Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας περιλαμβάνει 71 έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Θα μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα των έργων και κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο έγκρισης και υλοποίησής τους. Όπως αναφέρεται στο masterplan, το Μάρτιο του 2023 θα γίνει πρόσκληση των έργων…
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 έργα. Από αυτά, περίπου τα 25 έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φθάσουν τα 30 και θα έχουμε άλλα 40 για το 2023, τα οποία βέβαια θα πρέπει να εγκριθούν. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί περίπου 3 μήνες. Αρμόδια είναι η Διαχειριστική Αρχή, μία δομή στελεχών, η οποία λογοδοτεί και στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αρμόδια να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην εκτέλεση των έργων, κανόνες οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί. Η υπηρεσία αυτή είναι θωρακισμένη με βαριά εξουσιοδότηση ώστε κανείς να μην μπορεί να την πειράξει και ως εκ τούτου έχει μια σχετική αυτοτέλεια λόγω της υψηλής αποστολής της. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί είναι προϊστάμενος ένας σπουδαίος άνθρωπος ο οποίος λέγεται Κωνσταντίνος Γλέμας. Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των έργων στη Βόρεια Εύβοια; Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τα εξής:
Πρώτον, στις 16 Νοεμβρίου στην Αράχωβα είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας. Μετά από την Επιτροπή Παρακολούθησης που είναι ένα όργανο δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής της κοινωνίας (και όχι μόνο των πολιτικών θεσμών που το θέλουν πάρα πολύ από την Ευρώπη), ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει η Διαχειριστική Αρχή να στείλει μια πρόσκληση προς την Περιφέρεια, δηλαδή στον κ. Σπανό, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που η περιφέρεια πρέπει να υποβάλει. Αυτή, με τη σειρά της, θα υποβάλει το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει εμείς, μετά θα το εγκρίνει η διαχειριστική αρχή, κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, και τότε θα αρχίσουν να γίνονται οι προσκλήσεις των έργων προς τους δικαιούχους. Τα τεχνικά έργα που εκπροσωπούν το κάθε έργο ξεχωριστά περιλαμβάνουν τη φυσική περιγραφή, το φορέα χρηματοδότησης, τη μελέτη και το δικαιούχο, αυτόν δηλαδή που θα υλοποιήσει το έργο. Άρα η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή θα γίνεται στο δικαιούχο και θα τον ενημερώνει ότι έχει εγκριθεί το έργο καλώντας τον να κάνει την πρότασή του ή να υποβάλει το τεχνικό δελτίο (το οποίο είναι ήδη έτοιμο από εμάς), ώστε να εγκριθούν τα χρήματα και να γίνει η δημοπράτηση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε έργο έχει χρονοδιάγραμμα. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ αυστηροί με τα χρονοδιαγράμματα και όταν δεν τηρούνται, τότε γίνεται απένταξη του έργου. Και παρ’ ότι η χώρα μας δεν τα καταφέρνει τόσο πολύ στα θέματα της οργάνωσης των χρονοδιαγραμμάτων, στα ευρωπαϊκά προγράμματα, επειδή ακριβώς είναι πολύ μεθοδικά και αυστηρά, ως εκ θαύματος, η Ελλάδα διαπρέπει. Όταν υπάρχουν κανόνες σκίζουμε!
H Θερμοκοιτίδα D-HUB του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» προβλέπει πολλές αυτοτελείς δράσεις οι οποίες συνδέονται με το πράσινο και ψηφιακό μέλλον της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Υπάρχουν πολλές δράσεις και έργα αναβάθμισης ή «πρασινίσματος» των υποδομών αλλά και ολόκληρων κλάδων όπως είναι το Ψηφιακό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, DataHub, η δημιουργία cluster για την τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων, το πρόγραμμα APOLIPSIS για την απόληψη της καμένης ξυλείας και πολλά άλλα. Οι ιδέες και οι δράσεις είναι πάρα πολλές. Πώς προέκυψαν; Προορίζονται μόνο για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ή μπορούν να εφαρμοστούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Οι δράσεις αυτές γίνονται για να εφαρμοστούν παντού. Οι συγκεκριμένες ιδέες προέρχονται από την ώσμωση της τοπικής κοινωνίας με την επιστημονική κοινότητα. Αυτό ακριβώς κάνει το ΔΙΑΖΩΜΑ και στη Βόρεια Εύβοια. Και το κάνει με πολλή αγάπη. Είχαμε μια ευρεία δημόσια διαβούλευση που κράτησε πάνω από ένα χρόνο ενώ είχαμε και προσωπικές επαφές και ημερίδες όπου διατυπώθηκαν και εισακούστηκαν οι ιδέες και οι ανάγκες. Μάλιστα πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις τις έχουμε συμπεριλάβει στην έκδοση του masterplan, στο κεφάλαιο «Δημόσια Διαβούλευση». Εκεί έχουμε καταχωρίσει όλες τις προτάσεις και τις ιδέες που κατατέθηκαν. Είναι ένας πλούτος απίστευτος. Η αποστολή της θερμοκοιτίδας είναι να ωριμάζει τα έργα όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με ένα καινούριο αξιακό περιβάλλον που είναι η διπλή μετάβαση, η ψηφιακή και η πράσινη, και η καινοτομία.
Από τις ιδέες που έχουν κατατεθεί στη διαβούλευση, φαίνεται ότι συμμετέχουν και πολλοί νέοι…
Ναι, έχουν συμμετάσχει πάρα πολλοί νέοι. Οι νέοι είναι εξοικειωμένοι με τα social media. Εμείς δώσαμε όλες τις δυνατότητες στη διαβούλευση και με προσωπική επαφή, την οποία αγαπούν και οι θεσμικοί και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και μέσω των social media.