ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών βρίσκεται εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος και είναι συνδεδεμένο άμεσα με τους μύθους και τη λατρεία του θεού. Φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής στο πλαίσιο των Πυθικών Αγώνων. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.).
Ο τελευταίος από τους Ευρωπαίους περιηγητές που επισκέφτηκαν τους Δελφούς ήταν ο Ciriaco de’ Pizzicolli, ο οποίος βρέθηκε στο Δελφικό Ιερό το 1436. Από τότε και για τους επόμενους πέντε αιώνες, το θέατρο καλύφθηκε σταδιακά με επιχώσεις και ερειπώθηκε. Την περίοδο του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το Μάιο του 1927, στο πλαίσιο των πρώτων Δελφικών Εορτών, ανέβηκε στο θέατρο πρώτη φορά μετά από 2000 χρόνια παράσταση αρχαίας τραγωδίας. Εμπνευστής ήταν ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του, Εύα.
Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, στις αρχές του 21ου αι. παρουσίαζε προβλήματα συντήρησης και αποδόμησης ορισμένων τμημάτων του. Tο «ΔΙΑΖΩΜΑ», από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του φρόντισε να είναι αρωγός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του θεάτρου.
Στις πρωτοβουλίες του Διαζώματος εντάσσεται η ανάπτυξη επιστημονικής συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (βλ. εδώ), αλλά και η δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού – κουμπαρά για το μνημείο (βλ. εδώ). Ο «κουμπαράς» ενισχύθηκε από την ευγενική χορηγία των αδελφών Θεοδώρας και Πολυτίμης Ανδριοπούλου, της κας Φανής Αναιρούση, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, από δωρεές από τη Γαλλία και την Αμερική, καθώς και από την αγάπη και οικονομική συνεισφορά μαθητών του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου και της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.
Τον Μάρτιο του 2011, με πρωτοβουλία του Διαζώματος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας), ο Δήμος Δελφών και η Ι΄ Εφορεία Δελφών και το ΔΙΑΖΩΜΑ, πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών με θέμα την αποκατάσταση του θεάτρου. Στην εκδήλωση αυτή το ΔΙΑΖΩΜΑ τίμησε και ευχαρίστησε τις μεγάλες χορηγούς του θεάτρου, κ.κ. Θεοδώρα και Πολυτίμη Ανδριοπούλου και ανέδειξε μεταξύ άλλων την αξία της συνέργιας των πολιτών και των θεσμών στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ).
Με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών, το Μάρτη του 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Δελφών αξιοποιώντας τα χρήματα του κουμπαρά του θεάτρου. Τον Ιούνιο του 2012 η οριστική μελέτη ολοκληρώθηκε και σε συνέχεια εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Τέλος, τον Οκτώβρη του 2012 το ΔΙΑΖΩΜΑ ανέθεσε τη Σύμβαση Γεωτεχνικών Μελετών για το αρχαίο θέατρο Δελφών.
Οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη μετά από την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Έχει τέλος ενδιαφέρον να θυμίσουμε, πως καθώς το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους στο πρόγραμμα «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – ΟΙΔΙΠΟΥΣ» που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την αρωγή του Διαζώματος, το μνημείο πρόκειται να επωφεληθεί από όλες τις δράσεις (υποδομών, μάρκετινγκ) που δρομολογούνται και που θα συνεισφέρουν στην προβολή και την ανανέωση της ταυτότητας όλων των μνημείων της διαδρομής (βλ. εδώ).
Ας ταξιδέψουμε στο αρχαίο θέατρο μέσα από την πρόοδο εργασιών που ακολουθεί:
Mπορείτε να δείτε την πλήρη ταυτότητα του θεάτρου στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ