Γρήγορη μετάβαση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 6η Συνάντηση του Άνω ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με τίτλο «Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΑΡΩΓΩΝ ΜΕΛΩΝ»

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον φιλόξενο πολυχώρο EcoZone του Ομίλου Economia στην Αθήνα, η 6η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος που είχε τίτλο: «Η Φλόγα των αρωγών μελών». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα αρωγά μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, τους ενεργούς εθελοντές του, και είχε στόχο να τιμήσει την πολύπλευρη προσφορά τους στο σωματείο και τη χώρα.

Στα αρωγά μέλη ανήκουν κυρίως φοιτητές και νεότερης ηλικίας άτομα που προσφέρουν έργο στο σωματείο μας με εναλλακτικό τρόπο (εθελοντική εργασία, εξάπλωση του μηνύματος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, έρευνα κ.ο.κ.). Στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στον κλασικό εθελοντισμό «του ελεύθερου χρόνου» έχει προστεθεί και μια άλλη, δυναμική μορφή εθελοντισμού, ο «Ενεργός Εθελοντισμός» που εκδηλώνεται στον ενεργό εργασιακό χρόνο του πολίτη. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν δράσεις ενεργού εθελοντισμού που έχουν αφετηρία το 2021 και «συνομιλούν» με τα προγράμματα που προωθεί το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την «κοινωνικοποίηση» των μνημείων. Οι δράσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν σε διαφορετικές πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού, όπως: η έρευνα, η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, το θέατρο, ο ψηφιακός πολιτισμός κ.α.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο έργο του εκλιπόντος Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Διευθυντή ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης και αντιπροέδρου του Διαζώματος, Πέτρου Θέμελη και μετά από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του, ακολούθησε η προβολή αποσπάσματος της ταινίας του καταξιωμένου σκηνοθέτη, και δραστήριου μέλους του σωματείου, κ. Βαγγέλη Ευθυμίου με τίτλο «Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ», η οποία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Στην εκδήλωση, μας τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των Εταιρικών μας Μελών: ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, και οι εμπνευστές – ιδρυτές της καινοτόμου εταιρείας KOSMESIS, κ. Ευάγγελος Κεραμίδας και Βίλλυ Ροδοπούλου, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος – πολιτιστική διαχειρίστρια και μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Ευχαριστούμε θερμά τα Εταιρικά Μέλη και τους συνεργάτες μας: κα Αλεξάνδρα Βοβολίνη, εκδότρια-διευθύντρια των εκδόσεων «Κέρκυρα» του Ομίλου «Economia», για την διάθεση του Πολυχώρου Eco Zone, το Ίδρυμα Μποδοσάκη – ιστότοπος blod.gr , την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. ‘’ΒΙΚΟΣ Α.Ε.’’, την εταιρεία οπτικοακουστικής – παραγωγής εκδηλώσεων APG, και τη διαφημιστική εταιρεία, Digiland.

Ως οικοδέσποινα η κ. Βοβολίνη απηύθυνε τον παρακάτω xαιρετισμό:

Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διαζώματος, θα ήθελα να συγχαρώ εγκάρδια τους βραβευμένους φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς κσι όσους και όσες παρουσίασαν τις πρωτότυπες εργασίες τους, στην 6η εκδήλωση του Ανω Διαζώματος με θέμα την “Φλόγα των αρωγών μελών”. Και να προσθέσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη που συμμετέχω με τις δυνάμεις μου στο εμπνευσμένο έργο του Σωματείου, που δεν έχει περιοριστεί απλά και μόνο στην διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας μας. Αλλά με τις πολύπλευρες δράσεις του, προάγει τον ενεργό εθελοντισμό στις νεότερες γενιές που αναζητούν φωτεινά παραδείγματα και θετικές δράσεις, που αντανακλούν τελικά σε ολόκληρη την κοινωνία, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Λίγα λόγια για το ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ:

Το «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ» ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία για το άνοιγμα μιας «διαζωματικής αγκαλιάς» στη νεότερη γενιά και πλέον έχει εξελιχθεί σε μια θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών και σε ένα «φυτώριο» για την προώθηση της συλλογικής προσπάθειας του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ένταξη των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας. Από το 2015 προωθεί την ανάπτυξη νέων συνεργασιών (με τους πολίτες όλου του κόσμου, με την εκπαιδευτική κοινότητα, με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας κ.α.). Οι συνεργασίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται υπηρετούν την αποστολή του σωματείου για την «κοινωνικοποίηση» των μνημείων. Βλ. εδώ.

Φωτορεπορτάζ της εκδήλωσης:

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, κ. Σταύρος Μπένος.
Η Δρ Αρχαιολογίας και Υπεύθυνη για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του σωματείου κ. Μαίρη Μπελογιάννη παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό των δράσεων.
Στιγμιότυπο από τη βράβευση της καλύτερης εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος του Ο.Π.Α.: «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός», με θέμα: Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο. «Business Plan – Folklore Museum of Kyprianos» – Οι κ.κ. Γεωργογάλα Σοφία, Διβινή Αικατερίνη, Όνου Μαρία, Σπληνάκη Στυλιανή, Φραντζεσκάκη Ελεάνα με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής αξιολόγησης.
Η κ. Ελισάβετ Πελεκάση, φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, κατά την παρουσίασή της που είχε ως θέμα: «(Δια)δίκτυο θεάτρων και εκπαιδευτικές δράσεις».
Η κ. Μαρία-Ηλέκτρα Πλακίτση, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, παρουσιάζει το θέμα: «Βόρεια Εύβοια: Το έδαφος καλλιεργεί τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας».
Οι κ.κ. Αθηνά Πουρσαϊτίδου, ΜΑ αρχαιολόγος – μουσειοπαιδαγωγός και Ειρήνη Βογιατζή, Παιδαγωγός, υπεύθυνη σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κηφισιάς μιλούν για το πρόγραμμα «Παίζω και μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο».
Η κ. Ειρήνη Βογιατζή, Παιδαγωγός, υπεύθυνη σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κηφισιάς μιλά για το πρόγραμμα «Παίζω και μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο».
Ο μαθητής του St. Catherine’s British School, κ. Γιώργος Κεραμίδας, γοήτευσε το κοινό με το βίντεο που ετοίμασε για να γνωρίσει στους συμμαθητές του το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Διονυσιακό Θέατρο.
Η κ. Κάρολ Μόλτερ, φιλόλογος, μιλά για την εμπειρία μετάφρασης του έργου του Frederic Lenormand, «Το χάσμα της Κασσώπης». Η μεταφραστική ομάδα που συντόνισε αποτελείται από τους κ.κ. Άγι Πολίτη, Μιχάλη Μαρτίνο, Ελισάβετ Καπαγερίδου, Αναστασία Πάρχα.
Ο κ. Φοίβος Αργυρόπουλος, Πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, παρουσιάζει την « τριπλή αειφορία των μνημείων και τα τέσσερα Δ που κάνουν τη διαφορά» και συστήνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε οινοπαραγωγούς.
Η κ. Μαρίνα Νάστου, αρχιτέκτονας μηχανικός Ε.Μ.Π., MA in Heritage Management, υποψήφια διδάκτορας στο Ε.Α.Π. μιλά για την κλιματική κρίση και τα αρχαία θέατρα.
Η κ. Ιωάννα Γεωργοπούλου, αρχαιολόγος, πολιτιστική διαχειρίστρια, με Mcs στον Ψηφιακό Πολιτισμό παρουσίασε ένα ψηφιακό – εικονικό μουσείο για την Πολιτιστική Διαδρομή των Πύργων της Μάνης.
Η κ. Julia Juhasz, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα παρουσίασε την διδακτορική έρευνά της για τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και τη λειτουργία τους ως ζωντανό κύτταρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.