίας.

Πολιτιστική διαδρομή Πελοποννήσου – ΜΟΡΕΑΣ

Πόλος ΚορίνθουΠόλος ΚορίνθουΠόλος ΆργουςΠόλος ΆργουςΠόλος ΝεμέαςΠόλος ΝεμέαςΠόλος ΤρίποληςΠόλος ΤρίποληςΠόλος ΜεγαλόποληςΠόλος ΜεγαλόποληςΠόλος ΜεσσήνηςΠόλος ΜεσσήνηςΠόλος ΣπάρτηςΠόλος ΣπάρτηςΠόλος ΠύλουΠόλος Πύλου
Μοναδικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, σπάνια οικοσυστήματα, πλούσια γαστριμαργική και καλλιτεχνική παράδοση. Η Πελοπόννησος τα έχει όλα... Τώρα αποκτά και το μέσο για να προβάλλει την πολυδιάστατη ταυτότητά της: την Πολιτιστική Διαδρομή «Μορέας».

Πολιτιστική Διαδρομή Κεντρικής Μακεδονίας «Αλέξανδρος»

ΠέλλαΠέλλαΒεργίναΒεργίναΜίεζαΜίεζαΣτάγειραΣτάγειραΔίονΔίονΑμφίποληΑμφίποληΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΚιλκίςΚιλκίς
8 αρχαίες πόλεις, σταθμοί στην ιστορία της Μακεδονίας, γίνονται οι κρίκοι μιας θαυμαστής αλυσίδας που για πρώτη φορά συνδέει τη φύση, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Η «Πολιτιστική Διαδρομή «Αλέξανδρος», με όνομα εμπνευσμένο από τον διάσημο Μακεδόνα βασιλιά, αυτόν που άλλαξε την εικόνα του κόσμου του, φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης.

Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο

ΑθήναΑθήναΛαύριοΛαύριοΕλευσίναΕλευσίναΠειραιάςΠειραιάς
Ο περιηγητής του 21ου αιώνα δεν αρκείται στην επιφάνεια. Η «Τριλογία της Αττικής» του προσφέρει αυτό ακριβώς που ζητά: έναν προορισμό που θα του επιτρέψει να κινηθεί σε βάθος και σε πλάτος και να γνωρίσει τη θρυλική αρχαία πόλη σε όλες της τις διαστάσεις.

Διαδρομή Πολιτισμού & Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας

Αρχαία ΟλυμπίαΑρχαία Ολυμπία
Ένα πανάρχαιο ιερό αφιερωμένο στον Δία, πατέρα θεών και ανθρώπων, ένα πανελλήνιο αρχικά, διεθνές στη συνέχεια, κέντρο αθλητικών αγώνων. Η αρχαία Ολυμπία, χώρος αφιερωμένος στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη, προσκαλεί σε μια διαδρομή που συνδυάζει ισόρροπα την ανάπτυξη της περιοχής και του θεματικού τουρισμού (πολιτιστικού-αθλητικού), μέσα από μια δημιουργική συνομιλία με τις νέες τεχνολογίες, τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφική παράδοση του τόπου.

Πολιτιστική Διαδρομή Θήρας (Σαντορίνη)

ΟίαΟίαΦηράΦηράΑρχαία ΘήραΑρχαία ΘήραΑκρωτήριΑκρωτήρι
Πόσους θησαυρούς μπορεί να κρύβει ένας τόσος δα τόπος; Ατέλειωτους απαντά η Σαντορίνη. Και τους εντάσσει όλους, μνημεία, μουσεία, γαστρονομία και αμπελουργία, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, σε μία Πολιτιστική Διαδρομή που ξέρει πώς να τους μεταμορφώσει σε ακόμα πιο αναβαθμισμένο και περιζήτητο τουριστικό προϊόν.

Πολιτιστική -περιβαλλοντική διαδρομή κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού (Ολυμπία Διαδρομή)

ΕλευσίναΕλευσίναΚόρινθος -ΣικυώναΚόρινθος -ΣικυώναΑίγιοΑίγιοΚαλάβρυταΚαλάβρυταΠάτραΠάτραΟλυμπίαΟλυμπίαΚαϊάφαΚαϊάφαΠύλοςΠύλοςΉλιδαΉλιδα
Αρχαίες πόλεις, μεσαιωνικά κάστρα, υγροβιότοποι, προϊστορικά ανάκτορα, η Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων... Η Πολιτιστική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού δεν διασχίζει απλώς μνημεία, πόλεις και χωριά. Αναδεικνύει, προστατεύει και διαχειρίζεται μία από τις πιο πλούσιες πολιτιστικά και περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας.

Πολιτιστική διαδρομή στα Μινωικά Ανάκτορα - «ΜΙΝΩΑΣ»

ΚυδωνίαΚυδωνίαΦαιστόςΦαιστόςΚνωσόςΚνωσόςΜάλιαΜάλιαΖάκροςΖάκροςΑγία ΤριάδαΑγία ΤριάδαΜέγαρο ΒαθύπετροΜέγαρο ΒαθύπετροΓουρνιάΓουρνιά
Ο μινωικός πολιτισμός της Κρήτης δεν είναι μόνο ο αρχαιότερος της Ευρώπης, είναι και ένας από τους πιο γοητευτικούς του πλανήτη. Από την κοσμοπολίτικη Κνωσό μέχρι την ακριτική Ζάκρο, από ανάκτορο σε ανάκτορο, η πολιτιστική αυτή διαδρομή δικτυώνει το κορυφαίο πολιτιστικό απόθεμα της Κρήτης με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Πολιτιστική Διαδρομή στη νήσο Νάξο

ΠορτάραΠορτάραΎριαΎριαΓύρουλαςΓύρουλαςΑπείρανθοςΑπείρανθοςΣμυριδορυχείαΣμυριδορυχείαΑρχαία Λατομεία - ΑπόλλωναςΑρχαία Λατομεία - ΑπόλλωναςΜέλανεςΜέλανες
Μια ματιά σε ένα προϊστορικό ναξιακό ειδώλιο αρκεί για να καταλάβεις ότι ο τόπος αυτός έχει ταυτότητα. Αυτή αναδεικνύει η Πολιτιστική Διαδρομή Νάξου, ενώνοντας αρχαία μνημεία με βυζαντινά, παραδοσιακές μεσόγειες με πιο σύγχρονες παράλιες όψεις, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πορεία ενός νησιού με απέραντες προοπτικές ανάπτυξης.

Πολιτιστική – περιβαλλοντική διαδρομή Αιτωλοακαρνανίας

Αρχαίο Θέατρο ΠλευρώναςΑρχαίο Θέατρο ΠλευρώναςΑρχαίο Θέατρο ΜακύνειαςΑρχαίο Θέατρο ΜακύνειαςΑρχαίο Θέατρο ΟινιάδωνΑρχαίο Θέατρο ΟινιάδωνΑρχαίο Θέατρο ΚαλυδώναςΑρχαίο Θέατρο ΚαλυδώναςΑρχαίο Θέατρο ΣτράτουΑρχαίο Θέατρο ΣτράτουΛίμνη ΤριχωνίδαΛίμνη Τριχωνίδα
Λευκοτσικνιάδες, πάπιες, αργυροπελεκάνοι, χρυσαετοί, βίδρες, ρινοδέλφινα συνομιλούν με πέντε αρχαία θέατρα, που έχουν υποδεχθεί στίχους αρχαίων τραγικών και βαρυσήμαντους λόγους πολιτικών. Η τουριστική διαδρομή της Αιτωλοακαρνανίας συνδέει τα θαύματα της φύσης με τα θαύματα του πολιτισμού και τα προβάλλει με τον πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο τρόπο.

Πολιτιστική Διαδρομή Σποράδων

ΣκιάθοςΣκιάθοςΣκόπελοςΣκόπελοςΑλόννησοςΑλόννησος
Σύνδεση, αειφορία, πολύπλευρη ανάπτυξη. Λέξεις-κλειδιά της Πολιτιστικής Διαδρομής Βορείων Σποράδων, που θέτει υπό την προστασία της τρία από τα πιο δημοφιλή νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους: τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για την Αξιοποίηση των Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας»