Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ»

Υιοθεσία από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» πόλεων της Ελλάδας με ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο

Το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» είναι η ΝΕΑ πρόταση υιοθεσίας του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μετά τα αρχαία θέατρα,  για τις ελληνικές πόλεις με ιστορικό υπόβαθρο. Στόχος του προγράμματος είναι ο «εμβολιασμός» των πόλεων αυτών με την αξία των συνεργειών και τη μαγεία των ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα αφορά σε ολιστικές παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα πόλεων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, ώστε να λειτουργήσουν ως “αστικά ορόσημα” ή σημεία αναφοράς του αστικού χώρου. Το πρόγραμμα στηρίζεται φιλοσοφικά και επιστημονικά στη «Χάρτα της Λειψίας για τις βιώσιμες ευρωπαϊκές πόλεις», η οποία τονίζει τη μετασχηματιστική δύναμη των πόλεων και προωθεί την ιδέα της αστικής πολιτικής για το κοινό καλό.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την εμπειρία, που απέκτησε ή αποκτά από μελέτες οργανωτικού χαρακτήρα, που έχουν ανατεθεί και υλοποιηθεί για παρόμοια εγχειρήματα (Ο.Χ.Ε, Β.Α.Α κλπ.) σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκοιτίδα “D-Hub”,  την οποία δημιούργησε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των νέων προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού που σχεδιάζονται στη χώρα, θα υποστηρίξει τους δήμους σαν τεχνικός σύμβουλος σε όλη τη διάρκεια σχεδιασμού του Προγράμματος, αλλά και στα μετέπειτα στάδια ωρίμανσης των δράσεων που το αφορούν, μέχρι και την συγκρότησή τους ως προϊόν. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό, το “D-Hub” θα διαθέσει δωρεάν όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει  για την ωρίμανση των ήπιων δράσεων (soft ενεργειών) του Προγράμματος «ΠΟΛΙΣ» (μάρκετινγκ, ψηφιακά, επιχειρηματικότητα, φορέα λειτουργίας).

Με το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις ψηφίδες της πόλης, προκειμένου να ξεκλειδωθεί  και να αποκαλυφθεί η δυναμική της κάθε πόλης μέσα από τη συνάντηση των μνημείων με το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο. Ο σχεδιασμός ήπιων (soft) δράσεων και παρεμβάσεων στον αστικό ιστό,  θα αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και θα βελτιώσει την αισθητική της, καθώς και τη σχέση της με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Επίσης, η αξιοποίηση των θεσμών του cluster και του φορέα λειτουργίας (Φορέας Διαχείρισης – Λειτουργίας Προορισμού – D.M.O.) θα διασφαλίσουν τον ολιστικό χαρακτήρα της εφαρμογής του «ΠΟΛΙΣ», και την βιωσιμότητά του σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Επιπλέον, οι πόλεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αποτελέσουν τις «καλές πρακτικές» που θα μπολιάσουν με καινοτομία και δημιουργικότητα την άσκηση της αστικής πολιτικής της χώρας.

Χρηματοδοτικές πηγές: Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση του προγράμματος θα αναπτύξει μια συμμαχία μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις όλων των δυνάμεων της χώρας και όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027,  Ταμείο Ανάκαμψης – Recovery, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Πράσινο Ταμείο, Ιδιωτικοί Πόροι, New European Bauhaus, 100 Neutral Cities, Χορηγίες, Δωρεές κλπ.)

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η πρόοδος εργασιών στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ»

Πρόγραμμα Α΄ ΦΑΣΗ Β΄ ΦΑΣΗ Γ΄ ΦΑΣΗ
Πρόσκληση Επιλογή Αναδόχου Υπογραφή Σύμβασης Προσδιορισμός περιοχής παρέμβασης και επιλογή έργων/δράσεων και Στρατηγικής Διαβούλευση με αρμόδιους Φορείς Οριστικοποίηση Σχεδίου Δράσης Παραλαβή Μελέτης
Η πόλη της Άρτας

Η πόλη της Νάξου

Η πόλη του Ηρακλείου της Κρήτης

Η πόλη της Κομοτηνής

Η πόλη της Θήβας

Η πόλη της Καλαμάτας

Η πόλη της Λάρισας

Η πόλη της Κοζάνης

Η πόλη της Άρτας

«Η περιήγηση στα μνημεία της πόλης της Άρτας, ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο...Από το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, στο περίφημο Κάστρο της, στα μυστικά της Παναγίας της Παρηγορήτισσας και στο φημισμένο γεφύρι της...Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου συνθέτει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε ένα νέο πρόγραμμα ολιστικών παρεμβάσεων που την μετασχηματίζει σε σημείο αναφοράς του αστικού χώρου».

Η πόλη της Νάξου

Νάξος: «Ευδαίμονη των Νήσων». Με έμβλημα την Πορτάρα, τη γιγάντια μαρμάρινη πόρτα, έξω από το λιμάνι της, η πόλη της Νάξου αποτελεί την πύλη για έναν τόπο μαγευτικό. Με μακραίωνη ιστορική, πολιτιστική και λαογραφική παράδοση, εντυπωσιακές εναλλαγές φυσικού τοπίου, λιβάδια που καταλήγουν σε απέραντες αμμουδιές, η Νάξος, σπουδαίο κέντρο του αινιγματικού και γοητευτικού Κυκλαδικού Πολιτισμού, πολύ αργότερα κέντρο του μεσαιωνικού Δουκάτου της Νάξου, περίφημη για τα μάρμαρά της, για το σμυρίγλι, για τις πηγές και τους κατάμεστους κήπους, τους ελαιώνες, τα λεμονοδάση, τα κίτρα της, για το ξακουστό κρασί της, τα τυριά και το αλάτι, αποδεικνύει γιατί ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος τονίζει πως «ευδαίμονη των νήσων προέφερε», «είχε τα πρωτεία στην ευημερία, ανάμεσα στα νησιά». Σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ, ο πολύμορφος αυτός προορισμός τεσσάρων εποχών είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα ιδιαίτερα τοπικά αφηγήματά του και να ενσωματώσει όλα τα προτάγματα της σύγχρονης εποχής.

Η πόλη του Ηρακλείου της Κρήτης

«Δεν είναι πολλές οι πόλεις που κρύβουν ένα τόσο πολυποίκιλο και πολυκύμαντο παρελθόν. Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα της σύγχρονης Κρήτης, είναι ένα πολιτιστικό αμάλγαμα, πέρασμα, τόπος κατοικίας και δράσης πολλών διαφορετικών φυλών και ανθρώπων. Την αρχή κάνουν οι Μινωίτες, δημιουργοί του αρχαιότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ακολουθούν οι Βυζαντινοί, εκπρόσωποι μιας εμβληματικής χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, έπειτα οι Άραβες, πολεμιστές, λόγιοι και μαθηματικοί, οι Οθωμανοί, πολεμιστές κι αυτοί, ιδρυτές μιας άλλης πανίσχυρης αυτοκρατορίας, και τέλος οι νεότεροι Έλληνες, κληρονόμοι όλων των παραπάνω. Το Ηράκλειο, η πόλη με το συναρπαστικό παρελθόν, εμπιστεύεται το μέλλον της στο πρόγραμμα "ΠΟΛΙΣ" και αναδεικνύει σήμερα τα 5+1 πολιτιστικά πρόσωπά της»

Η πόλη της Κομοτηνής

«Η Κομοτηνή, πόλη πολυπολιτισμική, στέγη για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, παλαιότερα Εβραίους και Αρμένιους, ένα μοναδικό αστικό τοπίο με έντονο το άγγιγμα ποικίλων αρχιτεκτονικών ρευμάτων. Αναγνωρίζοντας και τιμώντας τη διαφορετικότητά της, η Κομοτηνή εντάσσεται στο πρόγραμμα "ΠΟΛΙΣ" με στόχο διττό: να αξιοποιήσει τα εργαλεία που της προσφέρονται, ψηφιακά και άλλα, για να προσφέρει σε πολίτες και επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της και να προτείνει την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκευμάτων και κοινοτήτων, όχι μόνο στην όψη αλλά και στη ζωή».

Η πόλη της Θήβας

«Ρώμη, Αθήνα, Σπάρτη... Αρχαίες πόλεις διεθνώς αναγνωρίσιμες, όχι ωστόσο οι μόνες. Η Θήβα, πόλη πανάρχαια, βασίλειο σπουδαίο, της εποχής του Αχιλλέα, του Αγαμέμνονα, της Ελένης, γενέτειρα μύθων και εμβληματικών μυθικών προσώπων, όπως ο Οιδίποδας και η Αντιγόνη, αποτινάσσει από πάνω της τη λήθη και επαναδραστηριοποιείται με αρωγό το πρόγραμμα "ΠΟΛΙΣ". Με λέξεις κλειδιά την εξωστρέφεια, τη δυναμική πολιτιστική ταυτότητα, τον εξωραϊσμό, τη βελτίωση του αστικού και περιαστικού χώρου για πολίτες και επισκέπτες, η Θήβα μεταμορφώνεται και διεκδικεί, δικαίως, μια θέση ανάμεσα στις "αιώνιες πόλεις"».

Η πόλη της Καλαμάτας

«Τι να πρωτοπεί κανείς για την Καλαμάτα; Για τον πρώτο αστικό της πυρήνα, τις ομηρικές Φαρές, τα βυζαντινά της μνημεία, τα ένδοξα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της πριγκιπέσσας Ιζαμπώ, τον ρόλο της στην Επανάσταση του 1821, τον αστικό μετασχηματισμό, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, τα προϊόντα της γης, ελιά και λάδι καλαματιανό, ή τα προϊόντα της ανθρώπινης τέχνης, τα περίφημα μεταξωτά καλαματιανά μαντήλια; Η Καλαμάτα, πόλη πολύτροπος, πολυδιάστατη, πολυσήμαντη, γίνεται μέρος του προγράμματος ΠΟΛΙΣ για να αναδείξει, με σύγχρονους όρους, τον αστικό της πολιτισμό».

Η πόλη της Λάρισας

«Η αρχόντισσα του θεσσαλικού κάμπου, χτισμένη στις όχθες του εμβληματικού ποταμού Πηνειού, περνά στον 21ο αιώνα με οδηγό το πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ. Με ανθρώπινη παρουσία από τα παλαιολιθικά χρόνια, αρχαία κατάλοιπα, ανάμεσά τους ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο και τον τάφο του πατέρα της ιατρικής, του Ιπποκράτη, μνημεία παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, οθωμανικά, διατηρητέα κτίρια ιδιωτικά και βιομηχανικά, η Λάρισα θέτει εκ νέου τις προτεραιότητές της. Βάζει στο επίκεντρο την ανοιχτότητα στον αστικό χώρο, ανοίγεται σε νέες τεχνολογίες, σύγχρονες αξίες, έναν καλύτερο, πιο ποιοτικό τρόπο ζωής».

Η πόλη της Κοζάνης

«Το μέλλον του πλανήτη, για να υπάρχει μέλλον, πρέπει να είναι "καθαρό". Και η Κοζάνη, εντασσόμενη στο πρόγραμμα "ΠΟΛΙΣ", δεσμεύεται να διοχετεύσει τις δυνάμεις της σε νέες, καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας. Όμως δεν αναζωογονεί μόνο το βιομηχανικό της αποτύπωμα αλλά και την εικόνα της. Γιατί πέρα από πόλη ηλεκτροπαραγωγός, είναι μια πόλη με τεράστιο ιστορικό βάθος, που ξεκινάει από την προϊστορική περίοδο και την Εποχή του Σιδήρου και συνεχίζει με την αρχαία Αιανή (υστεροαρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική), για να περάσει στην Κοζάνη των βυζαντινών, των οθωμανικών και των νεότερων χρόνων. Η Κοζάνη των εκθαμβωτικών αρχοντικών του 18ου αι., της παραγωγής κρόκου από τον 17ο αι., των βιβλιοθηκών και των σπάνιων βιβλίων, βγαίνει εκ νέου στην επιφάνεια και διεκδικεί τον τίτλο ενός σπουδαίου οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου των Βαλκανίων».