Γρήγορη μετάβαση

Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Τριλογίας της Αθήνας

Δελτίο Τύπου ΟΠΑ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σωματείο «Διάζωμα».

«Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός»

Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 20/03/2019 μια σειρά επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την εργασία των φοιτητών που αφορά στις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Τριλογίας (Αθήνα-Ελευσίνα-Λαύριο). Οι δράσεις είχαν τρία μέρη για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εστίασαν στην Ελευσίνα και στην ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου, στην τρέχουσα πραγματικότητα και στις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας. Εξειδικευμένες, επίσης, επιμορφωτικές δράσεις έλαβαν χώρα για το επιχειρηματικό σχέδιο με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Ελευσίνας.

Το πρώτο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου στον πολιτισμό έλαβαν χώρα στην Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) και ACEin του ΟΠΑ, τη Δευτέρα 04/03/2019 και την Τετάρτη 06/03/2019 με εισηγητές τον δρ. Γιώργο Χάλκο και τον δρ. Μάνο Σοφικίτη. Αναλύθηκαν τα τεχνικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και η ανάπτυξή του, ώστε να έχει κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο.

Στο δεύτερο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων, οι φοιτητές παρακολούθησαν δυο διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 28/02/2019 και την Τρίτη 12/03/2019 και στις οποίες παρουσιάστηκαν η Αθήνα και η Ελευσίνα, αντίστοιχα, στo πλαίσιo της Τριλογίας. Όσον αφορά στην Αθήνα, την Πέμπτη 28/02/2019, η διάλεξη είχε θέμα «ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της Αρχαίας Πόλης» και «Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα», με εισηγητές τον κ. Πάνο Βαλαβάνη, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και τον κ. Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο και μέλος του Σωματείου Διάζωμα. Στη δεύτερη διάλεξη, την Τρίτη 12/03/2019, οι ομιλητές κ. Π. Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» και κ. Γ. Καμπάνης, τ. αντιπρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού Ελευσίνα 2021, επικεντρώθηκαν στο ιερό της Ελευσίνας και τα απόκρυφα μυστήριά του καθώς και στην ιστορία και στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελευσίνας και των ανθρώπων της.

Στο τρίτο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη 13/03/2019 στο αμφιθέατρο του ΟΠΑ, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ειδικής Διδακτικής, οι φοιτητές συζήτησαν με τον δρ. Θεόδωρο Μπένο, οικονομολόγο, εθελοντή του Σωματείου Διάζωμα, θέματα που αφορούσαν την Ελευσίνα, τις πολιτιστικές διαδρομές και τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 15/03/2019 στο αμφιθέατρο του ΟΠΑ και στο πλαίσιο του μαθήματος της ΠΑΔ ΙΙ, παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διαζώματος «Generation D» καθώς και η σημασία της πολιτιστικής διαδρομής με έμφαση στην Ελευσίνα. Εισηγητές της συζήτησης ήταν η ομάδα του Διαζώματος: ο κ. Χ. Λάζος, η δρ. Μ. Μπελογιάννη και ο κ. Γ. Καμπάνης.

Επιπλέον, στην συνάντηση στις 15/03/2019, πριν ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις των μελών του Διαζώματος, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ηθοποιό κ. Έφη Μουρίκη με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως συμβολή στην παιδεία του εκπαιδευτικού».

Τέλος, η Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» ολοκληρώθηκε με επιτυχία για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, στις 20/3/19 καθώς η κα Ζωή Διακουμογιαννοπούλου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της EDUCALTOUR και η storyteller  κα Σάσα Βούλγαρη συζήτησαν με τους φοιτητές για την πολιτιστική διαδρομή της Ελευσίνας δίνοντας ισχυρά κίνητρα για καινοτόμα σκέψη στους φοιτητές σχετικά με την αξιοποίηση του πολιτισμού στην εκπαίδευση.

Για τη συνέχεια, οι φοιτητές κατά ομάδες θα εκπονήσουν με ολιστική προσέγγιση ένα επιχειρηματικό σχέδιο με προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας. Σκοπός της εργασίας, είναι:

  • να εξετάσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό απόθεμα της Ελευσίνας και πώς μπορεί να συνδεθεί με την Αθήνα, το Λαύριο και τον Πειραιά
  • ποιες ενέργειες/παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν προκειμένου η κοινωνική και οικονομική ωφέλεια από την αξιοποίηση να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Ενδεικτικές θεματικές:

  • Δράσεις επιχειρηματικότητας σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο
  • Αξιοποίηση του αποθέματος των βιομηχανικών κτηρίων
  • Εκπαιδευτικές δράσεις

Τον Ιούνιο, ειδική επιτροπή με επικεφαλής την δρ. Βασιλική Μπρίνια και με μέλη από το Σωματείο Διάζωμα τον δρ. Π. Μαστραντώνη, τη δρ. Μ. Μπελογιάννη και τον δρ. Θεόδωρο Μπένο, θα επιλέξει την καλύτερη εργασία, η οποία θα παρουσιαστεί στη συνάντηση του Άνω Διαζώματος στις 20/10/19.

Δείτε στη συνέχεια στιγμιότυπα από τις επισκέψεις και διαλέξεις: