Γρήγορη μετάβαση

Στ. Μπένος στο Πρώτο: Τέλος Σεπτεμβρίου το master plan για την ανασυγκρότηση του Έβρου – Σε ποιους πέντε άξονες θα κινηθεί

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο, το περίφημο master plan, για την ανασυγκρότηση του Έβρου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Όπως ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», επικεφαλής της επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εύβοιας και μέλος στην αντίστοιχη επιτροπή για τον Έβρο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, «έχουμε πάρα πολλά όπλα, το βαρύ πυροβολικό μας και είμαστε τυχεροί που το έχουμε, είναι ένα πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, μια σπουδαία δουλειά που έγινε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις».

Η δουλειά αυτή έχει καταλήξει σε πέντε κεντρικούς άξονες, εξήγησε ο κ. Μπένος. Είναι καταρχήν η αγροτική ζωή, ο πρώτος άξονας.

«Έχει εντοπίσει το πόρισμα ότι ο κρυφός γίγαντας της παραμεθορίου, της περιοχής του Έβρου μας είναι ο πρωτογενής τομέας. Μετά βεβαίως είναι τα θέματα τα περιβαλλοντικά σε συνδυασμό με τις υποδομές, εδώ κυριαρχεί το δάσος και η περιβαλλοντική καταστροφή, μετά είναι οι επενδύσεις, μετά είναι ο τρόπος της ανάπτυξης και μας προτείνει και εμείς το καλοδεχόμαστε, να έχουμε δηλαδή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, αξιοποιώντας το απόθεμα, το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό που είναι πλουσιότατο στην περιοχή. Και το τελευταίο σημείο είναι αυτό που εκκολάπτεται τώρα και είναι πολλά υποσχόμενο. Είναι η εξωστρέφεια της περιοχής με επίκεντρο τη δημιουργία ενός δυναμικού ενεργειακού και μεταφορικού κόμβου στην περιοχή. Αυτά είναι οι πέντε άξονες που στην ουσία μας καθοδηγούν και για την τελική μορφή που θα έχει το στρατηγικό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις έχουν προκύψει πέντε αιχμές του προγράμματος, επισήμανε, με πρώτη και πιο σοβαρή που υπάρχει σε όλη τη χώρα, το δημογραφικό ζήτημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί και λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το πρόγραμμα Ύδωρ, σημείωσε. «Το νερό είναι ευχή και κατάρα μαζί. Δηλαδή, το νερό μπορεί να έχει εξαιρετικές ευεργετικές συνέπειες για τους ανθρώπους. αλλά όμως έχει και συνέπειες καταστροφικές όταν ξεχειλίζει ο Έβρος και όταν έχουμε πλημμύρες. Άρα λοιπόν πρέπει να απομονώσουμε τις απειλές και να θωρακίσουμε την περιοχή και να αυξήσουμε τις ευεργετικές συνέπειες. (…) Πρέπει να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα και πρέπει να προστατέψουμε τις φωλιές των αρπακτικών και την πανίδα της περιοχής και άρα σκεφτείτε ότι ορισμένες περιοχές που έχουν καεί πρέπει να μείνουν απείραχτες γιατί είναι κατάλληλες για τις νέες φωλιές που θα δημιουργηθούν. Μετά περνάμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που είναι ο πρωτογενής τομέας και το πρόγραμμα που θα αναπτύξουμε για τον πρωτογενή τομέα» προσέθεσε.

«Ύστερα περνάμε σε ένα δικό μου παλιό πρόγραμμα, το οποίο το είχα αφήσει στη μέση κατά κάποιο τρόπο ως Υπουργός Αιγαίου. Είναι το πρόγραμμα ΑριστείαΘα προτείνω στην κυβέρνηση ότι δεν θα μπορεί κανείς να καταλάβει θέση διευθυντή και Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Δημόσιο που αυτό είναι επιδίωξη κάθε δημοσίου λειτουργού όταν πρώτο μπαίνει σαν νέος υπάλληλος, σαν νέος δηλαδή δημόσιος λειτουργός, αν δεν έχει θητεύσει για ένα διάστημα όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο, στην οριογραμμή της πατρίδας μας. Δηλαδή πρέπει αυτό να λειτουργήσει ως ένα έπαθλο που πρέπει να το κατακτήσεις για να πας στην κορυφή της πυραμίδας της διοικητικής. Είναι και πολλά άλλα πράγματα που θα οργανώσουμε και δεν θα το οργανώσουμε μόνο στον δημόσιο τομέα, θα το οργανώσουμε και στον ιδιωτικό τομέα που έχει άλλη μορφή, έχει δηλαδή καλές θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα που μαζί με το σπουδαίο πανεπιστήμιο και έχουμε πολύ στενή συνεργασία, είναι πολύ μεγάλο όπλο που το έχουμε το πανεπιστήμιο εκεί και συνεργαζόμαστε, που θα έχει μια καθολική επιστημονική ματιά σε όλες τις μελέτες. Εκεί λοιπόν θα δούμε πώς το πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει κόμβος έρευνας και καινοτομίας» συμπλήρωσε ο κ. Μπένος.

Επιπλέον, θα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που θα έχει καθολική ψηφιοποίηση, επισήμανε ο κ. Μπένος και αυτό θα είναι προσφορά του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, σημείωσε.

«Τα δύο χρόνια που δουλέψαμε στη Βόρεια Εύβοια με τον κ. Πιερρακάκη, μετά με τον κ. Παπαστεργίου, ολοκληρώσαμε και κάνουμε τώρα κάποιες πιλοτικές δοκιμές στο Μαντούδι, το οποίο θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα σιγά σιγά. Τι είναι αυτό. Τα ΚΕΠ που ξέρουμε ήταν η πρώτη φάση της εφαρμογής που είχα κάνει εγώ το 2003 και έμειναν εκεί που τα άφησα. Εγώ όμως είχα ένα όνειρο πίσω από αυτά, το οποίο όνειρο έμεινε σε μια εκκρεμότητα. Τώρα όμως παίρνει εκδίκηση. Λυπάμαι που παίρνει μετά από μια φυσική καταστροφή, αλλά να που ήρθε η ώρα να πάρει. Για σύνθετες υποθέσεις που θέλουν πολλά δικαιολογητικά, θα τα μαζεύει το ΚΕΠ, το κράτος και θα ενημερώνει τον πολίτη είτε στο λάπτοπ, είτε στο τάμπλετ, είτε στο κινητό του. Και θα έχει και χρόνο και διαδικασία διεκπεραίωσης. Άρα αντιστρέφεται το τεκμήριο της εξυπηρέτησης. Το κράτος υπάρχει για τους πολίτες. Δεν υπάρχουν οι πολίτες για το κράτος που είναι όλοι άτυποι κλητήρες. Αυτή τη στιγμή είμαστε με την κ. Κεραμέως σε επαφή, γίνονται πιλοτικές εφαρμογές, έχει ολοκληρωθεί το λογισμικό και πολύ σύντομα, το πολύ μέχρι τον Απρίλιο, με την κ. Κεραμέως μαζί θα εγκαινιάσουμε αυτή τη νέα περίοδο των ΚΕΠ, που εγώ τα ονομάζω πια υποκαταστήματα του κράτους. Δηλαδή θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής των πολιτών με το κράτος για όλες τις διοικητικές υποθέσεις. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που θα γίνει, με την ψηφιοποίηση του κράτους. Αλλά το πρόγραμμα αυτό που αναφέρω δεν είναι μόνο για τις δημόσιες υποθέσεις. Μιλάμε για την ψηφιοποίηση επίσης και των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή είναι μόνο το 25%. Έχει γίνει μια καταγραφή από το Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων του Έβρου. Αλλά πάμε στο πιο σπουδαίο τώρα, μιλάμε για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι τα περίφημα τρία δίκτυα ζωής που είναι το όνειρό μου να τα πάω μέχρι το τελευταίο σπίτι. Για σκεφτείτε λοιπόν, μέχρι το τελευταίο σπίτι του Έβρου και μετά της χώρας, γιατί θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, να είναι το δίκτυο της υγείας, της πρόνοιας και της διοικητικής εξυπηρέτησης. Ξέρετε τι λείπει από το ελληνικό κράτος; Κάτι πολύ απλό. Σύστημα ηλεκτρονικών εισροών και εκροών για κάθε υπόθεση. Για σκεφτείτε τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη, τον υπουργό, ότι είναι μπροστά σε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, γιατί έχει να διαχειριστεί μια δομή δημόσια που παρέχει δημόσια αγαθά και δεν έχει ένα σύστημα να τα παρακολουθεί. Στην ουσία είναι αδιοίκητο το ελληνικό κράτος. Για σκεφτείτε λοιπόν για κάθε υπόθεση να έχει εισροή ψηφιακή, την κίνηση εντός του κράτους και την έξοδό της και να την αξιολογεί κιόλας. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση του κράτους. Αυτό το σύστημα εισροών και εκροών θα εγκαθιδρυθεί πανηγυρικά στον Έβρο» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μπένος.

Επιπλέον, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν να γίνονται εκδρομές από όλα τα σχολεία της χώρας στον Έβρο για να εξοικειώνονται τα παιδιά αλλά και να δημιουργούν και κινητικότητα στην περιοχή.

«Μιλάμε για μέτρα τα οποία αποδίδουν αμέσως, όπως ένα μέτρο που απέδωσε πάρα πολύ στη Βόρεια Εύβοια, το NorthEviaPass, το οποίο θα θεσμοθετηθεί και για τον Έβρο. Δηλαδή κυρίως νέοι άνθρωποι θα μπορούν να πηγαίνουν και να έχουν μία επιδότηση του ταξιδιού τουςΕπίσης θα διευρύνουμε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για την περιοχή και θα επιταχύνουμε πάρα πολύ έργα, κυρίως μέσα στο δάσος. Ήδη για παράδειγμα, στη Βόρεια Εύβοια 4-5 σπουδαία έργα, όπως το Δασικό Χωριό, όπως οι δρόμοι αναψυχής, όπως μονοπάτια, έχουν ήδη τελειώσει, θέλουμε να τα ονομάζουμε και έργα φωτοδότες γιατί φωτίζουν, μας δίνουν εικόνες ελπίδας για το μέλλον. Άρα θα συμβαδίζει το άμεσο που θα το δούμε με μεγάλη ένταση με το μακροπρόθεσμο» είπε καταλήγοντας ο κ. Μπένος.