Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Κοινές δράσεις από τούς φορείς και το “Διάζωμα”
Στο επίκεντρο η ανάδειξη των θεάτρων Κασσώπης και Νικόπολης
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Ένα μαγευτικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό που παρακολούθησε την προβολή του ντοκυμαντέρ «Λίθινα εδώλια στις γωνιές της Ηπείρου» το οποίο φέρει την υπογραφή του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου.
Την εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα, ο Δήμος Πρέβεζας και το Σωματείο «Διάζωμα» αναδεικνύοντας αφενός την πολιτιστική κληρονομιά και αφετέρου την εθελοντική προσφορά των φορέων και των πολιτών που έχουν αγκαλιάσει το Σωματείο από τα πρώτα του βήματα.
Η παρουσία του προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου και του ομότιμου Πανεπιστημιακού καθηγητή πατήρ Κωσταντίνου Μπέη έδωσαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην βραδυά την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης ,ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολη Κωσταντίνος Ζάχος και άλλοι φορείς.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ο οποίος μίλησε με αγάπη και θαυμασμό για τον κ. Μπένο ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι εργάζονται για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και κυρίως την προισταμένη της ΛΓ’ΕΠΚΑ Αρτας-Πρέβεζας Χριστίνα Μερκούρη και τον αρχαιολόγο Γιώργο Ρήγινο.
«Η ανάδειξη και η λειτουργική ενσωμάτωση των μνημείων στην καθημερινότητα μας, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας» τόνισε ο κ.Ι ωάννου αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για ην ανάδειξη των θεάτρων της Νικόπολης και της Κασσώπης. «Έχουμε προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Ταμείου Διαχείρισης πιστώσεων για την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών, στις οποίες θα βασισθεί η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων αποκατάστασης. Για το σκοπό αυτό, από τους λιγοστούς πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ) διαθέσαμε το σημαντικό ποσό των 100.000 ευρώ. Στόχος μας είναι να κάνουμε το θέατρο της Νικοπόλεως κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου, καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις για να παίξει έναν τέτοιο ρόλο.
Ανάλογη ήταν και πρωτοβουλία μας για το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 300 .000 ευρώ.» ανέφερε ο κ,Ιωάννου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απώτερος στόχος είναι οι αρχαιολογικοί χώροι να γίνουν ζωντανοί τόποι «λειτουργίας» του πολιτισμού και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Με θερμά λόγια μίλησε για τον κ. Μπένο και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν άνθρωπο μεθοδικό και ακούραστο που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί τον τόπο από πολλές θέσεις.
Ο κ.Μπαΐλης χαρακτήρισε ως μεγάλη τύχη για τον τόπο μας την ύπαρξη των Αρχαίων Θεάτρων της Νικόπολης και της Κασσώπης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο συντονισμένες προσπάθειες για την πλήρη αναστήλωση, ανάδειξη και προβολή τους.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών ο Δήμαρχος Πρέβεζας ενέταξε την δημοπράτηση του δρόμου Καμαρίνας-Ωρωπού (προυπολογισμού 3 εκατ.ευρώ) το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ένα έργο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του θεάτρου της Κασσώπης.
«Η προσπάθεια του Διαζώματος μου θυμίζει ότι δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή του κράτους αλλά ότι υπάρχει και η κοινωνία, υπάρχουν οι πολίτες αυτού του τόπου» κατέληξε ο κ.Μπαϊλης ευχαριστώντας για μια φορά ακόμη τον κ.Μπένο για το ενδιαφέρον και την προσφορά του στα κοινά.
Τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει αλλά και εκείνες που σχεδιάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής παρουσίασε η προισταμένη της ΛΓ’ ΕΠΚΑ Αρτας Πρέβεζας Χριστίνα Μερκούρη υπογραμμίζοντας τις κοινές δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για τα πρώτα βήματα του χριστιανισμού και της Φιλοσοφίας στην Αρχαία Νικόπολη παρουσίασε ο ομότιμος Πανεπιστημιακός Καθηγητής πατέρας Κωσταντίνος Μπέης. Ο πατέρας Κωσταντίνος επικέντρωσε την τοποθέτησή του στο έργο και την διδασκαλία του μεγάλου φιλόσοφου της αρχαιότητας Επίκτητου δίνοντας την δυνατότητα στο ακροατήριο να γνωρίσει άγνωστες πτυχές από την ιστορία της Αρχαίας Νικόπολης.
Φανερά συγκινημένος από την ανταπόκριση όχι μόνο των φορέων αλλά και των πολιτών ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος .
Ο κ.Μπένος ευχαρίστησε προσωπικά τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα, τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη, την κ.Μερκούρη, τον κΡήγινο και όλους όσοι προσέφεραν όχι μόνο την βοήθειά τους αλλά και την ψυχή τους στην εθελοντική αυτή «πανστρατιά» για την ανάδειξη των δύο αρχαίων θεάτρων του Δήμου Πρέβεζας.
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» κάλεσε για μια ακόμη φορά τον καθέναν από εμάς να συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί στην ενεργοποίηση του «κουμπαρά» που έχει ανοιχθεί έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους σπουδαίους αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.
Η βραδυά έκλεισε με την προβολή του εξαιρετικού ντοκυμαντέρ «Λίθινα εδώλια στις γωνιές της Ηπείρου» το οποίο υλοποιήθηκε χάρη στην εθελοντικη προσφορά του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Ο κ.Μπένος ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τόσο τον ίδιο όσο και τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, την φιλόλογο Μαίρη Μπελογιάννη και τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη οι οποίοι εργάστηκαν για το ντοκυμαντέρ με μοναδική «αμοιβή» τους την ηθική ικανοποίηση που μπορεί προσφέρει σε κάθε Ελληνα η συμμετοχή σε μια τόσο αξιόλογη δημιουργία.
« Μαζί έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά» είπε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» απευθυνόμενος στο ακροατήριο και τους φορείς περιγράφοντας ως μια από τις πιο ισχυρές του αναμνήσεις την συγκίνηση που αισθάνθηκε όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το θέατρο της Αρχαίας Κασσώπης.
Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.