Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Αιγείρας

Περιγραφή
Πολυμέσα
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, αν και δεν αναφέρεται από τον Παυσανία το 2ο αι.μ.Χ., είναι το αρχαίο θέατρο. Κτισμένο στη βόρεια πλαγιά τεχνητού λόφου και εν μέρει λαξευμένο στο φυσικό βράχο το θέατρο ατενίζει το γαλάζιο της θάλασσας. Έχει πεταλόσχημο κοίλο και βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, βόρεια της ακρόπολης. Η κατασκευή του χρονολογείται στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ., γύρω στα 280-250 π.Χ., όταν ιδρύεται το Β΄ Κοινό των Αχαιών – η Αχαϊκή Συμπολιτεία – και οι αχαϊκές πόλεις αναδιοργανώνονται. Το κοίλο λαξεύτηκε στο βράχο και, όπου αυτός δεν υπήρχε, διαμορφώθηκε κατάλληλα το έδαφος και τοποθετήθηκαν λίθινα εδώλια. Στο φυσικό βράχο λαξεύτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος και η ορχήστρα, στα κράσπεδα της οποίας κατασκευάστηκε αυλάκι για την απορροή των όμβριων υδάτων. Το σκηνικό οικοδόμημα της Ελληνιστικής περιόδου ήταν διώροφο. Ένα διάζωμα διαιρεί το κοίλο σε δύο τμήματα και η συνολική χωρητικότητά του ανέρχεται σε 3.000 θεατές, ενώ το μήκος του φθάνει τα 30.70μ.

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΓΑΡΗ27/07/202110.00
ΦΩΤΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣ06/03/201830.00
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ100.00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ100.00
Σύνολο
€240.00

Δαπάνες

ΔαπάνηΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ0.00
Σύνολο
€0.00
Υπόλοιπο
€240.00
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Συμπληρωματικές εργασίες10.000.0010.000.00

Το ποσό αυτό θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες που θα προκύψουν.

Funding LevelΠηγή χρηματοδότησηςΠεριγραφή των έργωνRemarks
450.000

Ε.Σ.Π.Α.

Ανάπλαση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου Παλαιοκάστρου Αιγών (Αρχαία Αιγείρα).

Το ποσό αφορά τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αιγών και ένα ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του θεάτρου.

  • Στις 10 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Διαζώματος κ. Σταύρου Μπένου στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, στο πλαίσιο περιοδείας του στα αρχαία θέατρα Αχαΐας, όπου και συναντήθηκε με τοπικούς φορείς (βλ.Περιηγήσεις).
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας. (δείτε εδώ)
  • Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Αιγείρας ως υποέργο του ευρύτερου έργου «Ανάπλαση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Παλαιοκάστρου Αιγών (Αρχαία Αιγείρα)» ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση ύψους 450.000,00 € από το Ε.Σ.Π.Α. – Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013.
  • Οι εργασίες στο μνημείο ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβρη του 2015. Πραγματοποιήθηκε αρχαιολογικός καθαρισμός σε ολόκληρο το κοίλο, καθώς και την ορχήστρα του μνημείου, επεμβάσεις στερέωσης, εργασίες ανάπλασης του πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, όπως: η συντήρηση του υπάρχοντος στεγάστρου των μικρών ναών εξωτερικά της δεξιάς παρόδου του θεάτρου, κατάχωση ανασκαφικών σκαμμάτων, διαμόρφωση νέας, κύριας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, αλλαγή και επέκταση της περίφραξης, τοποθέτηση υπαίθριων ενημερωτικών πινακίδων, χάραξη διαδρομών επίσκεψης κ.ά. Επίσης, στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. απαλλοτριώθηκε το αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Θανελλά, όπου έχει δώσει την καινούργια κύρια είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Η Α΄ φάση της αποκατάστασης του θεάτρου έχει ολοκληρωθεί. (ΣΤΙΓΜΑ).
  • Απαιτείται η ανάθεση μελέτης για τη Β΄ φάση αποκατάστασης του θεάτρου που θα περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και βελτίωσης της λειτουργικότητας συνολικά του αρχαιολογικού χώρου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ).