Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Με τη βοήθεια εθελοντών, όπως ο προγραμματιστής κ. Σωκράτης Μεχτερίδης, ο σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας και υπεύθυνος ψηφιακών εργαλείων, κ. Χρήστος Χιώτης, η αρχαιολόγος/συγγραφέας, κ. Κατερίνα Σέρβη και με την επιστημονική επιμέλεια των αρχαιολόγων του Διαζώματος κ.κ. Μαρίας Σοφικίτου και Μαρίας Κουρασάνη, είναι σε εξέλιξη η ανανέωση της αρχιτεκτονικής της ιστοσελίδας του Διαζώματος, καθώς και η ενημέρωση του επιστημονικού της περιεχομένου.
H επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, υπήρξε για το ΔΙΑΖΩΜΑ αφετηρία στη διαδρομή του και προτεραιότητα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του. Περισσότερα από 100 αρχαία θέατρα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα, με την αρωγή των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Διαζώματος (βλ., εδώ). Πέρα από την τεκμηρίωση ωστόσο το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει συμβάλει την τελευταία δεκαετία, μέσα από μια βεντάλια συνεργειών που αναπτύσσονται μεταξύ όλων των αρμόδιων επιστημονικών και θεσμικών φορέων, στην ανάθεση και υλοποίηση μελετών σε περισσότερα από 55 αρχαία θέατρα. Οι μελέτες αυτές συμβάλλουν εν συνεχεία στην ωρίμανση των έργων και στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης σε αρχαία θέατρα. Σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την ανάθεση των παραπάνω μελετών είχε η πολύτιμη συνεισφορά των Εταιρικών μας μελών και των πολιτών που συνεισέφεραν στους «κουμπαράδες» των θεάτρων.
Οι αρχαιολόγοι του Διαζώματος, κάνοντας μια επισταμένη μελέτη και έρευνα του υλικού του Διαζώματος θα σας ενημερώνουν τις επόμενες εβδομάδες για τις εξελίξεις και την εκπληκτική πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία στα αρχαία θέατρα της χώρας μας και θα σας ταξιδεύουν σε υπέροχους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης.
Επίσης, με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα θα σας παρουσιάσουμε και τα νέα ολιστικά προγράμματα Πολιτιστικού Τουρισμού, τις Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και έχουν ως στόχο την ένταξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη, εδώ.
Ταξιδεύουμε στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας
Πρώτος μας σταθμός, το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας. Η πρώτη επαφή με το αρχαίο θέατρο, η πρώτη συνάντηση, έγινε πριν ακριβώς 10 χρόνια, τον Μάρτιο του 2010. Σε περιοδεία του προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου, με τα μέλη μας, κ.κ. Αποστολία Παπαϊωάννου και Γιώργο Καλογερόπουλο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Αρχαία Θέατρα της Αχαΐας. Η πρώτη επίσκεψη αφορούσε το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, όπου η αντιπροσωπεία του Διαζώματος, συνοδευόμενη από το δήμαρχο Αιγείρας, κο Δημήτρη Μυλωνά και την Προϊστάμενη της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Ζωή Ασλαματζίδου, συζήτησαν διεξοδικά για τους τρόπους αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Συγκινητική ήταν η θερμή υποδοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες συγκεντρώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και συμμετείχε στο διάλογο.
Μπορείτε να μπείτε στην «χρονοκάψουλα» του Διαζώματος και να ταξιδέψετε στην περιήγηση αυτή του 2010, εδώ.
Το θέατρο της Αιγείρας με τη μοναδική θέα στον Κορινθιακό κόλπο, το οποίο εντοπίζεται βόρεια της αρχαίας ακρόπολης, κατασκευάστηκε γύρω στα 280-250 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Αχαϊκή Συμπολιτεία και οι αχαϊκές πόλεις αναδιοργανώθηκαν. Σήμερα, χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, έχει πλέον ολοκληρωθεί η Α’ φάση αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου. Στη συνέχεια μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις μελέτες και εργασίες που αφορούν στην ανάδειξή του:
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την ταυτότητα του θεάτρου, επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο, Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας.