Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Σικυώνας

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το θέατρο της αρχαίας Σικυώνας βρίσκεται στο Τοπικό Διαμέρισμα Βασιλικού του Δήμου Σικυωνίων, στον νομό Κορινθίας.

Με βάση τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την κατασκευή του θεάτρου, που περιελάμβανε τη σκηνή με τις δυο ράμπες και την οπίσθια στοά, τις παρόδους, τα αναλήμματα του κοίλου και την ορχήστρα με τις προεδρίες, και το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στον «ιπποδάμειο» ιστό της πόλης, το θέατρο χρονολογείται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Ανακατασκευάσθηκε τη ρωμαϊκή περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ.

Το θέατρο της Σικυώνας είναι κατασκευασμένο στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικό κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας αγοράς. Όπως όλα τα αρχαία θέατρα ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική σχεδίαση. Τα μέρη του είναι τρία: το κοίλον, η ορχήστρα και η σκηνή.

Ως κατασκευή συνδυάζει τη χρήση δυο τεχνικών α) της δόμησης με εγχώριο πωρόλιθο και β) της λάξευσης τμημάτων του θεάτρου στο φυσικό βράχο. Το κοίλον, διαμέτρου 125 μ., έχει όψη προς τα βορειοανατολικά. Δυο οριζόντιες δίοδοι το χωρίζουν σε τρία διαζώματα. Έχει ανασκαφεί μόνο τμήμα του κατώτερου διαζώματος, όπου δεκαέξι κλιμακωτοί διάδρομοι ορίζουν δεκαπέντε κερκίδες.

Συνολικά πρέπει να υπήρχαν εξήντα σφήνες (σειρές) εδωλίων. Στην πρώτη σειρά των εδωλίων είναι οι τιμητικές θέσεις (προεδρίες) των ιερέων και άλλων επισήμων προσώπων της πόλης (αρχόντων, στρατηγών κ.λ.π.). Οι προεδρίες, κατασκευασμένες από πωρόλιθο, είναι διαμορφωμένες ως θρόνοι και φέρουν διακόσμηση. Χαρακτηριστικό στοιχείο του θεάτρου είναι οι δυο θολωτοί δίοδοι στα άκρα του πρώτου διαζώματος, μήκους 16 μ., πλάτους 2,55 μ. και ύψους 2,60 μ., οι οποίες αποτελούσαν και τις κύριες εισόδους των θεατών.

Η ορχήστρα, διαμέτρου 24,04 μ. έχει σχήμα λίγο μεγαλύτερο από το ήμισυ της περιφέρειας ενός τέλειου κύκλου και το δάπεδο της είναι στρωμένο με πατημένο χώμα. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το θαυμάσιο από τεχνική άποψη αποχετευτικό της σύστημα. Μια αποχετευτική τάφρος, πλάτους 1,25 μ. και βάθους 1.00 μ., σκεπασμένη με πλάκες στο σημείο επαφής με κάθε μια από τις κλίμακες, διέτρεχε την ορχήστρα μπροστά από τα τιμητικά εδώλια και εξέχυνε τα όμβρια ύδατα σε αβαθή τάφρο, που διασχίζει την ορχήστρα παράλληλα προς τον τοίχο του προσκηνίου. Τα ύδατα διοχετεύονταν σε μια τρίτη τάφρο που διέσχιζε κάθετα την ορχήστρα και απέληγε σε μικρή κλίμακα πίσω από τα σκηνικά.

Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο και την κυρίως σκηνή, η οποία ήταν διώροφη και έφερε πλούσιο γλυπτικό και αρχιτεκτονικό διάκοσμο. Δυο συμμετρικές ράμπες λαξευμένες στο πέτρωμα, οδηγούσαν στο λογείο. Στις παρόδους, δεξιά και αριστερά, πλάτους 4 μ., υπήρχαν πύλες κατά το πρότυπο του θεάτρου της Επιδαύρου. Στην πίσω (βορειοανατολική) πλευρά της σκηνής οικοδομήθηκε στοά δωρικού ρυθμού με 13 κίονες, που απολήγει στο βορειοδυτικό άκρο σε κρηναία κατασκευή.

Στη ρωμαϊκή εποχή το σκηνικό οικοδόμημα επεκτάθηκε καλύπτοντας μέρος της ορχήστρας και κατασκευάστηκε νέο, χαμηλό λογείο (pulpitum), στη θέση του προσκηνίου.

Tο θέατρο, πέραν της διεξαγωγής αγώνων αρχαίου δράματος, χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος συγκέντρωσης των πολιτών της Σικυώνας, για τη λήψη αποφάσεων πολιτικού ενδιαφέροντος.

Η κατάσταση διατήρησης των ανασκαμμένων τμημάτων του αρχαίου θεάτρου είναι μέτρια. Σοβαρές ζημιές παρατηρούνται στα εδώλια, το σκηνικό οικοδόμημα και τη δυτική δίοδο.

Στο παρελθόν, το θέατρο είχε χρησιμοποιηθεί για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Μετά το 2000 απαγορεύθηκε η παραχώρηση χρήσης για παραστάσεις και εκδηλώσεις και επιτρέπεται μόνον η επίσκεψη του μνημείου.

K. Κίσσας
Αρχαιολόγος

Ο Κωνσταντίνος Κίσσας για το Αρχαίο θέατρο Σικυώνας

Δημοσιεύτηκε 18 Νοεμβρίου, 2014
Ιστορική μέρα σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας –όπως την χαρακτήρισε και ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Ο Έφορος Κωνσταντίνος Κίσσας παρουσία αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας ενημέρωσε για την πορεία των ανασκαφών.

Τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς όσο και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.

Παρόντες ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Παπαγγελόπουλος και ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.
sfedona.gr

Ονομασία Μνημείου

Αρχαίο θέατρο Σικυώνας

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Το Θέατρο της Σικυώνας είναι κατασκευασμένο στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικο κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας αγοράς. Όπως ολα τα αρχαία θέατρα ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική σχεδίαση. Τα μέρη του είναι τρια: το κοίλον, η ορχήστρα και η σκηνή.

Εικόνες - Σχέδια

Υφίσταται μερική φωτογραφική τεκμηρίωση σε επιμέρους αρχεία (ΛΖ΄ ΕΠΚΑ, φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Σικυώνας), κάλυψη αεροφωτογραφίας. Η αποτύπωση του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας εκπονήθηκε από τον τοπογράφο μηχανικό Γκέλη Μιχάλη στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας στο Ε.Μ.Π. καθυπόδειξη της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ. Επιμέρους σχεδιαστικές αποτυπώσεις ορχήστρας, σκηνικού οικοδομήματος, παρόδων, τμήματος κοίλου περιλαμβάνονται στις δημοσιεύσεις του μνημείου.
Επίκειται τρισδιάστατη απεικόνιση του Θεατρου (σκανάρισμα με λέιζερ).

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία
  1. Fossum, a. 1905΄΄The theater at Sikyon΄΄ AJA 9, pp.263-276
  2. Griffin, a.1982. Sikyon. Oxford.
  3. ΥΠΠΟ, ΔΑΑΜ 2004, Τεχνική Έκθεση θεάτρου Σικυώνας.
Θέση

Αγορά αρχαίας Σικυώνας, περιοχή: Τ.Δ. Βασιλικού (αρχαία Σικυώνα) Δήμου Σικυωνίων Νομού Κορινθίας.

Χρονολόγηση

Με βάση τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την κατασκευή του Θεάτρου, που περιελαμβανε τη σκηνή με τις δυο ράμπες και την οπίσθια στοά, τις παρόδους, τα αναλήμματα του κοίλου και την ορχήστρα με τις προεδρίες, και το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στον «ιπποδαμειο» ιστό της πόλης, το Θεατρο χρονολογείται στα τέλη του 4ου / πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Ανακατασκευάσθηκε τη ρωμαϊκη περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Το Θέατρο της Σικυώνας είναι κατασκευασμένο στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικό κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας αγοράς. Όπως άλα τα αρχαία θέατρα ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική σχεδίαση.

Τα μέρη του είναι τρία: το κοίλον, η ορχήστρα και η σκηνή. Ως κατασκευή συνδυάζει τη χρήση δυο τεχνικών α) της δόμησης με εγχώριο πωρόλιθο και β) της λάξευσης τμημάτων του θεάτρου στο φυσικό βράχο. το κοίλο του θεάτρου, διαμέτρου 125 μ, έχει όψη προς τα βορειοανατολικά. Δυο οριζόντιες δίοδοι το χωρίζουν σε τρία διαζώματα.

Έχει ανασκαφεί μόνο τμήμα του κατώτερου διαζώματος, όπου δεκαέξι κλιμακωτοί διάδρομοι ορίζουν δεκαπέντε κερκίδες. Συνολικά πρέπει να υπήρχαν εξήντα σφήνες (σειρές) εδωλίων. Στην πρώτη σειρά των εδωλίων είναι οι τιμητικές θέσεις (προεδρίες) των ιερέων και άλλων επισήμων προσώπων της πόλης (αρχόντων, στρατηγών κ.λ.π.). Τα προεδρία, κατασκευασμένα από πωρόλιθο είναι διαμορφωμένα ως θρόνοι και φέρουν διακόσμηση. Χαρακτηριστικά στοιχεία του θεάτρου είναι οι δυο θολωτοί δίοδοι στα άκρα του πρώτου διαζώματος, μήκους 16 μ, πλάτους 2,55 μ και ύψους 2,60 μ, οι οποίες αποτελούσαν και τις κύριες εισόδους των θεάτρων. Η ορχήστρα, διαμέτρου 24,04 μ έχει σχήμα λίγο μεγαλύτερο από το ήμισυ της περιφέρειας ενός τέλειου κύκλου και το δάπεδο της είναι στρωμένο με πατημένο χώμα. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι το θαυμάσιο από τεχνική άποψη αποχετευτικό της σύστημα.

Μια αποχετευτική τάφρος, πλάτους 1,25 μ και βάθους 1,00 μ, σκεπασμένη με πλάκες, στο σημείο επαφής με κάθε μια από τις κλίμακες, διέτρεχε την ορχήστρα μπροστά από τα τιμητικά εδώλια και εξέχυνε τα όμβρια ύδατα σε αβαθή τάφρο, που διασχίζει την ορχήστρα παράλληλα προς τον τοίχο του προσκηνίου. Τα ύδατα διοχετεύονταν σε μια τρίτη τάφρο που διέσχιζε κάθετα, περί το μέσο την ορχήστρα, και απέληγαν σε μικρή κλίμακα πίσω από τα σκηνικά. Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο και την κυρίως σκηνή, η οποία ήταν διώροφη και έφερε πλούσιο γλυπτικό και αρχιτεκτονικό διάκοσμο. Δυο συμμετρικές ράμπες λαξευμένες στο πέτρωμα, οδηγούσαν στο λογείο. Στις παρόδους, δεξιά και αριστερά, πλάτους 4 μ, υπήρχαν πύλες κατά το πρότυπο του θεάτρου της Επιδαύρου.

Στην οπίσθια (βορειοανατολική) πλευρά της σκηνής οικοδομήθηκε στοά δωρικού ρυθμού με 13 κίονες, που απολήγει στο βορειοδυτικό άκρο σε κρηναία κατασκευή. Στη ρωμαϊκή εποχή το σκηνικό οικοδόμημα επεκτείνεται σε βάρος της ορχήστρας, αφού κατασκευάζεται νέο, χαμηλό λογείο (pulpitum), που αντικαθιστά το προσκήνιο.

Tο θέατρο εκτός από τόπος διεξαγωγής αγώνων αρχαίου δράματος χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος συγκέντρωσης των πολιτών της Σικυώνας, για τη λήψη αποφάσεων πολιτικού ενδιαφέροντος.

Υπάρχουσα κατάσταση

Η κατάσταση διατήρησης των ανασκαμμένων τμημάτων του αρχαίου θεάτρου είναι μέτρια. Σοβαρές ζημιές παρατηρούνται στα εδώλια, το σκηνικό οικοδόμημα και τη δυτική δίοδο.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Το ανασκαμμένο τμήμα του θεάτρου (σκηνικό οικοδόμημα, ορχήστρα και κοίλο) αποκαλύφθηκε απο τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, μεταξύ των ετών 1886 και 1898, ενώ εργασίες και αποκάλυψη τμήματος του κοίλου του πραγματοποιήθηκε απο την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεια τα έτη 1952 και 1982. Με χρηματοδότηση απο το Γ΄ Κ.Π.Σ, η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε με αυτεπιστασία τα έτη 2006-200, εργασίες αποκατάστασης της ανατολικής θολωτής διόδου του αρχαίου Θεάτρου ενώ υποστυλώθηκε προσωρινά η δυτική θολωτή δίοδος.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Με την αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ42/6145/330/19-4-2000 απόφαση απαγορεύθηκε η παραχώρηση χρήσης του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας με κατάλογο και άλλων θεάτρων για παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, προ του 2000 για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις απο αθηναϊκούς θιάσους και ιδιαίτερα από τοπικά σχολικά θεατρικά σχήματα και κύρια τη σικυώνια θεατρική σκηνή.

Πρόσθετες πληροφορίες

Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αρμόδια για το Νομό Κορινθίας.

Γεωγραφικό Πλάτος

37.984139°

Γεωγραφικό Μήκος

22.710575°

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
Εφορεία Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΑΤΟΥ8.950.00
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΣΟΥΡΑΣ (ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ ΠΑΝ. ΧΑΣΟΥΡΑ)1.000.00
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΙΑΤΟΥ 1.000.00
ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 300.00
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 300.00
ΔΗΜΟΥ ΜΑΙΡΗ 200.00
ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 100.00
ΛΙΑΚΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ 100.00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1oυ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΡΗΣ50.00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ1.000.00
Σύνολο
€13.000.00

Δαπάνες

ΔαπάνηΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ12.914.40
Σύνολο
€12.914.40
Υπόλοιπο
€85.60
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
«Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας».200.000.00

Το ποσό διατίθεται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη
μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων

Συμπληρωματικές εργασίες15.000.0015.000.00

Το ποσό που συγκεντρώνεται στον κουμπαρά θα διατεθεί για συμπληρωματικές εργασίες.

  • Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Σικυώνας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Κορινθίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας, στην οποία το Παράρτημα Κιάτου του Λυκείου των Ελληνίδων και η πρόεδρός του, κα Μαρία Φωτοπούλου-Καραμπέτσου ανακοίνωσαν το άνοιγμα του «κουμπαρά» και την κατάθεση από το Παράρτημα Κιάτου του ποσού των 1.000 ευρώ. (βλ. εδώ)
  • Στις 15 Μαΐου του 2014 υπεγράφη, με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων για το έργο «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας». Τη χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος (100.000 ευρώ έκαστος) διαθέτουν: α. η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και β. ο Δήμος Σικυωνίων. Στόχος του προγράμματος είναι η συνολική προστασία του αρχαίου θεάτρου, η διάσωσή του ως αρχαιολογικό τεκμήριο και ιστορική μαρτυρία, η αναχαίτιση της περαιτέρω απώλειας του αυθεντικού υλικού, η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχικής ταυτότητας του μνημείου ως έργου αρχιτεκτονικής, η διαμόρφωση μιας πιστής, αναγνώσιμης εικόνας του, η αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του και τέλος η προετοιμασία του για την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. (βλ. εδώ)
  • Το πρόγραµµα της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης περιλάμβανε τις ακόλουθες ενότητες:

Α΄ Φάση :

  • Α1. Προκαταρκτικές εργασίες.
  • Α2. Λήψη άµεσων σωστικών µέτρων προστασίας των ήδη αποκαλυφθέντων αρχαίων µελών.
  • Α3. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής µελέτης και Σχεδίου – Πλαισίου (master – plan), τα οποία θα υποβληθούν προς έγκριση στις συναρµόδιες ∆ιευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α.
  • Α4. Εκπόνηση προκαταρκτικών µελετών συντήρησης και αποκατάστασης.
  • Τον Αύγουστο του 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας».
  • Την Πέμπτη 14 Απριλίου του 2016 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε την προμελέτη «Αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου αρχαίας Σικυώνας» στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κο Γιώργο Μπινιάρη. Το ποσό καλύφθηκε από τον «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) που έχει ανοίξει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας. (βλ. εδώ) Αντικείμενο της ανατιθεμένης μελέτης είναι η αποκατάσταση – ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας, η συμπλήρωση των κατά χώρα σωζόμενων καταλοίπων του κοίλου του αρχαίου θεάτρου και η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασής του.
  • Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου του 2017 η εκπόνηση της παραπάνω προμελέτης ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» (βλ. εδώ).
  • Στις 21 Νοεμβρίου 2017 υπεγράφη, μετά από παρότρυνση του Διαζώματος, νέα Προγραμματική Σύμβαση για το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων για το έργο: «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας (Β΄ Φάση) και Διερεύνηση του Αρχαίου Σταδίου της Σικυώνας». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και ο Δήμος Σικυωνίων αναλαμβάνουν να χρηματοδοτούν τη Β΄ Φάση του ερευνητικού προγράμματος με το ποσό των 100.000,00 ευρώ έκαστος. (βλ. εδώ)
  • Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Β΄ φάση εργασιών, δηλαδή:
    • Β1. την ολοκλήρωση των εργασιών αποκάλυψης του Θεάτρου βάσει των προβλεπόμενων στο Σχέδιο Πλαίσιο με παράλληλη αρχαιολογική και φωτογραφική τεκμηρίωση,
    • Β2. την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ερευνών για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου και εκπόνηση των σχετικών μελετών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Σχεδίου Πλαισίου,
    • Β3. την ανάδειξη της σύνδεσης του θεάτρου με το αρχαίο στάδιο, στο οποίο θα εκτελεστούν εργασίες αναγνώρισης της μορφής του και
    • Β4. την επεξεργασία εποπτικού υλικού προβολής των μνημείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στα 200.000,00 ευρώ.
  • Πραγματοποιήθηκαν με την παραπάνω χρηματοδότηση εργασίες αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου (σε κάτω κοίλο, αναλημματικούς τοίχους, εύριπο, σύνδεση με αρχαίο στάδιο), με ταυτόχρονη εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου.
  • Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 υπεγράφη τροποποίηση της από 21-11-2017 προγραμματικής σύμβασης, με στόχο την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος της σύμβασης έως 31-03-2021 και με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού, κατά 20.000 ευρώ, προκειμένου να ανατεθεί η μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου. Το ποσό των 20.000 ευρώ διαθέτει ο Δήμος Σικυωνίων.
  • Η μελέτη ανατέθηκε, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2021 και έχει σταλεί για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. 
  • Στις 15/02/2022 έγινε από το ΚΑΣ η Έγκριση των μελετών για το αρχαίο θέατρο Σικυώνας: α) μελέτη συντήρησης, β) στατική και γεωτεχνική μελέτη αποκατάστασης για τη δομική αποκατάσταση και τη στατική επάρκεια των αναλημμάτων του θεάτρου, γ) οριστική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Ένταξη της αποκατάστασης του θεάτρου στην επόμενη περίοδο του Ε.ΣΠ.Α. 2021-2027. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων