Γρήγορη μετάβαση

“Στοίχημα” η επιτυχία

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “EPIRUSONLINE.gr”
Της Γεωργίας Χαλάτση
8 Μαρτίου 2014

Μια βαριά ευθύνη για την επιτυχή υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής και ενοποίησης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, έχουν αναλάβει οι τοπικοί φορείς και κυρίως η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σωματείο Διάζωμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του τελευταίου και εμπνευστής του εγχειρήματος Στ. Μπένος, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα την διαχρονικότητα του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης.
Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών, που συνδέει τα αρχαιολογικά μνημεία με την τοπική παραγωγή, είναι το πρώτο που εντάχθηκε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, με επιθυμία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χανς όπως ανέφεραν κατά το χαιρετισμό τους ο κ. Μπένος αλλά και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που μαζί με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την ιδέα και δούλεψαν εντατικά για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

«Οι προβολείς πέφτουν πλέον σε εμάς για το πώς θα υλοποιηθεί το εγχείρημα. Υποσχόμαστε ότι την ευθύνη που έχουμε επωμιστεί, πρέπει υπερβάλλοντας εαυτούς, να τη φέρουμε σε πέρας», σημείωσε ο κ. Μπένος αποκαλύπτοντας ότι του έχει ζητηθεί και από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ να γίνουν αντίστοιχες περιβαλλοντικές διαδρομές.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στον σκοπό και τους στόχους του Σωματείου και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πρόταση ως ένα «ποιοτικό άλμα», που αφορά στην «γονιμοποίηση των μνημείων με ότι παράγεται σε κάθε τόπο», συνδυάζοντας τις κλασικές υποδομές με την γαστρονομία, τον πρωτογενή τομέα, τα καταλύματα και τον λαϊκό πολιτισμό.
Μάλιστα, με μια ιδέα του Καθηγητή και προέδρου της Επιτροπής Δωδώνης Γ. Σμύρη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών θα εκδοθεί ένα ειδικό σήμα για όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν η μόνη που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το εγχείρημα όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, αφού το Διάζωμα είχε απευθυνθεί προηγουμένως και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη Στρ. Ιωάννου, της τέως Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ρόκκου καθώς και όλων των αρχαιολόγων και επιστημόνων που συνέβαλλαν.

Τέλος ο κ. Μπένος έκανε γνωστό πως και για το Θέατρο της Δωδώνης, όπως μέχρι σήμερα για την Επίδαυρο και την Αρχαία Μεσσήνη, θα λειτουργήσει η εφαρμογή της ψηφιακής ξενάγησης μέσω κινητού τηλεφώνου.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε το πάθος του κ. Μπένου για την υποστήριξη αυτής της ιδέας και υπογράμμισε πως η χρηματοδότηση των 37 εκ. που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος δεν στερεί την δυνατότητα χρηματοδότησης άλλων δράσεων στο επίπεδο του πολιτισμού.

«Πήραμε τα εύσημα για ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στην νέα προγραμματική περίοδο πριν ακόμη εγκριθεί το συνολικό πρόγραμμα για την χώρα και αυτό λέει πολλά», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι η ιδέα του κ. Μπένου ήταν η αφορμή για την συνεργασία όλων των φορέων, αποδεικνύοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν έργα και παρεμβάσεις.

Η παρουσίαση του έργου έγινε στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα «Δωδώνη Διαχρονική, για το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον του Αρχαίου Θεάτρου και του Αρχαιολογικού Χώρου» που διοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης σε συνεργασία με την Ε.Η.Μ. υπό την αιγίδα της ΙΒ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τον προϊστάμενο Κ. Σουέρεφ να έχει τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Ιωαννίνων Κ. Τασούλας και Στ. Καλογιάννης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Ευταξά , ο Δήμαρχος Δωδώνης Κ. Κατσανάκης, εκ μέρους του Πρύτανη ο Καθηγητής Χρ. Σταυράκος και ο πρόεδρος της ΕΗΜ Κ. Βλάχος. Όλοι εξήραν την πρωτοβουλία για το έργο που αναμένεται να αναδείξει το σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο και παράλληλα να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και δήλωσαν αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια.
Παράλληλα, συγκινημένος ο κ. Μπένος παρέλαβε δώρα εκτίμησης της προσφοράς του από τον εκπρόσωπο των Συλλόγων της Δωδωναίας Κοιλάδας κ. Λώλο και τον πρόεδρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.
Κατά την διάρκεια της ημερίδα μίλησαν δέκα ομιλητές με θέματα, τα οποία καλύπτουν το χρονικό φάσμα λειτουργίας της αρχαίας Δωδώνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη χριστιανική εποχή, αλλά και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Παράλληλα, προβλήθηκε η σύντομη ψηφιακή ταινία του Παναγιώτη Τσιγκούλη με τίτλο Δωδώνη 4 εποχές.