Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων (Αρχαίο Λεόντιο)

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Τα νέα του θεάτρου

Το μνημείο βρίσκεται στην Κάτω Βλασία του δήμου Καλαβρύτων, στα ΒΑ πρανή της θέσης Καστρίτσι, η οποία ταυτίζεται με το αρχαίο Λεόντιο. Το θέατρο εντοπίζεται εντός της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Λεοντίου.

Από το κοίλο σώζονται εννέα σειρές εδωλίων. Στο ανώτερο διάζωμα οι σειρές των εδωλίων πρέπει να ήταν λαξευμένες στο φυσικό βράχο. Τα εδώλια είναι από πωρόλιθο, ενώ η σκηνή και οι πάροδοι από ασβεστόλιθο. Στην κάτω σειρά δεν διακρίνονται εδώλια προεδρίας.

Η ορχήστρα έχει διάμετρο 9μ., δάπεδο από πατημένο χώμα και αποχετευτικό αγωγό περιμετρικά για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων. Έναντι της ορχήστρας βρίσκεται κτήριο ορθογώνιας κάτοψης, που πιθανόν ανήκει στη σκηνή.

Το 1958 ο Ν. Γιαλούρης πραγματοποίησε σωστική ανασκαφική έρευνα στο λόφο Καστρίτσι και αποκάλυψε το μικρών διαστάσεων θέατρο. Το 2002 η ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. ενέταξε τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων στο Γ΄ Κ.Π.Σ., με σκοπό την ανάπλαση και ανάδειξή του.

Αρχαιολόγος
Αλεξοπούλου Γεωργία

Ονομασία Μνημείου

Θέατρο Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Το μνημείο έχει τη χαρακτηριστική τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα, σκηνικό οικοδόμημα.

Εικόνες - Σχέδια

Υπάρχει πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση, η οποία έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση-ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων» από τη ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α., που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κ.Π.Σ.– ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος. Στο πλαίσιο υλοποίησης του ίδιου έργου έγινε και σχεδιαστική αποτύπωση  του θεάτρου. Όλο το σχετικό υλικό υπάρχει στο αρχείο της ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. Επίσης, φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση του θεάτρου έγινε και από την αρχαιολόγο της ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α., Γεωργία Αλεξοπούλου, στο πλαίσιο εκπόνησης της υπό δημοσίευση διδακτορικής της διατριβής

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία
  • Αλεξοπούλου, Γ., Κάτω Βλασία Καλαβρύτων, θέση «Λόφος Καστρίτσι», ΑΔ 57(2002)Β1 (υπό έκδοση).
  • Αλεξοπούλου, Γ., Ζ., Συμβολή στην αρχαιολογία και τοπογραφία της Αζανίας (Βόρειας Αρκαδίας) Επαρχία Καλαβρύτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α), Πάτρα 2009, 563–574 (διδακτορική διατριβή υπό έκδοση).
  • Daux, G., Chronique des fouilles et découvertes archéologiques en Grèce en 1958, BCH 83(1959)567–793.
  • Meyer, Ε., Peloponnesische Wanderungen, Ζürich–Leipzig 1939, 111–118.
  • Rizakis, A. D., Achaie I. Sources Textuelles et Histoire Regionale, στο A. D. Rizakis (ed.), ΕΙΕ–ΚΕΡΑ Μελετήματα 20, Athens 1995, 308.

Rizakis, A. D., Achaïe III. Les cités Achéennes: Épigraphie et Histoire, στο A. D. Rizakis (ed.), ΕΙΕ–ΚΕΡΑ Μελετήματα 55, Athens 2008, 145–150.

Θέση

Το θέατρο βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Βλασίας του δήμου Καλαβρύτων, στη θέση Καστρίτσι.

Χρονολόγηση

Το μνημείο κτίστηκε στα Ελληνιστικά χρόνια (α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.). Δεν εντοπίστηκαν άλλες οικοδομικές φάσεις.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Το μνημείο βρίσκεται στην Κάτω Βλασία Καλαβρύτων στα ΒΑ πρανή της θέσης Καστρίτσι, η οποία ταυτίζεται με το αρχαίο Λεόντιο. Το θέατρο εντοπίζεται εντός της οχύρωσης της αρχαίας πόλης του Λεοντίου. Από το κοίλο σώζονται εννέα σειρές εδωλίων. Στο ανώτερο διάζωμα οι σειρές των εδωλίων πρέπει να ήταν λαξευμένες στο φυσικό βράχο. Διακρίνονται πέντε κλίμακες, που σώζουν τέσσερις αναβαθμούς η κάθε μία. Ο κάθε αναβαθμός έχει πλάτος 0.40μ.–0.45μ. και το πλάτος της κλίμακας είναι 0.52μ. Τα εδώλια είναι από πωρόλιθο, ενώ η σκηνή και οι πάροδοι από ασβεστόλιθο. Στην κάτω σειρά δεν διακρίνονται εδώλια προεδρίας. Η ορχήστρα έχει διάμετρο 9μ., δάπεδο από πατημένο χώμα και αποχετευτικό αγωγό περιμετρικά για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων, εσωτερικού πλάτους 0.30μ.–0.33μ. Οι πάροδοι είναι ύψους 2μ. και δεν σώζονται τα λίθινα κατώφλια των θυρών. Έναντι της ορχήστρας βρίσκεται κτήριο ορθογώνιας κάτοψης, που πιθανόν ανήκει στη σκηνή.

Υπάρχουσα κατάσταση

Σήμερα είναι ορατά το κοίλο, οι δύο πάροδοι, η ορχήστρα και το ορθογώνιο κτήριο έναντί της, που πιθανόν αποτελεί τη σκηνή.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Το 1958 ο Ν. Γιαλούρης πραγματοποίησε σωστική ανασκαφική έρευνα στο λόφο Καστρίτσι και αποκάλυψε το μικρών διαστάσεων θέατρο. Το 2002 η ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. ενέταξε τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων στο Γ΄ Κ.Π.Σ., με σκοπό την ανάπλαση και ανάδειξή του (Έργο «Ανάπλαση – ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Κάτω Βλασίας Καλαβρύτων»). Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αυτού αποψιλώθηκε και καθαρίστηκε και το θέατρο.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Απλή επίσκεψη

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Το θέατρο ανήκει στην κατηγορία των μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που δεν χρησιμοποιούνται.

Πρόσθετες πληροφορίες

Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. / ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Πνευματικά δικαιώματα

ΥΠ.ΠΟ.Τ./ ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Δικαιοδοσία

ΥΠ.ΠΟ.Τ./ ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Γεωγραφικό πλάτος

38.029958°

Γεωγραφικό μήκος

21.91291°

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
Αναστάσιος Σωτηρόπουλος28/11/2018100.00
Σύνολο
€100.00
Υπόλοιπο
€100.00