Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Ολοκληρώθηκε φέτος η ανασκαφή του θεάτρου της αρχαίας Καρθαίας στην Κέα, των μέσων του 4ου αι. π.Χ., χωρητικότητας σχεδόν 800 θεατών, στο πλαίσιο Έργου που υλοποιεί η Επιστημονική Επιτροπή Κέας του υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. Στις υποχρεώσεις του Έργου, όπως αυτές απορρέουν από το Τεχνικό Δελτίο, περιλαμβάνεται η στερέωση του μνημείου, στην κατάσταση στην οποία αποκαλύφθηκε. Ωστόσο η εξοικονόμηση κονδυλίων επέτρεψε να αναληφθεί προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του θεάτρου. Σημειώνεται ότι από το υλικό που έχει διασωθεί στο μνημείο, οι καλά διατηρημένες περιοχές αποτελούν το 44%, το ευπαθές θεμέλιο το 34% και οι πλήρως απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου το 22% του συνόλου. Οι επεμβάσεις αναστηλωτικού χαρακτήρα στο μνημείο κρίθηκαν απαραίτητες για την προστασία του, καθώς κάποια σημεία του δεν μπορούν απλώς να καταχωσθούν, εφόσον υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν.
Για το λόγο αυτό το σωματείο «Διάζωμα» χρηματοδότησε μελέτη για τη στερέωση/ανάδειξη του θεάτρου της Καρθαίας την οποία ανέθεσε τον Απρίλιο του 2015 στην αρχιτέκτονα-μηχανικό κα Λουκία Λάσκαρη με συνεργάτες την κα Δήμητρα Μαυροκορδάτου, αρχιτέκτονα-μηχανικό του έργου «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας» και τη δρ. Τάνια Πανάγου, αρχαιολόγο του ίδιου έργου. Η μελέτη προβλέπει την ανάταξη ή επανένταξη αρχαίων μελών, συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο όπου χρειάζεται, ενώ η υποδομή των εδωλίων, αποτελούμενη από μικρούς λογάδες λίθους και χώμα, αφού αρμολογηθεί, προβλέπεται να καλυφθεί για προστασία με ειδικό πηλοκονίαμμα, στο χρώμα του χώματος. Η προτεινόμενη τεχνική είναι δοκιμασμένη σε άλλα μνημεία και πλήρως αναστρέψιμη.
Η πιο πάνω μελέτη στερέωσης και ανάδειξης του θεάτρου εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη, 20-10-2015. Κατά την εξέτασή της διατυπώθηκαν κάποιες βελτιωτικές παρατηρήσεις και έγινε γόνιμη συζήτηση επί του θέματος. Η μελέτη αντιμετωπίστηκε με πολύ θετικά σχόλια και πλέον αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Κ.Α.Σ. ώστε να ακολουθήσει η εφαρμογή της στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. από την Επιστημονική Επιτροπή για τη Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Κέας.