Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: To Αρχαίο Θέατρο Δελφών

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών βρίσκεται εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος και είναι συνδεδεμένο άμεσα με τους μύθους και τη λατρεία του θεού. Φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής στο πλαίσιο των Πυθικών Αγώνων. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.).

Ο τελευταίος από τους Ευρωπαίους περιηγητές που επισκέφτηκαν τους Δελφούς ήταν ο Ciriaco de’ Pizzicolli, ο οποίος βρέθηκε στο Δελφικό Ιερό το 1436. Από τότε και για τους επόμενους πέντε αιώνες, το θέατρο καλύφθηκε σταδιακά με επιχώσεις και ερειπώθηκε. Την περίοδο του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το Μάιο του 1927, στο πλαίσιο των πρώτων Δελφικών Εορτών, ανέβηκε στο θέατρο πρώτη φορά μετά από 2000 χρόνια παράσταση αρχαίας τραγωδίας. Εμπνευστής ήταν ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του, Εύα.

Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, στις αρχές του 21ου αι. παρουσίαζε προβλήματα συντήρησης και αποδόμησης ορισμένων τμημάτων του. Tο «ΔΙΑΖΩΜΑ», από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του φρόντισε να είναι αρωγός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη του θεάτρου.

Στις πρωτοβουλίες του Διαζώματος εντάσσεται η  ανάπτυξη επιστημονικής συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (βλ. εδώ), αλλά και η δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού – κουμπαρά για το μνημείο (βλ. εδώ). Ο «κουμπαράς» ενισχύθηκε από την ευγενική χορηγία των αδελφών Θεοδώρας και Πολυτίμης Ανδριοπούλου, της κας Φανής Αναιρούση, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, από δωρεές από τη Γαλλία  και την Αμερική, καθώς και από την αγάπη και οικονομική συνεισφορά μαθητών του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου και της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Τον Μάρτιο του 2011, με πρωτοβουλία του Διαζώματος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας), ο Δήμος Δελφών και  η Ι΄ Εφορεία Δελφών και το ΔΙΑΖΩΜΑ, πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών με θέμα την αποκατάσταση του θεάτρου. Στην εκδήλωση αυτή το ΔΙΑΖΩΜΑ τίμησε και ευχαρίστησε τις μεγάλες χορηγούς του θεάτρου,  κ.κ. Θεοδώρα και Πολυτίμη Ανδριοπούλου και ανέδειξε μεταξύ άλλων την αξία της συνέργιας των πολιτών και των θεσμών στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ).

Με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών, το Μάρτη του 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Δελφών αξιοποιώντας τα χρήματα του κουμπαρά του θεάτρου. Τον Ιούνιο του 2012 η οριστική μελέτη ολοκληρώθηκε και σε συνέχεια εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).  Τέλος, τον Οκτώβρη του 2012 το ΔΙΑΖΩΜΑ ανέθεσε τη Σύμβαση Γεωτεχνικών Μελετών για το αρχαίο θέατρο Δελφών.

Οι εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη μετά από την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει τέλος ενδιαφέρον να θυμίσουμε, πως καθώς το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, αποτελεί έναν από τους βασικούς πόλους στο πρόγραμμα «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – ΟΙΔΙΠΟΥΣ»  που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την αρωγή του Διαζώματος, το μνημείο πρόκειται να επωφεληθεί από όλες τις δράσεις (υποδομών, μάρκετινγκ)  που δρομολογούνται και που θα συνεισφέρουν στην προβολή και την ανανέωση της ταυτότητας όλων των μνημείων της διαδρομής (βλ. εδώ).

Ας ταξιδέψουμε στο αρχαίο θέατρο μέσα από την πρόοδο εργασιών που ακολουθεί:

 • Tο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει αναπτύξει μια επιστημονική συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή Συμβάσεως Παραχώρησης Δικαιωμάτων που προβλέπει την αμοιβαία ανταλλαγή του επιστημονικού υλικού που παράγεται και θα παραχθεί για το αρχαίο θέατρο των Δελφών.
 • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο των Δελφών. (βλ. εδώ). Ο «κουμπαράς» ενισχύθηκε από την ευγενική χορηγία των αδελφών Θεοδώρας και Πολυτίμης Ανδριοπούλου, της κας Φανής Αναιρούση, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, από την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου από το Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο και τη Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, καθώς και από άλλους δωρητές.
 • Το  Μάρτη του 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Δελφών στους μελετητές Ελένη – Άννα Χλέπα και Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο. Το κόστος της ανάθεσης καλύφθηκε από τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του θεάτρου.
 • Το Μάρτιο του 2011 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών προς τιμήν των αδελφών Θεοδώρας και Πολυτίμης Ανδριοπούλου και της συμβολής τους στην ανάδειξη της αποκατάστασης του θεάτρου των Δελφών. (λίνκ)
 • Τον Ιούνιο του 2012 ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη, η οποία παραδόθηκε στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εγκρίθηκε άμεσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Η μελέτη περιλάμβανε 1) τις απαιτούμενες αποτυπώσεις του μνημείου, 2) τη μελέτη τεκμηρίωσης, και 3) τη μελέτη αποκατάστασης των δύο αναλημμάτων των παρόδων, των δύο πλευρικών αναλημμάτων και του βόρειου αναλήμματος, των επιμέρους προβληματικών περιοχών του κοίλου, τη στερέωση και αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου, τη συμπλήρωση των κλιμάκων στις σωζόμενες κερκίδες, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη προστασία και παρουσίαση του σκηνικού οικοδομήματος.
 • Τον Οκτώβρη του 2012 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη Σύμβαση Γεωτεχνικών Μελετών για το αρχαίο θέατρο Δελφών στον κο Ντουνιά Γιώργο και την Εταιρεία «Έδαφος Α.Ε.».
 • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Φωκίδας) διέθεσε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης από το πρόγραμμα ΠΔΕ το ποσό των 1.700.000 ευρώ για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, όπως αυτές περιγράφονται στις μελέτες που έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ. (λινκ)
 • Το υποέργο 1 της Σύμβασης περιλαμβάνει:
 1. Εργασίες πεδίου.
 2. Μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα αναλήμματα, το κοίλο και την σκηνή.
 3. Εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών (Μελέτη εργοταξίου, Γεωτεχνική διερεύνηση και μελέτη, Επικαιροποίηση μελέτης σύνθεσης κονιαμάτων, ενεμάτων και τεχνητού λίθου, Μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση των αναλημμάτων του θεάτρου, Μελέτη συγκόλλησης αρχιτεκτονικών μελών, Μελέτη απορροής όμβριων υδάτων θεάτρου και βόρειου πρανούς).
 4. Προμήθεια νέων λίθων.
 5. Αποκατάσταση αναλημμάτων (παρόδων, πλευρικά και βόρειο ανάλημμα).
 6. Αποκατάσταση του κοίλου, των ορθοστατών της ορχήστρας και καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού.
 7. Εργασίες αποστράγγισης στο θέατρο και το βόρειο πρανές του κοίλου.
 • Το υποέργο 2 της σύμβασης περιλαμβάνει την ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών.
 • Το έργο έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Η προηγούμενη σύμβαση έληξε και ανανεώθηκε με νέα προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να συνεχιστεί η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του θεάτρου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)
 • Παρακολούθηση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Mπορείτε να δείτε την πλήρη ταυτότητα του θεάτρου στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ

 • Το αρχαίο θέατρο το 2011
 • Το αρχαίο θέατρο Δελφών
 • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση προς τιμή των κ.κ. Ντόρας και Τούλας Ανδριοπούλου (Μάρτιος 2011)
 • Συνέδριο στο αρχαίο θέατρο το 1929, 27ο Συνέδριο Ειρήνης (πηγή: https://www.zofokida.gr/roi/86046)
 • Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης». Β' Δελφικές Εορτές (1930) (πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/259)