ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Ιανουαρίου 2015
Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον κο Χαράλαμπο Καφύρα, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και τους κ.κ. Νίκο Παππά και Δημήτρη Καλουδιώτη, μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», επισκέφθηκε την αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο, όπου συναντήθηκε με τους Τοπικούς Φορείς με θέμα το σχεδιασμό και την υλοποίηση Πολιτιστικής Διαδρομής Ολυμπίας Οδού, η οποία θα έχει ως επίκεντρό της τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού.
Αρχικά η αντιπροσωπεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκε το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο, κο Ευθύμιο Κοτζά, τον αναπληρωτή Δήμαρχο, κο Γιώργο Δεββέ, καθώς και με τους κ.κ. Πανάγο Παντελάκο, Δημοτικό Σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ροϊδούλα Αντωνοπούλου, Δημοτικό Σύμβουλο και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και Νικόλαο Μαρούντα, Δημοτικό Σύμβουλο.
Εν συνεχεία επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όπου συναντήθηκε στον Πύργο με τον Αντιπεριφερειάρχη, Π.Ε. Ηλείας, κο Γιώργο Γεωργιόπουλο. Τέλος, μετέβη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους κ.κ. Χρήστο Ματζάνα, (Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Εφορείας),καθώς και με τα στελέχη της εφορείας κ.κ. Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, Τώνια Μουρτζίνη, Χρήστο Λιάγκουρα και Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.
Η Πολιτιστική Διαδρομή που προτείνεται θα έχει ως επίκεντρό της τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού και πιο συγκεκριμένα: τα Ίσθμια, την αρχαία Κόρινθο, τη Σικυώνα, την Αιγείρα, την Κερύνεια, την Κλειτορία, το Λεόντιο, την Ήλιδα και την Πλατιάνα, καθώς και τρία αρχαιολογικά πάρκα: της Ελευσίνας, της Πάτρας και της Ολυμπίας. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και τα αρχαία θεατρικά οικοδομήματα που βρίσκονται στους παραπάνω χώρους: Τελεστήριο Ελευσίνας, αρχαίο θέατρο Ισθμίας, θέατρο αρχαίας Κορίνθου, αμφιθέατρο αρχαίας Κορίνθου, ωδείο αρχαίας Κορίνθου, θέατρο Σικυώνας, θέατρο Αιγείρας, θέατρο αρχαίας Κερύνειας, θέατρο αρχαίου Κλείτορα, θέατρο Λεοντίου, ωδείο Πάτρας, αμφιθέατρο – στάδιο Πάτρας, θέατρο Ήλιδας και θέατρο Πλατιάνας.
Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο τουριστικό προϊόν, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο, αρχαιότητες, όπως π.χ. παρεμφερή στοιχεία της ίδιας περιόδου ή διαφόρων περιόδων ή ακόμη και ιστορικές διαδρομές, μύθοι κ.α. Στόχος των παραπάνω προγραμμάτων είναι να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη μιας περιοχής, μια ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη και οικονομικά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα η συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων και η σύνδεσή τους με την αειφορία.
Όλοι οι φορείς αποδέχθηκαν πολύ θετικά την πρότασή μας και δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να δουλέψουμε όλοι μαζί με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος.