Γρήγορη μετάβαση

«Ζωντανεύοντας την Ελένη του Ευριπίδη με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο»

Οι μαθητές του τμήματος Γ4 του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνάσιου υλοποίησαν τη σχολική χρονιά 2022-23 διαθεματική δραστηριότητα με τίτλο «Ζωντανεύοντας την τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης», στο πλαίσιο της υιοθεσίας του αρχαίου θέατρο του Διονύσου, όπου πρωτοπαίχτηκε το έργο το 412 π.Χ.

Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα βίντεο, στο οποίο πέντε ήρωες της τραγωδίας «Ελένη», ο Τεύκρος, η Θεονόη, ο Θεοκλύμενος, ο Μενέλαος και η Ελένη, ζωντάνεψαν με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και αφηγήθηκαν σύντομα την πλοκή του μύθου, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία.

Οι μαθητές συνέγραψαν τα κείμενα των ηρώων και δημιούργησαν τις εικόνες τους με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στη συνέχεια, τους έδωσαν ζωή και πάλι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της ηχογραφημένης εκφραστικής φωνής τους.

Μέσω αυτής της δραστηριότητας αναπτύχθηκε προβληματισμός στους μαθητές για τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με την παραπληροφόρηση και τη δημιουργία ψευδούς περιεχομένου, εικόνων, βίντεο και ηχητικών που προσομοιώνουν ανθρώπινες εικόνες, κινήσεις ή φωνές (deepfake). Ο προβληματισμός αυτός συνδέθηκε και με την ιδέα «είναι – φαίνεσθαι» που θίγεται στην τραγωδία «Ελένη». Επιπλέον, έγινε κατανοητό ότι δεν είναι όλα τα deepfake κακόβουλα, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν και για καλή χρήση, όπως έγινε και με το βίντεο που δημιουργήθηκε.

Το βίντεο παρουσιάστηκε στις 20 Ιουνίου 2023 στο Πολιτιστικό Απόγευμα του σχολείου μας. Μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο https://bit.ly/HelenByEuripides.

Ελπίζουμε να το απολαύσετε!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:

Κοντοπίδη Ευαγγελία, καθηγήτρια Πληροφορικής, Τριαντοπούλου Θεοδώρα, Φιλόλογος