«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Ταξιδέψτε μαζί μας με μία διαδικτυακή αφηγηματική ξενάγηση στα θέατρα της Ηπείρου!
Την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 19.00 ταξιδεύουμε νοερά…
Μια γνωριμία με τα επιβλητικά αρχαία θέατρα στην ελλαδική Ήπειρο, με μια μικρή παρέμβαση στη σημασία και τη δυναμική του θεάτρου και της μουσικής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Ακολουθώντας τα χνάρια της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου,
την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 19.00 το απόγευμα, ταξιδεύουμε νοερά σε μία από τις πιο ιδιαίτερες και μαγικές περιοχές της Ελλάδας, μέσα από τη ματιά της Ιόλης Βιγγοπούλου (Δρ. Ιστορίας & Διπλωματούχου Ξεναγού).
Η ομιλία αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα.
“Στο αρχαιότερο μαντείο, αυτό του Διός με την ιερή φηγό, στη Δωδώνη, το Θέατρο και το Βουλευτήριο αναδύονται με το μεγαλόπνοο οικοδομικό πρόγραμμα του Πύρρου και επιβάλλονται μέχρι σήμερα.
Με θέα τον ποταμό, στην πόλη με την προνομιακή θέση, τα Γίτανα, τα λείψανα του θεάτρου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη χώρου συναθροίσεων και εκδηλώσεων του Κοινού των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών.
Στις πλαγιές του Ζαλόγγου, η οχυρή Κασσώπη, ανταποκρίνεται, στις ανάγκες ως διοικητικό, θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο, με δύο δημόσια οικοδομήματα που αντανακλούν τη σημαντικότητά της: ευμέγεθες θέατρο και το λειτουργικό ωδείο ή βουλευτήριο.
Στην κώμη Αμβρακία, ολόκληρη κάτω από την σύγχρονη Άρτα, τα ελάχιστα λείψανα του θεάτρου αλλά και η συγκινητική παρουσία του μικρού θεάτρου αποτελούν ταπεινά δείγματα μιας δυναμικής πολιτείας.
Στην πόλη της Νίκης, το ρωμαϊκό θέατρο, τραυματισμένο αλλά πάντα ορατό και το μικρό εκεί, και εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής, ωδείο στέκουν ως λαμπρά παραδείγματα της ρωμαϊκής αίγλης που επιβλήθηκε με τη Νικόπολη.
Μια διήγηση με ιστορίες από την Ιστορία, θεάματα και θάματα αλλά και συνελεύσεις και διαγωνιστικές μουσικές.”
Ι.Β.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αφηγηματική περιήγηση στο βίντεο που ακολουθεί: