Γρήγορη μετάβαση

Συνεργασία Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα»

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία του με το πολιτιστικό σωματείο της Ιταλίας «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» (Festival della Filosofia in Magna Grecia). Η συνεργασία αυτή έχει στόχο να αναδείξει την κουλτούρα των δύο λαών και να ενδυναμώσει το στοιχείο της ταυτότητας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, έχοντας ως σημείο αναφοράς το «genius loci» (το πνεύμα του τόπου) που κληροδότησε η αρχαιότητα.

Το Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» ιδρύθηκε από την κ. Giuseppina Russo, την πρόεδρο του Φεστιβάλ και βρίσκεται στην αρχαία Ελέα της Κάτω Ιταλίας, τη γενέτειρα του φιλόσοφου Παρμενίδη (6ος-5ος π.Χ.). Το 2011 το Σωματείο βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στη διάδοση της Φιλοσοφίας στη νέα γενιά και για τη συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη των περιοχών που συνδέονται συμβολικά με τη Δυτική Φιλοσοφία.

Κάθε χρόνο το παραπάνω Σωματείο διοργανώνει το ομώνυμο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που συνδέονται συμβολικά με τη δυτική φιλοσοφία και τη Μεγάλη Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές λυκείων κλασσικών σπουδών από όλη την Ιταλία, διαρκεί από τέσσερις έως πέντε ημέρες και περιλαμβάνει δραστηριότητες φιλοσοφικής πρακτικής, όπως ο Φιλοσοφικός Διάλογος, ο Φιλοσοφικός Περίπατος, ο Διαγωνισμός Φιλοσοφίας (Anima la Filosofia), εργαστήρια και συναντήσεις. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασίζονται στη μεθοδολογία της βιωματικής μάθησης.

Το 2015 γεννήθηκε το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα». Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Αθήνα, Ερέτρια, Επίδαυρος, Μυκήνες, Δελφοί, Κόρινθος). Η φετινή διοργάνωση θα έχει τον τίτλο: «Αθήνα, Επίδαυρος, Μυκήνες και Μεσσήνη», καθώς μετά από πρόταση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», το Φεστιβάλ ενέταξε στο πρόγραμμά του και τον Αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης. Στις 13 και 18 Μαρτίου 2018, χίλιοιπεντακόσιοι μαθητές, αριθμός διπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια, θα μυηθούν στον «κόσμο της φιλοσοφίας» μέσα από δυο εκπαιδευτικές δράσεις:

α) τον «Φιλοσοφικό-θεατρικό Περίπατο» στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης

και β) τον «Φιλοσοφικό Διάλογο» στο Εκκλησιαστήριο, τον τόπο συνέλευσης των πολιτών της αρχαίας Μεσσήνης.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στηρίζει τις αξιόλογες προσπάθειες του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα» και το κοινό τους όραμα, ότι η Φιλοσοφία παραμένει το θεμέλιο της πολιτικής και της οικονομίας των δυο χωρών και μια ευκαιρία για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης της νέας γενιάς και όλων των πολιτών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Festival della Filosofia in Magna Grecia