Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Ίδρυμα “Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου”,
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2011
Στην εθελοντική διάθεση των πολιτών απευθύνεται το Ίδρυμα «Ν.Γ. Παπαδημητρίου», για την ενίσχυση του «κουμπαρά» για το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης, που δημιούργησε μέσα στην περασμένη χρονιά το Δίκτυο «Διάζωμα». Το Ίδρυμα καλεί τους Μυτιληνιούς που νοιάζονται για το μνημείο, να ενισχύσουν την προσπάθεια «γεμίσματος του κουμπαρά», διαδίδοντας εθελοντικά το εγχείρημα και παροτρύνοντας κι άλλους να συμμετάσχουν, με την ένταξη των έργων συντήρησης και ανάδειξης στο ΕΣΠΑ να είναι πλέον γεγονός.
Ο Σύλλογος Υποτρόφων του Ιδρύματος «Ν.Γ. Παπαδημητρίου», ιδρυτικού μέλους του «Διαζώματος», έχει ξεκινήσει ήδη από το 2004 εντατικές προσπάθειες για την εμπέδωση του οράματός του για τη «σωτηρία» του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στις δράσεις που ανέπτυξε σχετικά, ήταν πολυάριθμες επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης και του Νομού, η δημοσιοποίηση του εγχειρήματος, η διανομή t-shirts σε όλα λύκεια του νησιού, η βράβευση σχετικών εργασιών κ.ά..
Το ίδιο το Δίκτυο «Διάζωμα», που δημιουργήθηκε στη συνέχεια με κύριο σκοπό του τη μέριμνα για τα αρχαία θέατρα της χώρας, έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει τη δράση «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο», μέσω της οποίας καλεί τους πολίτες να συμβάλουν με όποια οικονομική δυνατότητα έχουν στο γέμισμα ενός «κουμπαρά», ενός ξεχωριστού λογαριασμού που διατηρεί για το κάθε μνημείο. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε κάθε κουμπαρά, θα διατεθεί για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο «κουμπαράς» της Μυτιλήνης
Ο «κουμπαράς» του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο, με τους μικρούς μαθητές τού Ε1 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής να ρίχνουν πρώτοι τον… οβολό τους, προερχόμενο από τα έσοδα που είχαν συγκεντρώσει από την πώληση της σχολικής τους εφημερίδας. Το Θέατρο της Μυτιλήνης έγινε έτσι το πέμπτο κατά σειρά που είχε δεχτεί μέχρι τότε κάποιο ποσό στο λογαριασμό του, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα σχόλια του προέδρου του «Διαζώματος», Σταύρου Μπένου, για την κίνηση αυτή των μικρών μαθητών.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα η κατάσταση του «κουμπαρά» του Θεάτρου της Μυτιλήνης παραμένει στάσιμη. Στα στοιχεία που δίνει το «Διάζωμα» για την πορεία ενίσχυσης των «κουμπαράδων» των αρχαίων θεάτρων ανά τη χώρα, στα οποία αναγράφονται και όλοι οι φορείς που συνέβαλαν ο καθένας με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, ο «κουμπαράς» του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης παραμένει μόνο με το πρώτο αυτό ποσό. Σε άλλα αρχαία θέατρα, όπως π.χ. αυτό του Ορχομενού, όπου το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, ένα μέρος έχει ήδη διατεθεί για ενέργειες ανάπλασης.
Σημειωτέον πως το περασμένο φθινόπωρο υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση ύψους 50.000 μεταξύ Νομαρχίας Λέσβου και Υπουργείου Πολιτισμού, που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την αποψίλωση του χώρου και την περισυλλογή, ταξινόμηση, σχεδιαστική αποτύπωση και μελέτη των αρχιτεκτονικών στοιχείων που βρίσκονται διάσπαρτα σε αυτόν. Το ξεκίνημα, δηλαδή, ουσιαστικά, των εργασιών που προβλέπεται να γίνουν στο πλαίσιο της ένταξης του Αρχαίου Θεάτρου στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης την Κ΄ ΕΠΚΑ.
Ξεκινάει εκστρατεία ευαισθητοποίησης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Διαζώματος», η πρώτη εκείνη κατάθεση ήταν ουσιαστικά μια συμβολική κίνηση. Οι προσπάθειες για ενίσχυση του «κουμπαρά» του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης θα ξεκινήσουν πιο ουσιαστικά προσεχώς, με σχετική εκδήλωση που προγραμματίζεται να γίνει στη Μυτιλήνη. Μέχρι τότε, το Ίδρυμα «Ν.Γ. Παπαδημητρίου» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν στη στήριξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου, καλώντας τους να ενισχύσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης χρηματικών ποσών για τον «κουμπαρά» μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
«Κανείς δεν πίστευε ποτέ, μετά από τόσα χρόνια και παρά την πολύ μεγάλη επιθυμία των Μυτιληνιών, πως το θέμα ανάπλασης του Αρχαίου Θεάτρου θα άρχιζε να κινείται, και η κίνηση αυτή που έγινε με το Υπουργείο είναι πολύ σημαντική», δήλωσε στο «Ε» ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου. «Στόχος μας είναι να συσταθεί μια ομάδα εθελοντών από όλη τη Λέσβο, που θα φέρει στον κόσμο το μήνυμα ότι με τον οβολό του μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια που κάνει το “Διάζωμα”. Έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή όλων και το να δείξει ο καθένας το ενδιαφέρον του για το τόσο σημαντικό αυτό μνημείο, έστω και με τον οβολό του.»
Έτσι, όσοι επιθυμούν, κάτοικοι της Μυτιλήνης αλλά και όλων των χωριών του νησιού, μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, να συμβάλλουν ως εθελοντές, επικοινωνώντας με το Ίδρυμα στα τηλέφωνα 210 6234289 και 210 6234286 ή να καταθέτουν χρήματα απ’ ευθείας στο λογαριασμό του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης (επιπλέον πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr). Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, τελικά, θα χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθούν περαιτέρω εργασίες ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου.Με τα 80 πρώτα ευρώ που είχαν καταθέσει οι μαθητές της Καλλονής, παραμένει μέχρι σήμερα ο «κουμπαράς». Την ίδια στιγμή, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί για ορισμένα από τα υπόλοιπα αρχαία θέατρα της χώρας, είναι πολύ μεγαλύτερα.