Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Tourism Today
Μονόδρομο αποτελεί για την ανάπτυξη της Ηπείρου, η σύνδεση και συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, δηλώνει στο tourismtoday ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
“Ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς”, υπογραμμίζει ο κ. Καχριμάνης.
Στόχος όπως μας λέει είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η σύνδεση τους με τον τουρισμό καθώς και η προώθηση του προορισμού συνολικά στα παραλία και στον ορεινό όγκο. Αυτοί είναι οι πόλοι που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Θάλασσα, βουνά, φύση, μνημεία, πολιτισμός, γαστρονομία, περιπέτεια και υπαίθριες δραστηριότητες.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε την Ήπειρο των τεσσάρων εποχών, γι’ αυτό και γίνονται συνέργειες με τον ορεινό όγκο και τα παράλια».
Και όπως μας εξηγεί ο πρωτογενής τομέας αποτελεί και το κλειδί διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου και στήριξης της ανάπτυξης του τομέας.
“Παντρεύουμε τα πλεονεκτήματα μας την θάλασσα μας, τα βουνά, τον πολιτισμό μας με τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα της φύσης, τονίζει στο tourismtoday. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε και να συνδέσουμε την εμπειρία του επισκέπτη της Ηπείρου με την ηπειρώτικη γαστρονομία -που αποτελεί μια καθοριστική διάσταση της τουριστικής εμπειρίας -και τα τοπικά μας προϊόντα που είναι άριστης ποιότητας. Φύση, πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομία και πρωτογενής παραγωγή είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού. Το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου ενσωματώνει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αυτά είναι το κεφάλαιο μας, σε συνδυασμό με το αναλλοίωτο περιβάλλον -που προσφέρει βιωματικές εμπειρίες- είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα μας σε σχέση με άλλους προορισμούς”
Όπως υπογραμμίζει ο Περεφερειάρχης Ηπείρου στο tourismtoday “η Ήπειρος είναι ένας προορισμός ποιότητας για όλα τα βαλάντια και για αυτό τον λόγο ανεβαίνει και η ζήτηση των ταξιδιωτών για την περιοχή. Στα ορεινά μας έχουμε κυρίως τουρίστες από το Ισραήλ και την Ολλανδία, από όλα τα Βαλκάνια και την Αυστρία που έρχονται και το καλοκαίρι για τις παραλίες μας. Δεν είναι τυχαίο που ανεβαίνει και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Έχουμε γραφικά χωριά, ποτάμια, λίμνες, πέτρινα γεφύρια, μονοπάτια, δραστηριότητες, αλιευτικά καταφύγια και θαλάσσιο τουρισμό στα Σύβοτα. Η Ήπειρος συνδυάζει ένα πολυμορφικό τουριστικό προϊόν ποιότητας. Και αυτή την ποιότητα δεν την διαπραγματευόμαστε, γιατί από την ποιότητα κερδίζουν όλοι”.
Όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό η σύνδεση με την Εγνατία Οδό έχει ενισχύσει ιδιαίτερα την κίνηση από τη Μακεδονία και ο νέος οδικός άξονας την κίνηση από την Αθήνα.
Αφορμή για την συνάντηση μας, ήταν η “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου”, ένα νέο προϊόν βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής που συνδυάζει τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου με το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματα της και την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής.
Πρόκειται γαι ένα πρωτοποριακό και ένα νέο προϊόν υψηλής ποιότητας βασισμένο στις αρχές του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού, που ξεδιπλώθηκε μέσα από μια συμφωνία συνεργειών με πυρήνα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Σε κλίμα εξωστρέφειας και ανάπτυξης μέσα από κοινές δράσεις αναπτύχθηκαν 344 χιλιόμετρα διαδρομής με 2.300 χρόνια ιστορίας που συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στην περιοχή.
“Όλο αυτό ξεκίνησε από ιδέα και με την στήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διάζωμα” και του προέδρου της Σταύρου Μπένου συνδέθηκε ο τουρισμός με την αναστήλωση πέντε αρχαίων θεάτρων της Περιφέρειας Ηπείρου, Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνων και τα προϊόντα μας”, τονίζει στο tourismtoday ο κ.Καχριμάνης.
Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί θεμελιώδες πλεονέκτημα για τη διατήρηση του τουρισμού. Παράλληλα, μέσω της Διαδρομής θα προωθηθούν τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης από τους αρχαιολογικούς χώρους σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Και τολμήσαμε, επισημαίνει πρώτοι να φέρουμε σε πέρας ένας τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο που η “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου”, μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως “πιλότος” και για άλλες Περιφέρειες της χώρας”.
Η Διαδρομή στα αρχαία θέατρα ενώνει τους σπάνιους οικότοπους όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα, η περιοχή της Κόνιτσας, τα πέτρινα γεφύρια και τις ιαματικές πηγές. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα τουριστικό προϊόν, που μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ήδη, είναι έτοιμο και το “Δίκτυο Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου”. Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν είναι τα καταλύματα (Φιλοξενία), επιχειρήσεις εστίασης και διατροφής (γαστρονομία), παραγωγής τροφίμων, παραγωγής αντικειμένων (χειροτεχνία), μετακινήσεων (τουριστικά γραφεία-Rent a Car), συνοδοί και ξεναγοί. Σκοπός του Δικτύου είναι η σύνδεση της Διαδρομής με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Διαδρομής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως επώνυμου τουριστικού προϊόντος, στο οποίο αποτυπώνονται τουριστικές υπηρεσίες αναβαθμισμένης ποιότητας και ταυτότητας της περιοχής.
“Και δεν σταματάμε εδώ”, αποκαλύπτει στο tourismtoday ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Επόμενος στόχος το πρωινό. “Ετοιμάζουμε σε συνεργασία με ξενοδόχους και παραγωγούς το Ηπειρώτικο Πρωινό, με τα εκπληκτικά γαλακτομικά και άλλα προϊόντα μας, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων του κλάδου από την τοπική αγροτική παραγωγή. Το Ηπειρώτικο Πρωινό θα αναβαθμίσει την ποιότητα των προσφερόμενων ειδών εστίασης στους τουρίστες, θα προβάλλει τα τοπικά μας προϊόντα και θα τονώσει την τοπική οικονομία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να συνθέσουμε ένα προϊόν που θα προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Και ευτυχώς η Ήπειρος προσφέρει πολλούς λόγους στους ταξιδιώτες να την επισκεφθούν όλες τις εποχές του χρόνου. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του τουριστικού αλλά και του Ηπειρωτικού προϊόντος”.
Mπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της κ. Ρούλας Κωνσταντοπούλου στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Μονόδρομος ανάπτυξης της Ηπείρου η σύνδεση τουρισμού – πρωτογενούς τομέα – tourism today