Γρήγορη μετάβαση

Σε Δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού – D.M.O.

Στις  12 Ιουνίου 2021 εισήχθη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τον τίτλο «Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας, Ναυάγιο Ζακύνθου, διατάξεις για τα τουριστικά γραφεία, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα και άλλες ρυθμίσεις για την τουριστική ανάπτυξη». 

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Πιο συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο ανοίγεται ένας νέος δρόμος, με νέα όπλα για τα ολιστικά προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να δημιουργούν το δικό τους Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού – D.M.O., καθώς και το δικό τους Cluster επιχειρηματικότητας που θα έχουν πλέον θεσμικά χαρακτηριστικά. Οι δυο αυτοί θεσμοί θα συμβάλλουν δραστικά  στην υλοποίηση και τη σωστή λειτουργία των παραπάνω προγραμμάτων.

Στη διαμόρφωση του παραπάνω νομοσχεδίου συμμετείχε ενεργά η νέα δομή του Διαζώματος, η «θερμοκοιτίδα D-HUB», καθώς έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τον Υπουργείο Τουρισμού.

Θυμίζουμε πως στη χώρα μας η Περιφέρεια Ηπείρου με το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», που υλοποιείται μετά από πρόταση του Διαζώματος, πρωτοστάτησε, όταν προχώρησε στη  συγκρότηση του πρώτου  Φορέα Διαχείρισης Προορισμού για το πρόγραμμά της με την ανάθεση του καίριου ρόλου του «διαχειριστή» της διαδρομής, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία “Ήπειρος ΑΕ”.

Η παραπάνω πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού φαίνεται να είναι η αρχή για τη δημιουργία προγραμμάτων εθνικών διαστάσεων, που θα διαμορφώσουν μια νέα φιλοσοφία για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου 2021 και το Υπουργείο Τουρισμού καλεί όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να συμμετάσχουν.

nomosxedio_dmo

Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, εδώ.

Μπορείτε να δείτε το σχέδιο νόμου αναλυτικά, εδώ.