Γρήγορη μετάβαση

Αρχαιολογική Διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – «Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά μιας πόλης ξανακτυπά»

Σχετικά Θέατρα

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία για το 2024, εκδήλωση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Αρχαίο θέατρο Σικυώνας. Η καρδιά μιας πόλης ξανακτυπά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 19:00 στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η παραπάνω εκδήλωση εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο επιστημονικών – αρχαιολογικών διαλέξεων που συνδιοργανώνουν το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας τους για το Megaron Plus.

Ομιλήτριες θα είναι οι:

  • κ. Παναγιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας
  • κ. Δήμητρα Ανδρίκου, Αρχαιολόγος.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος.

Μετά το πέρας της διάλεξης θα προσφερθεί κέρασμα στο φουαγιέ, με τοπικά προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Megaron Plushttps://www.megaron.gr/event/archaio-theatro-sikuonas/

Σας ενημερώνουμε ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνδιοργανωτές μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, προκειμένου να διασφαλίσετε εγκαίρως το δελτίο εισόδου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στα γραφεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» (τηλ. 210 82 54 256).

Τα δελτία εισόδου σας θα τα παραλάβετε από τα στελέχη του Σωματείου στην κεντρική είσοδο του κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής.

Τέλος, θα διατεθούν και από το Μέγαρο Μουσικής δελτία προτεραιότητας, των οποίων η διανομή αρχίζει στις 17:30, την ίδια ημέρα της εκδήλωσης, στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου.

Λίγα λόγια για το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας:

Το αρχαίο θέατρο έχει οικοδομηθεί στη φυσική κλιτύ της ακρόπολης του υψιπέδου της Σικυώνος με προσανατολισμό βορειοανατολικό. Μαρτυρείται στις γραπτές πηγές για πρώτη φορά στην εξιστόρηση της δράσεως του Αράτου κατά το έτος 251 π.Χ. (Πλουτάρχου, Άρατος, 8). Στη νεώτερη έρευνα η πρώτη ουσιαστική χαρτογράφηση και σχεδίαση μερών του μνημείου έγιναν από την επιστημονική αποστολή του Μορέως υπό τον Guillaume – Abel Blouet. Η πρώτη ανασκαφή έγινε ήδη από τη δεκαετία του 1880 από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία αποκάλυψε το σκηνικό οικοδόμημα, την ορχήστρα, και μέρος από τις κατώτατες σειρές του κοίλου. Εν συνεχεία, το 1954 ο Αναστάσιος Ορλάνδος έκανε καθαρισμούς στο σκηνικό οικοδόμημα, τη βόρεια θολοσκεπή δίοδο και σε ορισμένους θρόνους και εδώλια. Το 1984 η Κ. Κρυστάλλη-Βότση με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία έκανε δοκιμαστικές τομές στο κοίλον. Γεωαρχαιολογική επιφανειακή έρευνα έγινε το 2015 από τους Ch. Haward και Γ. Λώλο.

Η χρονολόγηση της πρώτης οικοδομικής φάσης του λίθινου θεάτρου δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν το τελευταίο τρίτο του 4ου αι. π.Χ. Δεν αποκλείεται να υπήρχε στην περιοχή, πριν την οικοδόμηση του λίθινου θεάτρου, πρωιμότερος χώρος θέασης και θεατρική δραστηριότητα, σχετιζομένη και με λατρευτική δραστηριότητα.

Σκοπός των τελευταίων αρχαιολογικών ερευνών (2014-2019) ήταν η γεωμετρική τεκμηρίωση μερών του θεάτρου, η αποκάλυψη τεκμηρίων χρονολόγησης, η ενδελεχής καταγραφή, αποτύπωση και αποτίμηση όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων των μερών του αρχαίου θεάτρου και η προετοιμασία εκπόνησης μελετών προστασίας, αποκατάστασης και επανάχρησης του μνημείου. Παράλληλα αντιμετωπίστηκαν με ειδικές μελέτες επιμέρους θέματα όπως η διευθέτηση των υδάτων αλλά και η σύνδεση του αρχαίου θεάτρου με τα υπόλοιπα μνημεία της αρχαίας Σικυώνας.