Η πόλη της Νάξου

Νάξος: «Ευδαίμονη των Νήσων». Με έμβλημα την Πορτάρα, τη γιγάντια μαρμάρινη πόρτα, έξω από το λιμάνι της, η πόλη της Νάξου αποτελεί την πύλη για έναν τόπο μαγευτικό. Με μακραίωνη ιστορική, πολιτιστική και λαογραφική παράδοση, εντυπωσιακές εναλλαγές φυσικού τοπίου, λιβάδια που καταλήγουν σε απέραντες αμμουδιές, η Νάξος, σπουδαίο κέντρο του αινιγματικού και γοητευτικού Κυκλαδικού Πολιτισμού, πολύ αργότερα κέντρο του μεσαιωνικού Δουκάτου της Νάξου, περίφημη για τα μάρμαρά της, για το σμυρίγλι, για τις πηγές και τους κατάμεστους κήπους, τους ελαιώνες, τα λεμονοδάση, τα κίτρα της, για το ξακουστό κρασί της, τα τυριά και το αλάτι, αποδεικνύει γιατί ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος τονίζει πως «ευδαίμονη των νήσων προέφερε», «είχε τα πρωτεία στην ευημερία, ανάμεσα στα νησιά». Σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ, ο πολύμορφος αυτός προορισμός τεσσάρων εποχών είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα ιδιαίτερα τοπικά αφηγήματά του και να ενσωματώσει όλα τα προτάγματα της σύγχρονης εποχής.

ΝάξοςΝάξος
Πρόοδος Έργων και Δράσεων
Α΄ ΦΑΣΗ

Πρόσκληση από τους Δήμους στους υποψήφιους αναδόχους

Επιλογή Αναδόχου

Υπογραφή Σύμβασης
Β΄ ΦΑΣΗ

Προσδιορισμός περιοχής παρέμβασης και επιλογή έργων/δράσεων και Στρατηγικής

Διαβούλευση με αρμόδιους Φορείς

Οριστικοποίηση Σχεδίου Δράσης
Γ΄ ΦΑΣΗ

Παραλαβή Μελέτης

Περιγραφή:

Η Χώρα της Νάξου αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος αστικής ανάπλασης, καθώς είναι πλούσια σε μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, τα οποία αποτυπώνουν τη διαχρονική ιστορία της, καθώς και τα τοπία φυσικού κάλλους.  Η Νάξος εξάλλου συνδέεται με τη γένεση της αρχιτεκτονικής και της μνημειώδους γλυπτικής, και μάρτυρας για τον επισκέπτη της είναι η Πορτάρα, την οποία πρωτοαντικρίζει όταν την προσεγγίσει.

Στόχος του προγράμματος είναι ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της πόλης, στη Χώρα της Νάξου με  επίκεντρο το παραλιακό της μέτωπο,  μέσα από έργα και δράσεις που θα περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του πολιτιστικού της κεφαλαίου και την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση της πόλης.

Για το σχεδιασμό του προγράμματος θα αξιοποιηθούν υφιστάμενες μελέτες και οι μελέτες που ήδη εκπονούνται και βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής τους, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις. Συγκεκριμένα, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει αναθέσει την εκπόνηση:

α) μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) και

β) μελέτης marketing για την οικοδόμηση της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νάξο.

Οι μελέτες αυτές αποτελούν το «οπλοστάσιο» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  για όλα τα χρηματοδοτικά  προγράμματα   (ΕΣΠΑ 2021 -2027, RECOVERY, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ΣΒΑΚ, ΠΔΕ, χορηγίες κ.α.). Ειδικότερα οι μελέτες θα προσφέρουν όλες τις απαραίτητες δράσεις που θα απαιτηθούν για το marketing, τις ψηφιακές εφαρμογές, την οργάνωση του cluster επιχειρηματικότητας, αλλά και του Φορέα Διαχείρισης (D.M.O.) της πόλης.

Το πρόγραμμα συνεπώς θα συνθέσει, οργανώσει και αναβαθμίσει όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δυναμικές που εντοπίζονται στην πόλη και με όχημα το απόθεμα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της, θα πετύχει το μεγάλο της άλμα σε ένα βιώσιμο, ανοιχτό και πράσινο μέλλον.

 

Χώρος Παρέμβασης:

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη Χώρα της Νάξου με  επίκεντρο το παραλιακό της μέτωπο.

 

Προϋπολογισμός:

Η χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί να προέλθει από: πόρους του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ΕΠ 2021-2027, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το  Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, και από ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

 

 

Σχετικές μελέτες