Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Πολιτιστική διαδρομή στα Μινωικά Ανάκτορα «ΜΙΝΩΑΣ»

Σχετικά Θέατρα

Το τελευταίο διάστημα, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζουν την οικοδόμηση  μιας νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Κρήτη, με αντικείμενο το σχεδιασμό μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που θα έχει στο επίκεντρό της τα Μινωικά Ανάκτορα του νησιού. Ο προτεινόμενος τίτλος του προγράμματος είναι «ΜΙΝΩΑΣ» και κοινή επιδίωξη είναι η ένταξή του στο Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 της Περιφέρειας Κρήτης.

Τουλάχιστον 14 Μινωικά Ανάκτορα φαίνεται πως φιλοξενεί η Κρητική γη, με πιο γνωστά αυτά της Κνωσού, Φαιστού, Ζάκρου και των Μαλίων (βλ. εδώ).  Το νέο εγχείρημα για το  σχεδιασμό  μιας Πολιτιστικής Διαδρομής στην Κρήτη με συνεκτικό στοιχείο τα μνημεία του Μινωικού πολιτισμού, στα οποία σύμφωνα με αρκετούς μελετητές μπορεί να ερευνηθεί η γένεση του αρχαίου θεατρικού χώρου, θα μπορούσε να συμβάλει εκ νέου στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Περιφέρειας Κρήτης, να αναβαθμίσει ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, παρέχοντας στους επισκέπτες βιωματικές εμπειρίες κατά την επίσκεψη στα μνημεία της Περιφέρειας, καθώς και να δημιουργήσει δικτυώσεις ανάμεσα στα μνημεία, την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Η οργανωμένη προβολή των αρχαίων θεάτρων της Κρήτης και η διασύνδεση τους με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, υπήρξε στην ατζέντα του Περιφερειάρχη  Σταύρου Αρναουτάκη, ήδη από το 2014, οπότε και είχε λάβει χώρα ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμών στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος.(βλ. εδώ)

Η πρόσφατη αναθέρμανση της διαβούλευσης ωστόσο γρήγορα καρποφόρησε. Πρώτος καρπός είναι η επικύρωση της συνεργασίας ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρο Μπένο με την υπογραφή τον Μάιο του 2020, Μνημονίου Συνεργασίας.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στο πλαίσιο των σκοπών του και αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την επεξεργασία ολοκληρωμένων σχεδίων σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με την τοπική οικονομία σε αντίστοιχα προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών για άλλες περιφέρειες της χώρας, αναλαμβάνει με το Μνημόνιο αυτό να υποστηρίξει την Περιφέρεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος με στόχο την ποιοτική διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, την αύξηση της επισκεψιμότητας των αξιοθεάτων και την παροχή βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες της Κρήτης.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων το σχεδιασμό και  υλοποίηση κατάλληλα επιλεγμένων τεχνικών έργων για την ανάδειξη των μνημείων και την πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, μέσω της ΟΧΕ υπάρχει πρόβλεψη για  την υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων / δράσεων  «ήπιου» (soft) χαρακτήρα και αφορούν σε θέματα προβολής/marketing προορισμού, κατάρτισης επαγγελματιών, παροχής κρατικών ενισχύσεων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του (ευρύτερου) τουριστικού τομέα, κ.λπ.   Στο Μνημόνιο αναφέρεται, επίσης πως για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων της ΟΧΕ και η εν συνεχεία διαχείριση αυτής είναι προϋπόθεση η λειτουργία του θεσμού του cluster, δηλαδή της συγκρότησης «συστάδας επιχειρήσεων» στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και του θεσμού του Φορέα Λειτουργίας και Διαχείρισης της Πολιτιστικής  Διαδρομής (DMΜO).

Με την ολοκλήρωση των έργων και την υλοποίηση των ήπιων δράσεων στο πλαίσιο της ΟΧΕ, η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέτει ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν βασισμένο σε ισχυρά πολιτισμικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομίας,  το οποίο  θα βελτιώσει τη θέση της Κρήτης στη διεθνή τουριστική αγορά. Τα μηνύματα για την οικοδόμηση της παραπάνω διαδρομής είναι θετικά, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για την ανάθεση από την Περιφέρεια Κρήτης της εκπόνησης του masterplan για το πρόγραμμα, και επομένως σύντομα αναμένεται η έναρξη υλοποίησης της Πολιτιστική διαδρομή στα Μινωικά Ανάκτορα – «ΜΙΝΩΑΣ».

Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή ΜΙΝΩΑΣ

«Ο μινωικός πολιτισμός της Κρήτης δεν είναι μόνο ο αρχαιότερος της Ευρώπης, είναι και ένας από τους πιο γοητευτικούς του πλανήτη. Από την κοσμοπολίτικη Κνωσό μέχρι την ακριτική Ζάκρο, από ανάκτορο σε ανάκτορο, η πολιτιστική αυτή διαδρομή δικτυώνει το κορυφαίο πολιτιστικό απόθεμα της Κρήτης με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα».

Περιγραφή

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κρήτης για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στο Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027 της Περιφέρειας Κρήτης, με αντικείμενο μια Πολιτιστική διαδρομή στα Μινωικά Ανάκτορα και με προτεινόμενο τίτλο «ΜΙΝΩΑΣ».

Η εν λόγω ΟΧΕ θα προβλέπει την υλοποίηση πληθώρας τεχνικών έργων που θα αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας Κρήτης, θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, θα προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματικές εμπειρίες κατά την επίσκεψη στα μνημεία της Περιφέρειας και θα δημιουργήσουν δικτυώσεις μεταξύ του κορυφαίου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, δηλαδή των μινωικών ανακτόρων, με την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Πόλοι

Οι πόλοι της Πολιτιστικής Διαδρομής «ΜΙΝΩΑΣ» θα προσδιοριστούν μετά από διαβούλευση.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

Επισκεφτείτε την σελίδα της διαδρομής στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό:

  • Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για μια Πολιτιστική Διαδρομή στην Κρήτη (2014)
  • Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη για την υπογραφή Μνημονίου (2020)
  • O χάρτης με τους πόλους της διαδρομής