Γρήγορη μετάβαση

To «ΔΙΑΖΩΜΑ», εμπνευστής του προγράμματος «πόλις», χαιρετίζει τις 6 ελληνικές πόλεις που εντάχθηκαν στην Αποστολή «πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, τις 100 πόλεις της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, από και προς τους πολίτες», την αποκαλούμενη αποστολή «πόλεις».

H Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις και θα συμμετάσχουν στην παραπάνω «αποστολή». Η εξέλιξη αυτή,  συνιστά «μεγάλη εθνική επιτυχία», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κρίσιμος στόχος της παραπάνω αποστολής είναι οι έξι ελληνικές πόλεις να επιτύχουν σε 10 μόλις χρόνια την πρόκληση  να κατακτήσουν την κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή,  να διαμορφώσουν μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο εγχείρημά τους αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη.

Ειδικότερα, η αποστολή «πόλεις» θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2022-23, ώστε να ξεκινήσουν οι πορείες καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ θα προσφέρουν και τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και κλιμάκωσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.

Τα οφέλη για τις πόλεις περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από ειδική πλατφόρμα αποστολών που διαχειρίζεται το NetZeroCities, πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά έργα. Η αποστολή παρέχει επίσης ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πόλεων και υποστήριξη για τη συμμετοχή των πολιτών στην αποστολή, ενώ τελικός στόχος είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» χαιρετίζει την Αποστολή «πόλεις» της ΕΕ, η οποία συμπλέει πνευματικά με την φιλοσοφία σχεδιασμού ενός βιώσιμου και ολιστικού  μοντέλου διαχείρισης των αστικών κέντρων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών δήμων να  συμβάλουν με  στοχευμένες προτάσεις και καλές πρακτικές στην οικοδόμηση ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος για την Ευρώπη.

Δείτε ακόμη:

Η Επιτροπή ανακοινώνει τη συμμετοχή 100 πόλεων στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 – ec.europa.eu

Σημαντική ελληνική επιτυχία: Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 – ΥΠΕΝ

Έξι ελληνικές πόλεις στις 100 κλιματικά ουδέτερες της Ευρώπης έως το 2030 – naftemporiki.gr

Η Καλαμάτα ανάμεσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030 – https://eleftheriaonline.gr