Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Μετά την πρόσφατη πιστοποίηση που έλαβαν οι πενήντα πρώτες επιχειρήσεις του Δικτύου Επιχειρήσεων (Cluster) της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», λαμβάνοντας το Σήμα της Διαδρομής (logo), ως ένδειξη και αποτύπωση της ποιότητας των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν, οργανώθηκε και παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση γαστρονομίας και γευσιγνωσίας.
Αφορμή δόθηκε με το ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, το τριήμερο 14-16/10/2021 σε δημοσιογράφους και bloggers από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ), στο πλαίσιο του Έργου Προβολής «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», με την 1η Συνδυαστική Εκστρατεία με θέμα «Πολιτισμός – Γαστρονομία».
Συγκεκριμένα, η δράση γαστρονομίας και γευσιγνωσίας υλοποιήθηκε από το “Κτήμα Μοσχοπούλου”, έναν άρτια βιολογικό ελαιώνα σε ζώνη NATURA, όπου παράγεται υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλής οξύτητας λάδι με την επωνυμία «ΠΟΙΗΜΑ». Το σημείο που βρίσκεται το αγρόκτημα στις εκβολές του Αράχθου ήταν στην αρχαιότητα η κύρια πύλη εισόδου για τη μεταφορά προϊόντων στην Αρχαία Αμβρακία.
Το “Κτήμα Μοσχοπούλου” είναι μια από τις 50 πρώτες επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ένταξης και αποτελεί πλέον μέλος του Δικτύου Επιχειρήσεων του Προγράμματος. Στο πλαίσιο του ταξιδιού εξοικείωσης σχεδιάστηκε μια ολιστική δράση που συνδυάζει τον πολιτισμό με τον τουρισμό και κυρίως ενθαρρύνει τις συνέργειες ανάμεσα σε επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν τον βιολογικό ελαιώνα του πατήρ Βασίλειου Ρούσσα, δίπλα στον Αμβρακικό κόλπο, μέσα από μια εμπειρία γευσιγνωσίας, απόλαυσαν τοπικά προϊόντα και γεύσεις που προσφέρει απλόχερα ο Αμβρακικός Κόλπος, όπως ψάρια (κέφαλο, λαβράκι, τσιπούρα, γαύρο και αυγοτάραχο.)
Η ενεργή επιδίωξη συνεργειών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου Επιχειρήσεων της Διαδρομής, αποτελεί ένα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την πιστοποίηση μιας επιχείρησης, καθώς μέσω των συνεργειών ενθαρρύνεται η καλλιέργεια δεσμών ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να συνεργαστούν σε εθελοντική βάση για τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων με κοινό τους στόχο την προώθηση της Διαδρομής ως προορισμό.
Η παραπάνω δράση προσφέρει ένα εξαιρετικό δείγμα της δυναμικής του Δικτύου Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου και δημιουργεί στέρεες βάσεις για τη βιωσιμότητα του Προγράμματος.
Mπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Διαδρομής, εδώ.