ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Ηλεκτρονική εφημερίδα “εμπρόςnet.gr”
Σάββατο 9 Μαρτίου 2013
Την ανάγκη για άμεση υλοποίηση εργασιών, που στόχο θα έχουν την προστασία και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, τονίζει το Σωματείο «Διάζωμα» και ο πρόεδρός του, Σταύρος Μπένος. Με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ τοπικών φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού να εκκρεμεί ακόμη, το μνημείο περιμένει την αποκατάστασή του, ως ένα από τα σημαντικότερα της εποχής του που σώζεται μέχρι και σήμερα στην πόλη της Μυτιλήνης.
Το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης είναι χτισμένο στις δυτικές παρυφές της αρχαίας πόλης, στο λόφο της Αγίας Κυριακής. Τα παλαιότερα σωζόμενα αρχιτεκτονικά μέλη υποδεικνύουν ότι το μνημείο κτίσθηκε στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του αρχαίου κόσμου, αφού, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Πομπήιος αντέγραψε το σχέδιό του στο θέατρο που έχτισε στη Ρώμη το 55 π.Χ. και αποτέλεσε έτσι το πρότυπο των ρωμαϊκών θεάτρων. Το κοίλο του θεάτρου της Μυτιλήνης είναι πλέον κατεστραμμένο, ελάχιστα σώζονται από τη σκηνή και τις παρόδους και αυτά από την τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, την υστερορρωμαϊκή.
Για το λόγο αυτό, απαιτούνται άμεσα μέτρα διάσωσης του μνημείου, το οποίο κινδυνεύει με αφανισμό εξ αιτίας της απογύμνωσης του κοίλου απ’ όλα τα μαρμάρινα στοιχεία του.
Πέρα από αυτό, επειδή το θέατρο βρίσκεται σήμερα, όπως και στην αρχαιότητα, σε άμεση συνάφεια προς την πόλη της Μυτιλήνης αλλά σε μια αδόμητη νησίδα, που έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και αποτελεί έναν από τους τρεις θύλακες πρασίνου της πόλης, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Μελέτη και πρόσληψη προσωπικού
Για τους παραπάνω λόγους, η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου είχε διαθέσει με Προγραμματική Σύμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότηση, ύψους 50 χιλ. ευρώ, για την αποκάλυψη και συντήρηση του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης. Ωστόσο, λόγω αντικατάστασης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η ενεργοποίηση της Προγραμματικής αυτής Σύμβασης δεν έγινε ποτέ.
Εφόσον υπογραφεί κάποια στιγμή η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του «Διαζώματος», της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα αφορά στη σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει την ταξινόμηση, αποτύπωση και μελέτη όλων των αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται διάσπαρτα, συσσωρευμένα ή τακτοποιημένα στο χώρο του θεάτρου, με στόχο την αποκάλυψη της γεωμετρίας του θεάτρου και την πιθανή αποκατάστασή του, καθώς και την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού για τη διενέργεια μικρής έκτασης δοκιμαστικών τομών σε επιλεγμένα σημεία του μνημείου, προκειμένου να διαπιστωθούν οι διαστάσεις του, η ύπαρξη διαζωμάτων, κλιμάκων, το μέγεθος της σκηνής κ.ά..
Αρωγός σε όλη την προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου αυτού είναι και το Ίδρυμα «Ν. Παπαδημητρίου», το οποίο συμβάλλει με ποικίλους τρόπους στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι ενισχύουν τον «κουμπαρά» που έχει ανοίξει το «Διάζωμα» για τις ανάγκες του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης.
«Το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης αποτελεί αδιάσπαστη ενότητα με τη σπουδαία ιστορική διαδρομή που ξεκινά από το κάστρο και είναι σε εξέλιξη, και χρειάζεται μόλις ένα ποσό 50 χιλ. ευρώ για να “απογειωθεί” κυριολεκτικά ως έργο», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μπένος. «Αυτό το ποσό θα είναι μια “σπίθα” που θα ξεκινήσει μια “πυρκαγιά”, όπως γίνεται σε όλα τα θέατρα της χώρας τα οποία αναδεικνύουμε. Το “Διάζωμα” κάνει έκκληση στις τοπικές δυνάμεις και κυρίως στο Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να μας προσφέρουν αυτή την πρώτη κίνηση, για να μας δώσουν τη δυνατότητα να εκπονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες, να ολοκληρώσουμε την ανασκαφική έρευνα και να συνδέσουμε όλη αυτή την προσπάθεια με τη δυναμική των πολιτών και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (ΕΣΠΑ).»
Σύμφωνα πάντως με την αναπληρώτρια προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, οι εργασίες που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στο Αρχαίο Θέατρο είναι πολύ πιο δαπανηρές από το κονδύλι που έχει εγκριθεί και αυτό που χρειάζεται, είναι το να γίνει η σχετική μελέτη.
Βαγγελιώ Χρηστίδου