Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας

Σχετικά Θέατρα

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.

Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα δάση και τα νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους.

Το Αρχαίο θέατρο Μίεζας είναι μια θεατρική κατασκευή με ανάμικτα στοιχεία ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου, αποτελούμενη από χωμάτινη ορχήστρα (κονίστρα), κοίλο, διαμορφωμένο στην πλαγιά λόφου με βαθμίδες καθισμάτων από πωρόλιθο και λίθινο κτίριο σκηνής. Πρόκειται για κτίσμα του 2ου αιώνα π.Χ., με 16 σειρές εδωλίων, λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Το 2007 το έργο «Αρχαίο Θέατρο Μίεζας: Έρευνα – Συντήρηση – Αποκατάσταση» εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Πολιτισμική Εγνατία» του Γ΄ Κ.Π.Σ., με συνολικό προϋπολογισμό 500.000,00 €. Η μελέτη για τη συντήρηση και την αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας και μελέτης υπό τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Καραδέδο Γεώργιο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2008 από τη ΙΖ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Το ταξίδι του Διαζώματος ξεκίνησε  με την περιοδεία του προέδρου του Διαζώματος και συνεργατών στη Βόρεια Ελλάδα το Δεκέμβρη του 2008, σταθμός της οποίας υπήρξε και η επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας (βλ. εδώ). Στο χώρο του θεάτρου τους υποδέχθηκαν  η τ. Προϊσταμένη της ΙΖ΄ΕΠΚΑ κα Μαρία Ακαμάτη,  ο τ. Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Δ. Σιδηρόπουλος και ο τ. Δήμαρχος της Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός. Ακολούθησε συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ανθεμίων και όλοι οι αρμόδιοι φορείς εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας.

Από τις πρώτες ενέργειες του Διαζώματος υπήρξε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, «κουμπαρά».

 • Άποψη του κοίλου του θεάτρου, όπου με το ανοιχτόχρωμο χρωματισμό διακρίνονται τα νέα εδώλια κατά την επίσκεψη του προέδρου του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας, το 2008

Τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκε μια «διαζωματική» επίσκεψη εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. (βλ. εδώ)

 • Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο θέατρο το 2013

Ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2014 επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο  ο τ. Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Πρόεδρος του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” κ. Σταύρος Μπένος, ο σκηνοθέτης κ. Δήμος Αβδελιώδης, η ηθοποιός κ. Όλια Λαζαρίδου και ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τον υπεύθυνο και στέλεχος της ΙΖ Εφορίας, αρχαιολόγο, κ. Νεκτάριο Πουλακάκη. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας προχωρούσαν με εντατικούς ρυθμούς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Συντήρηση – ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μίεζας – Β΄ φάση» που είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» του ΕΣΠΑ, με ύψος χρηματοδότησης 700.000 €. Ήδη είχε ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το δύσκολο έργο συντήρησης-αποκατάστασης του μνημείου που ανέδειξε τα διαζώματα και το κοίλο του θεάτρου, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2014. (βλ. εδώ)

 • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο θέατρο το 2014

Πράγματι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ολοκλήρωσε το έργο το 2014.  Τρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2017 η ΕΦΑ Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας εγκαινίασαν το Αρχαίο Θεατρο της Μίεζας, στη διάρκεια της πρώτης πανσελήνου του Αυγούστου, με την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη. Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», είναι ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ευριπίδης, ο οποίος κατοικούσε στη Μακεδονία, ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στην αυλή των γειτονικών Αιγών. (βλ. εδώ)

 • Στιγμιότυπο από την παράσταση του 2014 (πηγή: verianet )

Το τελευταίο διάστημα το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό του προγράμματος  «Πολιτιστική Διαδρομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» , που έχει στο επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους – αρχαίες πόλεις που συνδέονται με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κεντρική Μακεδονία. Οραματικός στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει το μοναδικό κεφάλαιο που κρατά φυλαγμένο η Κεντρική Μακεδονία και να «παντρέψει» με δεξιοτεχνία τα πολιτιστικά της μνημεία, με την ιστορία, το φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, τη λαογραφία, την πλούσια γαστρονομία της, καθώς και τη σπουδαία σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία της Περιφέρειας. (βλ. εδώ)

 • Άποψη του κοίλου του θεάτρου, όπου με το ανοιχτόχρωμο χρωματισμό διακρίνονται τα νέα εδώλια (2008)
 • Η εξέλιξη στην ανάδειξη του θεάτρου την τελευταία δεκαετία
 • Το Αρχαίο Θέατρο Μίεζας το 2017 (πηγή: https://m.naftemporiki.gr/ )

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια την Πρόοδο Εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου:

 • Το 2007 το έργο «Αρχαίο Θέατρο Μίεζας: Έρευνα – Συντήρηση – Αποκατάσταση» εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Πολιτισμική Εγνατία» του Γ΄ Κ.Π.Σ., με συνολικό προϋπολογισμό 500.000,00 €. Η μελέτη για τη συντήρηση και την αποκατάστασή του πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας και μελέτης υπό τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Καραδέδο Γεώργιο.
 • Οι εργασίες, οι οποίες υλοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2007 έως και το Δεκέμβριο του 2008 από τη ΙΖ΄ Ε.Π.Κ.Α., είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση με νέους λίθους της σκηνής και μέρους του κοίλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη μελέτη, την αισθητική αποκατάσταση μέρους των νέων λίθων και τη μερική συντήρηση των αρχαίων λίθων. Προέκυψαν, επίσης, νέα στοιχεία για μια παλαιότερη φάση του θεάτρου, η οποία τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή.
 • Το Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2008 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Βορείου Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (λίνκ)
 • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Μίεζας. (λίνκ)
 • Το έργο «Συντήρηση – ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μίεζας – Β΄ φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» του ΕΣΠΑ, με ύψος χρηματοδότησης 700.000 €.
 • Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλάμβανε επεμβάσεις, συντηρήσεις – αποκαταστάσεις σε αρχαίους λίθους του θεάτρου και τη διαμόρφωση χώρων του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου. Συγκεκριμένα έγιναν οι ακόλουθες εργασίες:
 • ΥΠΟΕΡΓΟ 1 :
 • Τελική διαμόρφωση του δαπέδου της ορχήστρας με επίστρωση με χώμα και αδρανές υλικό.
 • Τελική διαμόρφωση του δαπέδου της σκηνής και του προσκηνίου με επίστρωση με χώμα και αδρανές υλικό.
 • Καθαρισμός, διαμόρφωση και επίστρωση με χώμα και αδρανές υλικό του χώρου πίσω από τη σκηνή.
 • Στερεοποίηση σημείων του φυσικού βράχου. Τελική επίχωση για την ανάκτηση του όγκου του κοίλου πάνω από τις σωζόμενες βαθμίδες του θεάτρου.
 • Διαμόρφωση των χώρων βόρεια και νότια από τη σκηνή του θεάτρου και τελική επίστρωσή τους με χώμα και αδρανές υλικό.
 • Τελική επέκταση του βόρειου και νότιου αναλημματικού τοίχου.
 • Καθαρισμός, συντήρηση και πλήρωση με κονίαμα αρχαίων λίθων του κοίλου.
 • Τελική λάξευση και εργασίες αισθητικής αποκατάστασης των νέων λίθων για την προσομοίωσή τους με του αρχαίους λίθους.
 • Διαμόρφωση ενός περιπάτου στο πάνω μέρος του κοίλου για την πρόσβαση και θέαση του μνημείου από τον επισκέπτη.
 • Διαμόρφωση σε κλειστούς αγωγούς ομβρίων των ανοικτών οχετών στο μέσο (τμήμα) και στο πάνω μέρος του κοίλου.
 • Κατασκευή αντιγράφων ημικιόνων στο προσκήνιο της σκηνής.
 • Τοποθέτηση νέων πινακίδων με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
 • Τοποθέτηση νέας περίφραξης. Τοποθέτηση της περίφραξης και στο αγροτεμάχιο αρ. 26 του αγροκτήματος Άνω Κοπανού, όπου βρίσκεται η σκηνή του θεάτρου και το οποίο θα απαλλοτριωθεί στο πλαίσιο του έργου.
 • Αεροφωτογράφιση του αρχαίου θεάτρου πριν και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης.
 • Έκδοση ενημερωτικού εντύπου για το Αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι εργασίες ανάδειξης.
 • Κατασκευή δικτύου φωτισμού.
 • Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τον Ιούλιο του 2014, το θέατρο της Μίεζας κατέστη ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
 • Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διοικητικών αποφάσεων για την απαλλοτρίωση ιδιωτικής έκτασης στο χώρο του σκηνικού οικοδομήματος του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας με την έκδοση και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με αριθμό Δ10Δ1119117/3863/0010/2-10-2012 (αρ. Φ.Ε.Κ. 321/τ.ΑΑΠ/17-10-2012).
 • Στις 07 Αυγούστου 2017 το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, μετά την αναστήλωσή του, άνοιξε για το κοινό. Πιο συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων και το Δήμο Νάουσας παρουσιάστηκε η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη. (λίνκ)
 • Οι εργασίες αποκατάστασης στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου της Μίεζας έχουν ολοκληρωθεί. (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης  του αγροτεμαχίου αρ. 26 (έκτασης 3.202,20 τ.μ.) του αγροκτήματος Κοπανού, όπου βρίσκεται η σκηνή του θεάτρου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ).

Μπορείτε να δείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.