Γρήγορη μετάβαση

100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις: “Για μία Καλαμάτα σύγχρονη και ευρωπαϊκή” (βίντεο)

Πηγή: eleftheria.online.gr

Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον της. Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον που της ανήκει. Δώσαμε τον λόγο στους Καλαματιανούς και το σχέδιο που σήμερα καταθέτουμε αποτυπώνει το όραμα της πόλης και των κατοίκων της”. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για ένταξή της στο Δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Χορού.

“Διεκδικούμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Για μία Καλαμάτα σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Για την Καλαμάτα που αξίζουμε. Καλή μας επιτυχία!” είπε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία σημασία της υποψηφιότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημάρχων με τους οποίους έχουν δημιουργηθεί δίκτυα συνεργασίας, αιρετών, εκπροσώπων φορέων, μελών θεματικών εργαστηρίων κ.ά..

Το σημαντικότερο στοιχείο που καταδείχτηκε στην εκδήλωση είναι το γεγονός ότι η Καλαμάτα διαθέτει όραμα, το οποίο έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις που προέκυψαν μετά από εντυπωσιακά ευρεία συμμετοχή και διάλογο ο οποίος αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες από το δήμο, με τη συμμετοχή επιστημόνων, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, φορέων, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας της πόλης.

“ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΛΜΟΥΝ”

Στην ομιλία του ο Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε υπερήφανος “γιατί οι δημότες μας τολμούν αλλαγές”, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή στο διάλογο και στην κατάρτιση των προτάσεων. Σημείωσε ότι η φιλοσοφία στην οποία εδράζεται η πρόταση είναι η πόλη να υπηρετεί τους ανθρώπους της, να είναι φιλική προς αυτούς και προς το περιβάλλον και να βαδίζει με αναπτυξιακή λογική στο μέλλον.

Ο δήμαρχος παρατήρησε πως “στην ιστορία των πόλεων υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Αποφάσεις που διαμορφώνουν για πολλά χρόνια την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Που, αν θέλετε, καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την Καλαμάτα η απόφαση να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Έξυπνες Και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης αποτελεί μία τέτοια ιστορική απόφαση. Μία απόφαση που ενεργοποίησε φορείς και πολίτες. Μία απόφαση που κινητοποίησε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας. Μία πρόκληση της δικής μας γενιάς, που έχουμε χρέος να φέρουμε εις πέρας, υπεύθυνα και σοβαρά για να την κληροδοτήσουμε στις γενιές που ακολουθούν”.

Ο δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος “γιατί οι δημότες μας τολμούν, ονειρεύονται, διεκδικούν. Ενεργοποιούνται και συμμετέχουν για να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο σύγχρονη, περισσότερο ευρωπαϊκή. Μία πόλη φιλική προς όλους. Μια πόλη ανθεκτική. Μία πόλη που τολμά. Που επενδύει στις νέες τεχνολογίες. Που καινοτομεί. Που εξελίσσεται. Μία πόλη που υιοθετεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιθυμεί να αποτελέσει πόλη – οδηγό για τη χώρα μας και τον ευρωπαϊκό νότο”.

Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι “η πρόταση της Καλαμάτας, με την οποία διεκδικούμε μία από τις 100 θέσεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής, αποτελεί ταυτοχρόνως τον οδικό χάρτη για το δήμο μας. Ένα σχέδιο μετεξέλιξης της πόλης, σε ένα πρότυπο ευρωπαϊκό, καινοτόμο κέντρο, στην πορεία της Ένωσης για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.  Για όλους εμάς, η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις -όπως αυτές έχουν τεθεί από την Ευρώπη- είναι αυτονόητη”. Και κατέληξε λέγοντας: “Η Καλαμάτα άλλωστε, τόπος ιστορικός, συνδεδεμένος με την πορεία του έθνους μας, με αρχές και αξίες ταυτισμένες με την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ανάπτυξη, μέσα από την πρότασή της διεκδικεί να τεθεί πρωταγωνίστρια στις νέες εξελίξεις, στην κλιματική επανάσταση της Ευρώπης”.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από την πορεία μηνών της ομαδικής προσπάθειας του Δήμου Καλαμάτας για τη σύνταξη της πρότασης και, κυρίως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, “το αφήγημα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες”

“Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ”

Μέσω διαδικτύου μίλησε η Λάουρα Χέλετ, υπεύθυνη γραφείου του Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας – Μελλοντικά Αστικά Συστήματα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σημείωσε ότι εκτιμάται πολύ η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Καλαμάτα. “Να είστε σίγουροι ότι η πόλη σας θα επωφεληθεί και περαιτέρω από τη διαδικασία αυτή, καθώς μέσα από αυτήν θα κατανοήσει καλύτερα ποιοι είμαστε, τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, τις ανάγκες της. Ακόμη κι αν δεν επιλεγείτε πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα είστε μόνοι. Είμαστε μια ομάδα που θα σταθεί στο πλάι σας” τόνισε, ευχόμενη “καλή επιτυχία στην Καλαμάτα”.

Ακολούθως μίλησε η Κωνσταντίνα Σιούντρη, αρχιτέκτων μηχανικός, συνεργάτιδα του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Ενέργειας Ευθύμιου Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με το πρόγραμμα. Σημείωσε δε ότι το τελικό επιστέγασμα των προσπαθειών ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ 21 υποψήφιων δήμων (και της Καλαμάτας) για την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διευθυντής του Προγράμματος Μάθιου Μπάλντουιν δήλωσε αρχικά ότι θα ήθελε πολύ να βρίσκεται στην Καλαμάτα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσίαση της πρότασης της Καλαμάτας στην ΕΕ, “εγκαίρως και πολύ πριν λήξει η προθεσμία”. Σημείωσε ότι οι υποψηφιότητες είναι πολύ περισσότερες από 100 που τελικά θα επιλεγούν, προσθέτοντας ότι αυτό είναι θετικό, αφού έχουν κατανοήσει ότι χρειάζονται αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας. Τέλος, ο κ. Μπάλντουιν ευχήθηκε “καλή επιτυχία στην Καλαμάτα”, ενώ υποσχέθηκε ότι η ΕΕ “θα βρίσκεται δίπλα σας στα επόμενα βήματα”.

Το μέλος της Αποστολής Μαρία Βασιλάκου, που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, δήλωσε υπερήφανη για την Καλαμάτα η οποία ευθύς εξαρχής αγκάλιασε το πνεύμα και τον σωστό τρόπο προετοιμασίας αυτής της Αποστολής, με αφοσίωση και εξαιρετική σοβαρότητα, στην ουσία, και με στενή συνεργασία, με ολιστική προσέγγιση και καθολική συμμετοχή.   

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “για την πολύτιμη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας”, καθώς και τα στελέχη των υπουργείων της χώρας μας. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Καλαμάτας με στόχο τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή και έδωσε τον λόγο στον συντονιστή της εκδήλωσης αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε όλη την ομάδα του δήμου για τη σκληρή δουλειά που υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας.

“Ο Δήμος Καλαμάτας έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Στόχος μας να καταστήσουμε την Καλαμάτα φιλική και ανθεκτική, μέσα από μία ισόρροπη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Καινοτομώντας και επενδύοντας στην ψηφιακή μετεξέλιξη και στην πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Οι άξονες των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει η πρόταση της Καλαμάτας και οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους συντονιστές, είναι:

– Μεταφορές και Αστική Κινητικότητα: Συντονιστής ο Βασίλης Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία και στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων, υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

– Κτήρια – Εγκαταστάσεις: Συντονιστής ο Θεοφύλακτος Κουφοσωτήρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης και Αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

– Ενέργεια – Περιβάλλον: Συντονιστής ο Γεώργιος Μπουγάς, πολιτικός μηχανικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και κτηρίων, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

– Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Αστικό Περιβάλλον: Συντονίστρια η Σταυρούλα Αγρίου, πολιτική μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε πολεοδομία και χωροταξία και στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, γενική διευθύντρια του δήμου.

– Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση Αποβλήτων: Συντονιστής ο Νάσος Μάκιος, φυσικός του ΑΠΘ, με σπουδές στο μεταπτυχιακό  πρόγραμμα Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά, περιβαλλοντικός διευθυντής στην επιχείρηση “Κλήμης”.

– Ανθεκτικότητα της Πόλης και Σχετικές Υποδομές: Συντονιστής ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

– Οικονομία και Κοινωνία: Συντονιστής ο Παναγιώτης Κρητικός, οικονομολόγος, εξειδικευμένος σε θέματα Δημόσιας Λογιστικής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος  Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.