Γρήγορη μετάβαση

«Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Δωδώνης» – Διάζωμα & Megaron plus

Σχετικά Θέατρα

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεκινoύν ένα νέο οδοιπορικό σε αρχαία και ρωμαϊκά θέατρα για το έτος 2020 με τρεις νέες διαλέξεις. Φέτος, καθώς το 2020 θα έχει ως επίκεντρο την «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου»,  ο νέος κύκλος εκδηλώσεων θα έχει ως πυρήνα την Διαδρομή της Ηπείρου.

Στον νέο κύκλο εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί η πορεία αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων – κόμβων της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου, τα οποία είναι το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Κασσώπης, Νικόπολης, Αμβρακίας και Γιτάνων. Ομιλητές θα είναι οι Έφοροι, οι μελετητές και οι επιβλέποντες των έργων.

Στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Δωδώνης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος,  ομιλητές θα είναι οι:

  1. κ. Κώστας Ι. Σουέρεφ, Δρ Αρχαιολογίας, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, «Η πρόκληση της Δωδώνης»
  1. Δρ. Παρασκευή Γιούνη, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου, «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων της Δωδώνης-Φάση Α΄: ένα έργο σε εξέλιξη»
  2. κ. Πέτρος Κατσούδας, Πολιτικός Μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και μελετητής του έργου, «Αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης: Δυσκολίες  και Προβληματισμοί πάνω στην μελέτη ενός μνημείου με πολλές ιδιαιτερότητες»

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει το μουσικό δρώμενο «Η Ήπειρος επέκεινα: Η μεταφυσική του πωγωνίσιου», την επιμέλεια του οποίου έχει ο Γιώργος Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το μουσικό δρώμενο στηρίζεται κατά βάση στο οργανικό μοιρολόι. Ο σκελετός του μουσικού σχήματος είναι η οικογενειακή κομπανία Βέρδη, με καταγωγή από τους Βουλιαράτες της Άνω Δρόπολης, δύο μέλη της οποίας (Κώστας και Στέφανος) είναι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Μαζί με άλλους δύο συμφοιτητές τους πλαισιώνουν δύο μεγάλους ερμηνευτές του κλαρίνου που κατάγονται από το Πωγώνι, τον 80χρονο Τάκη-Λούκα και τον 30χρονο Πέτράκη-Λούκα. Παίζουν: Τάκης-Λούκας Χαρισιάδης (κλαρίνο), Κώστας Βέρδης (κλαρίνο),  Πετράκης-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο),  Κώστας Τζίμας (τραγούδι), Στέφανος Βέρδης (βιολί) , Μιχάλης Βέρδης (λαούτο), Χρήστος Κούτσιας (λαούτο), Γιάννης Βέρδης (ντέφι) και Γιώργος Καρελιώτης (ντέφι).

Προλογίζει  ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Megaron Plus  ή να δείτε το παρακάτω βίντεο:

 Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την κράτηση θέσης παρακαλούμε ενημερώστε μας μέχρι την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 στο τηλέφωνο 210 82 54 256.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

 

Φωτορεπορτάζ του Φ. Κουτρουμπή, εθελοντή του Διαζώματος