Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.
Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα δάση και τα νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους.
Το Αρχαίο θέατρο Μίεζας είναι μια θεατρική κατασκευή με ανάμικτα στοιχεία ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου, αποτελούμενη από χωμάτινη ορχήστρα (κονίστρα), κοίλο, διαμορφωμένο στην πλαγιά λόφου με βαθμίδες καθισμάτων από πωρόλιθο και λίθινο κτίριο σκηνής. Πρόκειται για κτίσμα του 2ου αιώνα π.Χ., με 16 σειρές εδωλίων, λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Το 2007 το έργο «Αρχαίο Θέατρο Μίεζας: Έρευνα – Συντήρηση – Αποκατάσταση» εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Πολιτισμική Εγνατία» του Γ΄ Κ.Π.Σ., με συνολικό προϋπολογισμό 500.000,00 €. Η μελέτη για τη συντήρηση και την αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας και μελέτης υπό τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Καραδέδο Γεώργιο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2008 από τη ΙΖ΄ Ε.Π.Κ.Α.
Το ταξίδι του Διαζώματος ξεκίνησε με την περιοδεία του προέδρου του Διαζώματος και συνεργατών στη Βόρεια Ελλάδα το Δεκέμβρη του 2008, σταθμός της οποίας υπήρξε και η επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας (βλ. εδώ). Στο χώρο του θεάτρου τους υποδέχθηκαν η τ. Προϊσταμένη της ΙΖ΄ΕΠΚΑ κα Μαρία Ακαμάτη, ο τ. Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Δ. Σιδηρόπουλος και ο τ. Δήμαρχος της Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός. Ακολούθησε συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανθεμίων και όλοι οι αρμόδιοι φορείς εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας.
Από τις πρώτες ενέργειες του Διαζώματος υπήρξε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, «κουμπαρά».
Τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκε μια «διαζωματική» επίσκεψη εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. (βλ. εδώ)
Ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2014 επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο ο τ. Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Πρόεδρος του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” κ. Σταύρος Μπένος, ο σκηνοθέτης κ. Δήμος Αβδελιώδης, η ηθοποιός κ. Όλια Λαζαρίδου και ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τον υπεύθυνο και στέλεχος της ΙΖ Εφορίας, αρχαιολόγο, κ. Νεκτάριο Πουλακάκη. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας προχωρούσαν με εντατικούς ρυθμούς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Συντήρηση – ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μίεζας – Β΄ φάση» που είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» του ΕΣΠΑ, με ύψος χρηματοδότησης 700.000 €. Ήδη είχε ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το δύσκολο έργο συντήρησης-αποκατάστασης του μνημείου που ανέδειξε τα διαζώματα και το κοίλο του θεάτρου, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2014. (βλ. εδώ)
Πράγματι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ολοκλήρωσε το έργο το 2014. Τρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2017 η ΕΦΑ Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας εγκαινίασαν το Αρχαίο Θεατρο της Μίεζας, στη διάρκεια της πρώτης πανσελήνου του Αυγούστου, με την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη. Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», είναι ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ευριπίδης, ο οποίος κατοικούσε στη Μακεδονία, ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στην αυλή των γειτονικών Αιγών. (βλ. εδώ)
Το τελευταίο διάστημα το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» , που έχει στο επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους – αρχαίες πόλεις που συνδέονται με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κεντρική Μακεδονία. Οραματικός στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει το μοναδικό κεφάλαιο που κρατά φυλαγμένο η Κεντρική Μακεδονία και να «παντρέψει» με δεξιοτεχνία τα πολιτιστικά της μνημεία, με την ιστορία, το φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, τη λαογραφία, την πλούσια γαστρονομία της, καθώς και τη σπουδαία σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία της Περιφέρειας. (βλ. εδώ)
Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια την Πρόοδο Εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου:
Μπορείτε να δείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.