Γρήγορη μετάβαση

Η αρχαία Δωδώνη του μέλλοντος

Σχετικά Θέατρα

Εφημερίδα “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ”
Συντάκτης: Βαρβάρα Αγγελη
11 Μαρτίου 2014

Η αρχαία Δωδώνη προετοιμάζεται να «οικοδομήσει» το μέλλον της, ένα μέλλον που τη θέλει να κοινωνικοποιείται και να συναντά την τοπική οικονομία, αλλά και παράλληλα να συνεχίζει τη μνημειακή της «ανανέωση».Το πρόγραμμα με τον τίτλο: «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 37,3 εκατ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ, εγγυάται αυτή την πορεία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, αλλά και άλλων αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μέλλον της αρχαίας Δωδώνης με «όχημα» το πρόγραμμα αυτό, κυριάρχησε στην ημερίδα «Δωδώνη διαχρονική» που διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ), από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Δωδώνης, σε συνεργασία με την ΕΗΜ και υπό την αιγίδα της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε και μίλησε και ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας κίνησης πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων με τη σύμπραξη χορηγών. Το «Διάζωμα» είναι αυτό που έριξε τον σπόρο για την «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα» η οποία αγκαλιάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και που κατάφερε να πάρει το ελληνικό και ευρωπαϊκό πράσινο φως για την προένταξη έργων και δράσεων στη νέα προγραμματική περίοδο. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μπένος έκανε έναν απολογισμό των όσων έχει καταφέρει μέχρι τώρα το «Διάζωμα». Για το σωματείο όμως η «πολιτιστική διαδρομή» αποτελεί τη ν υπέρβαση.
«Έχουμε κάνει ένα ποιοτικό άλμα με την πολιτιστική διαδρομή. Η διαδρομή αυτή είναι η ‘γονιμοποίηση’ των μνημείων με ό,τι παράγεται σε κάθε τόπο. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τα βαζάκια με προϊόντα των παραγωγών μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι πιλοτικό σχέδιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. «Είναι το πρώτο νέο έργο στη νέα προγραμματική περίοδο και οφείλουμε να το κάνουμε σωστά. Για να μη διαψεύσουμε τους εαυτούς μας. Να σας παρακαλέσω να μην εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας κατά κάποιο τρόπο την καλοπροαίρετη αγωνία του. Έκανε δε γνωστό ότι το όλο σχέδιο προκάλεσε και το ενδιαφέρον του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), που θέλει να βάλει μπρος τις περιβαλλοντικές διαδρομές.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης και για τη χρηματοδότηση της πολιτιστικής διαδρομής με ευρωπαϊκά κονδύλια, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπένου (λίγο νωρίτερα κι ο κ. Μπένος είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Καχριμάνη). «Είχατε πάθος σε όλη την πορεία. Δεν μπορούσε να σας αρνηθεί κανείς τη συνεργασία» είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του «Διαζώματος». Από το βήμα, ο περιφερειάρχης έδωσε απάντηση και σε όσους ασκούν κριτική για τη δέσμευση 37 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. «Πολλά από τα χρήματα θα διατεθούν για υποδομές και δεν χρεώνονται στον πολιτισμό. Κάποια από τα έργα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, καθώς στη νέα προγραμματική περίοδο απαιτούνται συνέργειες», ανέφερε. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την παράκαμψη της Νικόπολης, που στοχεύει στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μπένος, φανερά συγκινημένος, τιμήθηκε από τους συλλόγους της Δωδωναίας Κοιλάδας. Εκ μέρους των συλλόγων, ο Δημήτρης Λώλης του χάρισε έναν ασημένιο δίσκο με μια αναπαράσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και πολλά «ευχαριστώ». Στη συνέχεια, δέκα επιστήμονες, μίλησαν για το χρονικό φάσμα της λειτουργίας της αρχαίας Δωδώνης, αλλά και για τις παρούσες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2015. Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης Κώστας Χρήστου, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο πρόεδρος της ΕΗΜ Κώστας Βλάχος και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας. Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Κώστας Σουέρεφ.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.
  • Διαβάστε το δημοσίευμα σε pdf.