Στρατηγικό σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης από πυρκαγιά
ΥΠΠΟ: Σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Τίτλος: Έγκριση από τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας της επικαιροποιημένης Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λιμνών και Ποταμών Δυτικής Μακεδονίας.
Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Εδαφικής Επένδυσης με τίτλο «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» προέβη στην πρόταση ένταξης του έργου Συντήρηση-Αποκατάσταση-Ανάδειξη του Θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α΄ στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
Το έργο ενάχθηκε στο πρόγραμμα το 2016 και περιλαμβάνει δώδεκα υποέργα, εκ των οποίων το κύριο (Υποέργο 1) εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Ιωαννίνων και αφορά σε εργασίες συντήρησης -αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου και του τοίχου της δυτικής στοάς. Τα υπόλοιπα υποέργα αφορούν προμήθειες και εργασίες υποστηρικτικές του Υποέργου 1.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
Οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα απαιτητικές εξ αιτίας της κακής ποιότητας του δομικού υλικού αλλά και τον εκτεταμένων παρατοποθετήσεων κατά την φάση παλαιότερων επεμβάσεων (1960).
Για το λόγο αυτό, στο παρόν έργο που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τελευταία πέντε χρόνια, παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια μελέτης και τεκμηρίωσης προκειμένου το έργο να τροφοδοτείται με τα κατάλληλα δεδομένα που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχισή του.
Το μέγεθος του μνημείου και το είδος των εργασιών, επιβάλουν μια σειρά υποστηρικτικών ενεργειών που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας. Για το λόγω αυτό πραγματοποιήθηκαν επιπλέον προμήθειες εξοπλισμού ανύψωσης και πρόσδεσης, εγκαταστάθηκε μεταλλική ράμπα μεταφοράς αρχιτεκτονικών μελών και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση μηχανισμού γερανογέφυρας στο κοίλο σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η επέκταση του προσωρινού εργοταξιακού στεγάστρου και η αναβάθμιση των υποδομών του.
Οι εργασίες βασίζονται στην εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθόδου, σύμφωνα με την οποία αποκαθίσταται η μονολιθικότητα των δόμων της τοιχοποιίας, οι οποίοι εμφανίζουν πολλαπλές ρηγματώσεις, συνεπεία του είδους του υλικού, της έκθεσης στις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής (υγρασία, παγετός, έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές) και την ανάπτυξη αυτοφυούς βλάστησης.
Για την κάλυψη των υψηλών απαιτήσεων στο έργο απασχολείται προσωπικό πολλαπλών ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό) με σύμβαση ΙΔΟΧ (αρχιτέκτονες, πολιτικός μηχανικός, αρχαιολόγος, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τεχνικοί συντήρησης, ειδικευόμενοι εργάτες και εργατοτεχνίτες και μία λογίστρια).
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας
Βαρβάρα Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος
Για την επικοινωνία :
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Τηλ.: 265 100 1089, Fax: 265 100 1051
e-mail: www.amio.gr
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: κλειστό
Τρίτη-Κυριακή: 08.00-15.00
Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης
Τηλ. 2651082287, 26510 82213, 2651082113
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 8.30 – 15.30΄