Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται στο Δήμο Ηρακλείου. Ο θεατρικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται έξω και βορειοδυτικά. του ανακτόρου και κατασκευάστηκε τη Νεοανακτορική περίοδο. Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από δύο πτέρυγες σε σχήμα Γ, την ανατολική και τη νότια, αποτελούμενη από χαμηλές και πλατειές βαθμίδες. Στην νοτιοανατολική γωνία, στο σημείο σύγκλισης των δύο πτερύγων υπάρχει τετράγωνος χώρος, το επίσημο θεωρείο, από όπου εικάζεται ότι η βασιλική οικογένεια καθισμένη μπορούσε να παρακολουθεί τα δρώμενα. Στις χαμηλές βαθμίδες των πτερύγων, οι λοιποί θεατές όρθιοι πρέπει να παρακολουθούσαν μαζί με την βασιλική οικογένεια θρησκευτικές τελετές, αθλητικούς αγώνες ή χορούς.
Υπολογίζεται ότι το θέατρο πρέπει να είχε χωρητικότητα 500 ατόμων. Αγωγός δίπλα από τα καθίσματα, χρησίμευε στην απορροή των νερών της βροχής. Από το θεατρικό χώρο ξεκινούσε με κατεύθυνση προς δυσμάς πλατύς πλακόστρωτος δρόμος, ο λεγόμενος βασιλικός ή πομπικός, ο οποίος οδηγούσε μέσα από τμήμα της μινωικής πόλης στο Μικρό Ανάκτορο, το μεγαλύτερο και το πιο πολύπλοκο από τα περιφερειακά ή δορυφορικά μνημεία του ανακτόρου της Κνωσού.
Στο χώρο του θεάτρου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κατασκευών παλαιότερων φάσεων της Παλαιοανακτορικής περιόδου.
Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές του A. Evans στην Κνωσό στις αρχές του 20ου αιώνα (1900-1905).
Διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι μέρος του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.
Μαρία Μπρεδάκη
Αρχαιολόγος
Μινωικό Ανάκτορο Κνωσού – Θεατρικός χώρος
Θεατρικός χώρος
Ο θεατρικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται έξω και βορειοδυτικά. του ανακτόρου και κατασκευάστηκε τη Νεοανακτορική περίοδο. Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από δύο πτέρυγες σε σχήμα Γ, την ανατολική και τη νότια, αποτελούμενη από χαμηλές και πλατειές βαθμίδες.
ΚΓ΄ ΕΠΚΑ και Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται στο Δήμο Ηρακλείου.
Κατασκευάστηκε τη Νέο-Ανακτορική περίοδο.
Ο θεατρικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται έξω και Β.Δ. του ανακτόρου. Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από δύο πτέρυγες σε σχήμα Γ, την ανατολική και τη νότια, αποτελούμενη από χαμηλές και πλατειές βαθμίδες. Στην ΝΑ γωνία στο σημείο δηλαδή σύγκλισης των δύο πτερύγων υπάρχει τετράγωνος χώρος, το επίσημο θεωρείο από όπου εικάζεται ότι η βασιλική οικογένεια καθισμένη μπορούσε να παρακολουθεί τα τεκτενόμενα. Στις χαμηλές βαθμίδες των πτερύγων οι λοιποί θεατές όρθιοι πρέπει να παρακολουθούσαν μαζί με την βασιλική οικογένεια θρησκευτικές τελετές ή αθλητικούς αγώνες, χορούς κ.λ.π.
Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται στα 500 άτομα. Αγωγός δίπλα από τα καθίσματα χρησίμευε στην απορροή των νερών της βροχής. Από το θεατρικό χώρο ξεκινούσε με κατεύθυνση προς δυσμάς πλατύς πλακόστρωτος δρόμος, ο λεγόμενος βασιλικός ή πομπικός ο οποίος οδηγούσε μέσα από τμήμα της μινωικής πόλης στο Μικρό Ανάκτορο, το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο από τα περιφερειακά ή δορυφορικά μνημεία του ανακτόρου της Κνωσού.
Στο χώρο του θεάτρου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κατασκευών παλαιότερων φάσεων της Παλαιοανακτορικής περιόδου.
Καλή κατάσταση διατήρησης.
Αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές του A. Evans στην Κνωσό στις αρχές του 20ου αι. (1900-1905). Εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης πραγματοποιείται στο ανάκτορο τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ από το ΤΔΠΕΑΕ Κνωσού.
Επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Το μνημείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ./ ΚΓ΄ ΕΠΚΑ.
35.297781°
25.16310°