Συνάντηση εργασίας με την TÜV HELLAS (TÜV NORD) για τους δείκτες ESG
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ενημερωτική εκδήλωση από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στους Χορηγούς των Μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων
Οι νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας
«Εντέλλεστε όπως»: Ποίημα του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη για τον Σταύρο Μπένο
Ο διάλογος του Θέμελη: Ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ευθυμίου σε πρώτη προβολή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» έχει σχεδιασθεί και είναι σε λειτουργία με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρόταση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτομικό, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου συνεκτικού στοιχείου. Η Διαδρομή προβάλλει την Ήπειρο ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, ενώ μέσα από ένα πλέγμα δράσεων συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υποστηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.
Η Α΄ φάση του έργου, δηλαδή το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020) Π.Ε.Π. Ηπείρου και αφορούσε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα), με έμφαση την ανάδειξη των πέντε θεάτρων της περιοχής.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Α΄ φάσης της διαδρομής, συνεχίζεται δυναμικά η Β΄ φάση του έργου με χρηματοδότηση από το νέο Ε.Σ.Π.Α. (2021-2027) με το ποσόν των 98 περίπου εκ. ευρώ. Στη νέα προγραμματική περίοδο το πρόγραμμα έχει έχει τίτλο: «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο», έχει διευρυνθεί χωρικά και αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Ειδικότερα στην νέα φάση της, η διαδρομή θα συμπεριλαμβάνει, επίσης, και νέες υποπεριοχές: τη Βόρεια Πίνδο, τη Νότια Πίνδο, το Σούλι και τον Αχέροντα. Στις περιοχές αυτές συναντάται ένα πλούσιο φυσικό τοπίο, που συνδυάζει εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους, χαράδρες και ποταμούς, με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Επίσης, υπάρχουν πολλοί ορεινοί οικισμοί με μακρόχρονη ιστορία και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά και σπουδαία αξιοθέατα – μνημεία.
Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου και του έργου «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» τον Σεπτέμβρη του 2024, η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε την πρώτη πρόσκληση προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ηπείρου, προτείνοντας δράσεις για τη συνέχιση της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αρχαιολογικών χώρων, στους οποίους εντοπίζονται. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Νικόπολης.
Η πρόσκληση αυτή έχει συνολικό προϋπολογισμό 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στα παρακάτω έργα:
Περισσότερες πληροφορίες: espa.gr