Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών ανήκει στην κατηγορία των αστικών θεάτρων, αφού έχει ανεγερθεί εντός της οχύρωσης και κοντά στην αγορά της αρχαίας πόλης και η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 4.500 θεατές. Το κοίλο είναι σχεδόν εξολοκλήρου λαξευμένο στο φυσικό βραχώδες πρανές, εκτός από μικρό τμήμα του διαμορφωμένο με κτιστά εδώλια που φέρουν απελευθερωτικές επιγραφές. Το σκηνικό οικοδόμημα με τις βοηθητικές κατασκευές του (προσκήνιο, παρασκήνια), διατηρείται στο επίπεδο της θεμελίωσης.

Τον Μάρτιο του 2009 ξεκίνησε το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος το επισκέφθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στους στόχους της επίσκεψης ήταν και η συνάντηση με τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ.εδώ)

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» αμέσως μετά προχώρησε στο άνοιγμα κουμπαρά για το Aρχαίο Θέατρο Οινιαδών. (βλ. εδώ)

Επίσης, το 2010 «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνέβαλε σημαντικά σε διαβουλεύσεις για την Προγραμματική Σύμβαση που ακολούθησε μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. Με χρηματοδότηση 65.000 ευρώ (από το σύνολο των 125.000 ευρώ) θα προχωρούσαν συμπληρωματικές ανασκαφικές έρευνες στα αρχαία θέατρα Οινιαδών και Πλευρώνας και η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και αναστήλωσης των θεάτρων. (βλ. εδώ) Ακολούθησαν δυο τροποποιήσεις της σύμβασης, το 2013 και το 2014, με στόχο την ολοκλήρωση του αντικειμένου της σύμβασης.

Σε μια προσπάθεια κοινωνικοποίησης του θεάτρου και ευαισθητοποίησης του κοινού, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» λίγους μήνες πριν είχε πραγματοποιήσει την 3η Γενική Συνέλευση των μελών του στο χώρο του θεάτρου (βλ. εδώ).

  • Στιγμιότυπο από την 3η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος στο θέατρο Οινιαδών.

Στις 20 Μαρτίου 2017 η μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. (βλ. εδώ)

Το 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.Α.  προχώρησε στη χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη τριών αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας (Νέας Πλευρώνας, Οινιάδων, Στράτου) μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020». Τον Ιούλιο του 2020 δημοσιοποιήθηκε η Απόφαση για την ένταξη της Πράξης «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιάδων», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ (βλ. εδώ).

Οι εργασίες στο θέατρο Οινιαδών είναι σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο του 2021.  Το έργο εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν εργασίες, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου με σφραγίσεις, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις. Ακόμη, σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αποξήλωσης, εξυγίανσης της θεμελίωσης και ανάταξης εδωλίων, εργασίες διαμόρφωσης των τοπικών εξομαλύνσεων στο κοίλο, αποκατάσταση και συμπλήρωση των αναλημμάτων των παρόδων, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών, διδακτική τοποθέτησή τους και ανάδειξη της κάτοψης του σκηνικού οικοδομήματος, συμπλήρωση του λίθινου πλαισίου της ορχήστρας με νέα μέλη και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα και τέλος, διευθέτηση των όμβρων υδάτων για την προστασία του θεάτρου (βλ. εδώ) και θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα για το θέατρο (βλ. εδώ). Η ημερομηνία λήξης της Πράξης έχει οριστεί στο τέλος του 2023.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέρα από την υποστήριξη αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας έχει προχωρήσει στη δέσμευση χρημάτων  από το τρέχον ΕΣΠΑ για παροχή τεχνικής βοήθειας, προκειμένου να ετοιμαστεί για το νέο ΕΣΠΑ ο φάκελος για μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», βασισμένη στην πρόταση που κατατέθηκε το 2014 από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού». Το πρόγραμμα βασικός πόλος του οποίου είναι το Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων  στοχεύει να αναδείξει συνδυαστικά το πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ενημερωθείτε στη συνέχεια για την πρόοδο εργασιών στο θέατρο:

  • Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Οινιαδών, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ.εδώ)
  • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Οινιαδών. (βλ. εδώ)
  • Το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο των Οινιαδών η 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η τότε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη μεταφέροντας και το χαιρετισμό τόσο του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του τότε Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.
  • Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ύψους 125.000 ευρώ μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. για α) συμπληρωματικές ανασκαφικές έρευνες στα αρχαία θέατρα Οινιαδών και Πλευρώνας και β) την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και αναστήλωσης των θεάτρων. Για το αρχαίο θέατρο Οινιαδών αντιστοιχούσε το ποσό των 65.000 ευρώ. (βλ. εδώ) Τις μελέτες εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Την Τρίτη 18 Ιουνίου του 2013 υπεγράφη από το ΥΠ.ΠΟ.Τ., την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης (βλ. εδώ).
  • Στις 06 Ιουνίου του 2014 υπεγράφη νέα τροποποίηση χρόνου της Προγραμματικής Σύμβασης. Η νέα τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το αντικείμενο της σύμβασης. (βλ. εδώ)
  • Η εκπόνηση της μελέτης ολοκληρώθηκε. Στις 20 Μαρτίου 2017 η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. (βλ. εδώ)
  • Πρέπει να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα Αιτωλοακαρνανίας που προτείνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ», όπου θα ενταχθεί και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου των Οινιαδών.
  • 24-07-2020 – Απόφαση Ένταξης της Πράξης «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών» με Κωδικό ΟΠΣ 5068847 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

-Με το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιαδών» προβλέπονται να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών (κοίλο) και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου με σφραγίσεις (ενέματα με ειδικό κονίαμα), συμπληρώσεις (με μέλη από φυσικό ή τεχνητό λίθο) και συγκολλήσεις.

-Επίσης, θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αποξήλωσης, εξυγίανσης της θεμελίωσης και ανάταξης εδωλίων, εργασίες διαμόρφωσης των τοπικών εξομαλύνσεων στο κοίλο, αποκατάσταση και συμπλήρωση των αναλημμάτων των παρόδων, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών, διδακτική τοποθέτησή τους και ανάδειξη της κάτοψης του σκηνικού οικοδομήματος, συμπλήρωση του λίθινου πλαισίου της ορχήστρας με νέα μέλη και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα και τέλος, διευθέτηση των όμβρων υδάτων για την προστασία του θεάτρου. Για τις εξειδικευμένες στερεωτικές & αναστηλωτικές εργασίες προβλέπεται η επίβλεψη από εξειδικευμένο αρχιτέκτονα με εμπειρία σε ανάλογα έργα.

-Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές μελέτες (εφαρμογής και αντοχής κονιαμάτων, έρευνας-αποτύπωσης και ταύτισης διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, ανάταξης δόμων στα αναλήμματα, απορροής όμβριων υδάτων, ηλεκτρομηχανολογική και πυρασφάλειας).

-Για τη δημοσιότητα της πράξης, θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα του έργου, θα τοποθετηθεί κάμερα (η οποία θα καταγράφει τις σημαντικότερες αναστηλωτικές εργασίες), ενημερωτική πινακίδα (δίγλωσση και σε γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης), θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο (δίγλωσσο και σε γραφή Braille) και εκπαιδευτικό φυλλάδιο για μαθητές και, τέλος, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την παρουσίαση του έργου.

  • Έναρξη εργασιών τον Φεβρουάριο του 2021 (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Παρακολούθηση υλοποίησης εργασιών (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.