Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής της προίκας μέσα από τον τουρισμό προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Ανοιχτό «κάλεσμα» προς όλους αποτελεί η δημιουργία της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα», ενός καινοτόμου προγράμματος, που απευθύνεται στην εγχώρια και διεθνή αγορά, συνδέοντας με μοναδικό τρόπο την ιστορική διαδρομή με την τοπική κοινωνία, τα προϊόντα της, τη γαστρονομία και το ανυπέρβλητης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.
Αρχαιολογικοί χώροι
• Βρισκόμαστε κοντά στον ναό του Αγ. Κωνσταντίνου στη γραφική Αρτα. Η νοικοκυρά απλώνει την μπουγάδα της. Κοντοστέκεται. Παρακολουθεί τις πυρετώδεις εργασίες αναστήλωσης στο κομψό αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας, το μικρότερο στην Ελλάδα, που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από το μπαλκόνι της.
• Σε μια άλλη τοποθεσία, σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. μετά τον μαγευτικό ποταμό Καλαμά, απλώνεται ο «παράδεισος» των Γιτάνων, ενός «προνομιούχου από άποψης ομορφιάς και οχύρωσης οικισμού», σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Δάκαρη, που έφερε στο φως την πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας, με το θέατρο να αποτελεί αληθινό κόσμημα.
• Δειλινό στην αρχαία Κασσώπη, αντικριστά από το λίθινο σύμπλεγμα των Σουλιωτισσών, στο Ζάλογγο. Η βλάστηση αλλάζει, η ψύχρα αισθητή. Γίνεται ένα με την ανατριχίλα που προκαλεί το δέος της ιδανικής πολιτείας, όπως παρουσιάζεται στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Το αρχαίο θέατρο αποκαλύπτεται σταδιακά, η θέα στο Ιόνιο και στον Αμβρακικό γαληνεύει την ψυχή.
• Ιδανικό το πάντρεμα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής στη Νικόπολη, το «καμάρι» του Οκταβιανού. Η υψηλή αισθητική, παρούσα σε κάθε λεπτομέρεια. Τα πολυφορτωμένα ελαιόδενδρα αγκαλιάζουν τα θαυμαστά ανθρώπινα έργα.
• Μόλις ένα τέταρτο μακριά από τα Ιωάννινα, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Το πιο γνωστό, ίσως. «Από το ’63, μέσα από κακοτράχαλους δρόμους, μας έφερναν από τα γύρω χωριά να δούμε παραστάσεις του Εθνικού. Χωρίς να αντιλαμβάνονται οι γονείς μας την αξία, αλλά γιατί θεωρούσαν ότι είναι ωραίο να παρακολουθήσεις Κωτσόπουλο, για παράδειγμα, στο αρχαίο θέατρο. Ηταν κομμάτι της καθημερινότητάς μας», θυμάται ο κ. Βασίλης Παπακώστας, γιατρός, γέννημα-θρέμμα της περιοχής. Με «σημαία» την εξωστρέφεια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δίνει το στίγμα της προσπάθειας: «Η “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα” είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που συνδέει τα μνημεία με την πραγματική ζωή και την οικονομία της Ηπείρου, περιλαμβάνοντας πολυσχιδείς δράσεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σήμερα η πρώτη της χώρας, που προσεγγίζει ολιστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που καθιστά το πρόγραμμα πρωτοποριακό». Τέσσερις περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικοί χώροι – της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας, των Γιτάνων – 9 χώροι θέασης, 344 χλμ. διαδρομής, 2.300 χρόνια Ιστορίας, η «ταυτότητα» της διαδρομής. Μέσω αυτής, η μέχρι πρότινος δυσπρόσιτη Ηπειρος, αξιοποιώντας την προσβασιμότητα που εξασφαλίζει πλέον το ανανεωμένο οδικό δίκτυο, παίρνει τα ηνία της ανάπτυξης στα χέρια της.Η σπίθα
Μια ιδέα που γεννήθηκε σε έναν απλό περίπατο ήταν η σπίθα της προσπάθειας, η οποία με την πολύτιμη αρωγή του Σωματείου «Διάζωμα» και του προέδρου της, κ. Σταύρου Μπένου, στην πορεία απέκτησε τεράστια δυναμική. «Η διαδρομή έγινε από νωρίς κοινός συλλογικός στόχος πολλαπλών φορέων, παραγόντων, επιχειρηματιών, ομάδων, κυρίως όμως των Ηπειρωτών πολιτών. Είναι η αποφασιστική εκείνη ζεύξη δημόσιας και θεσμικής δράσης με τον ιδιωτικό τομέα, που αποτελεί το πραγματικό όχημα της ανάπτυξης. Επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρες συνέργειες, αξιοποιείται η κλασική αίγλη των μνημείων, τα οποία επαναπροτείνονται ως αφορμή επίσκεψης με τον πιο μοντέρνο τρόπο στο σύγχρονο τουριστικό ανταγωνισμό. Αλλωστε, σε μία παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά, ο πολιτισμός ενός τόπου συνιστά ένα μοναδικό στοιχείο ταυτότητας και διαφοροποίησης», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο κ. Στράτος Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, Υπεύθυνος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Πώς αποτυπώνονται τα οφέλη στην τοπική κοινωνία; Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «έχουν ήδη δημιουργηθεί θέσεις εργασίας. Οικοδομείται ένα διαρκές τουριστικό ρεύμα ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη την Ηπειρο. Επιτυγχάνονται η αποκατάσταση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων. Η επίσκεψη εξακτινώνεται και σε άλλα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου ή ο υγρότοπος του Αμβρακικού. Αναδεικνύονται η τοπική γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, που αποκτούν ονομασία προέλευσης. Συνάπτονται τοπικά σύμφωνα ποιότητας. Για τη διασφάλιση, δε, της “αυτοτροφοδότησης” του προγράμματος μακροπρόθεσμα, έχει οριστεί η Αναπτυξιακή Ηπειρος Α.Ε. ως φορέας οργάνωσης και διαχείρισης της διαδρομής».
Κινητήριος δύναμη για τους ντόπιους, χωρίς αμφιβολία, η προσπάθεια που ξεκινά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βασίλης Παπακώστας, «έχω φίλους άνεργους αρχαιολόγους, ξεναγούς – δημιουργούνται επαγγελματικές διέξοδοι. Μελλοντικά, φιλοδοξώ να ξεκινήσω ένα μικρό ταξιδιωτικό γραφείο. Θα διοργανώνει στοχευμένες περιηγήσεις στην περιοχή με ηλεκτρικά ποδήλατα. Στόχος, να προσελκύσουμε τη δεύτερη γενιά Ελληνοαμερικανών, Ελληνοαυστραλών, τα παιδιά και εγγόνια όσων έφυγαν. Να περάσουν από τις διαδρομές που έκαναν οι παππούδες τους με το άλογο ή περπατώντας. Να μυρίσουν το ίδιο χώμα με τους προγόνους τους».
Πιλοτικό πρόγραμμα
Η επίσημη έναρξη του πρωτοποριακού προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με συμμετοχή πλήθους παραγόντων. Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρει σχετικά με το περιεχόμενο και τους στόχους: «Η πολιτιστική διαδρομή ως καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα, στην ετήσια συνάντηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το 2013 στην Αθήνα, έλαβε τη συγκατάθεση των υπουργείων Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού καθώς και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών για την προένταξή του στα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 – δηλαδή, πήρε το πράσινο φως πριν συζητηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ηπειρος 2014-2020”». Πράγματι. «Αποτελεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο – πρότυπο σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ξεκίνησε με τον έπαινο του επιτρόπου Ανάπτυξης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, που άνοιξε τον δρόμο για τη χρηματοδότηση με 39 εκατ. ευρώ, εντασσόμενο στο ΕΣΠΑ. “Είναι ένα έργο που πρέπει να το ακολουθήσει όλη η Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος», προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, υπεύθυνος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, κ. Στράτος Ιωάννου. Με τον περιφερειάρχη να προσθέτει: «Η καινοτομία του προγράμματος και το μεγάλο για εμάς στοίχημα, είναι η σύνδεση των μνημείων με την τοπική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου μπορούν και θα γίνουν πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της κ. Βασιλικής Χρυσοστομίδου στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, όχημα ανάπτυξης – kathimerini.gr