Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Η επίσκεψη του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, κ. Φρεντερίκ Λενορμάν, πριν λίγα χρόνια στον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κασσώπης, υπήρξε το ερέθισμα για τη συγγραφή του θεατρικού έργου με τίτλο «Το χάσμα της Κασσώπης».
Πρόκειται για ένα αυθεντικό διήγημα για την ιστορία όλης της περιοχής που αποτελεί προίκα για τον σημερινό αρχαιολογικό χώρο.
Το θεατρικό έργο διαδραματίζεται στην Αρχαία Κασσώπη μετά την νίκη στο Άκτιο (Ναυμαχία Ακτίου, 31 π.Χ.), όταν ένας Ρωμαίος απεσταλμένος ανακοινώνει στους Αρχαίους Κασσωπαίους πως έχει δρομολογηθεί η οικοδόμηση μιας νέας Ρωμαϊκής Πόλης στη θέση της Αρχαίας Κασσώπης και πως θα πρέπει να υιοθετήσουν το ρωμαϊκό τρόπο ζωής. Η διαπραγμάτευση έχει χιουμοριστικό ύφος και ενδιαφέροντες διαλόγους και η κατάληξη είναι απρόσμενη.
Ο εντοπισμός του έργου κινητοποίησε μια συγκινητική πρωτοβουλία τακτικών μελών και εθελοντών του Διαζώματος, για την μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα, για τη μετάφραση του θεατρικού έργου συγκροτήθηκε από το τακτικό μέλος του Διαζώματος και μεταφράστρια, κ. Κάρολ Μόλτερ μια εθελοντική ομάδα από ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον για την αρχαιότητα και τον ελληνικό πολιτισμό, που οργάνωσαν και υλοποίησαν με φροντίδα τη μετάφραση.
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στον εντοπισμό και τη μετάφραση του θεατρικού έργου και συγκεκριμένα τους κ.κ.: Νίκο Καράμπελα, πρόεδρο του cluster της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, Παναγιώτη Κλήμη, αρωγό μέλος του Διαζώματος, Κάρολ Μόλτερ, τακτικό μέλος του Διαζώματος, Αναστασία Πάρχα, τακτικό μέλος του Διαζώματος και τους εθελοντές κ.κ. Άγι Πολίτη, Μιχάλη Μαρτίνο και Ελισάβετ Καπαγερίδου.
Ελπίζουμε το θεατρικό έργο να ζωντανέψει και πάλι την Αρχαία Κασσώπη και να γίνει αφορμή να γνωρίσει ο κόσμος την σπουδαία ιστορία της και την ασύγκριτη σημερινή ομορφιά της.