Γρήγορη μετάβαση

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην 16η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα»

πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

«Στόχος μας η διασφάλιση της φυσικής και διανοητικής πρόσβασης  του κοινού στα  πολιτιστικά αγαθά και η ενεργός συμμετοχή στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών»

Το κοινό όραμα που συνδέει το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σωματείο «Διάζωμα» για την ανάπτυξη ενός νέου είδους πολιτιστικής επιχειρηματικότητας που συνδυάζει αρμονικά και αξιοποιεί το τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, τον τουρισμό και τις συμβατικές επιχειρηματικές και τις οικονομικές δραστηριότητες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανέδειξε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανοίγοντας διαδικτυακά τις εργασίες της ΙΣΤ’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου με τίτλο «Ήπειρος 10 χρόνια μετά».

Η Λίνα Μενδώνη, με επίκεντρο το εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού ως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, αναφέρθηκε στον θεσμό των πολιτιστικών διαδρομών που διασυνδέουν, γύρω από έναν κοινό θεματικό άξονα, επιμέρους μνημεία και χώρους πολιτισμού με άλλα φυσικά αξιοθέατα και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ενθαρρύνοντας την οργανωμένη και συνολική επίσκεψή τους, στο πλαίσιο μιας ενιαίας εμπειρίας.

Όπως ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, «Η περίπτωση της Ηπείρου αποτελεί ασφαλώς ένα απτό δείγμα για το πόσο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μια τέτοια αναπτυξιακή στρατηγική, αλλά και το πώς ο διάλογος και ο κοινός σχεδιασμός, σε διεπιστημονικό επίπεδο, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας των συναρμόδιων κρατικών φορέων με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την “κοινωνία των πολιτών”, που, υπό την ευρεία έννοια, εκπροσωπεί το “Διάζωμα”. Τα σημαντικά έργα αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που πραγματοποιούνται στην Ήπειρο, από το ΥΠΠΟ, με τη σημαντική συνδρομή του Σωματείου “Διάζωμα” και του Σταύρου Μπένου, έχουν αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον και τον αριθμό των επισκεπτών, σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Αποτελούν, ήδη, το πεδίο ανάπτυξης της πρώτης πιλοτικής ευρείας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Σωματείου “Διάζωμα”, η οποία, μέσω της δικτύωσης των αρχαίων θεάτρων, προωθεί τη δημιουργία μιας οργανωμένης και σύγχρονης πολιτιστικής και περιηγητικής διαδρομής και την ανάδειξή της σε ένα εξειδικευμένο επώνυμο προϊόν πολιτισμικού τουρισμού».

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του Σωματείου “Διάζωμα”, είναι η διασφάλιση της φυσικής και διανοητικής πρόσβασης του κοινού στα  πολιτιστικά αγαθά και η ενεργός συμμετοχή στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των περιοχών, οι οποίες τα φιλοξενούν. Αυτό επιδιώκεται με νέους τρόπους ανάδειξης και ερμηνείας, με την ένταξή τους σε θεματικά και γεωγραφικά δίκτυα και διαδρομές, με τη σύζευξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με σύγχρονους και ενεργούς πολιτιστικούς θεσμούς και με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τελευταίων τάσεων και εξελίξεων, στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Στο πεδίο των πολιτιστικών διαδρομών εμπίπτει και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη από το Υπουργείο Πολιτισμού και το «Διάζωμα», στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» προβλέποντας τη διασύνδεση 30 σημαντικών αρχαιολογικών χώρων γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας: Το «Μωρέα», την «Ολυμπία Οδό» και την «Ιονία Οδό». Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων, την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και την τοπική ανάπτυξη.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται και Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΔΑΠ, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. και του «Διαζώματος», που στοχεύει στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της θέσπισης δεικτών αξιολόγησης της πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου και του φορέα λειτουργίας της.