Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τους τελευταίους μήνες για την προώθηση της υλοποίησης του έργου «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού νομού Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο προτείνουν το Σωματείο «Διάζωμα» και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Το πρόγραμμα αφορά στο σχεδιασμό μιας Πολιτιστικής Διαδρομής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, που θα έχει ως επίκεντρο τα πέντε αρχαία θέατρα του νομού: θέατρα Μακύνειας, Πλευρώνας, Οινιαδών, Καλυδώνας και Στράτου. Πιο συγκεκριμένα, ο οραματικός πυρήνας του προγράμματος είναι η «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος σε μια ενιαία διαδρομή. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων, την υλοποίηση, όπου αυτό απαιτείται, των εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων της, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική κοινωνία και παραγωγή. Η οικοδόμηση θα περιλαμβάνει την ανάληψη όλων εκείνων των δράσεων οργανωτικού χαρακτήρα που θα καταστήσουν τη διαδρομή επώνυμο τουριστικό προϊόν, θα εξασφαλίσουν την αναγκαία υψηλού επιπέδου τεκμηρίωση και ερμηνεία, την προβολή της σε στοχευμένα κοινά στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ώστε να καταστεί μια αξέχαστη πολιτιστική-τουριστική εμπειρία. Για τη χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος και εν όψει της πιθανότητας αναμόρφωσης του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας (2014-2020) έχουν προταθεί η διεύρυνση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Μεσολογγίου- Αιτωλικού και η σύνδεσή της με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Αγρινίου.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητας για την προώθηση του προγράμματος αυτού. Συγκεκριμένα, στις 23 Ιουλίου 2018, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος και Πάνος Σκουρολιάκος κατέθεσαν ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και Τουρισμού, για την πορεία υλοποίηση της παραπάνω πρότασης. Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη, «να υπάρξει ένας συνολικός, βιώσιμος σχεδιασμός που θα αξιοποιεί και θα αναζωογονεί την πλούσια πολιτιστική παράδοση του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε συνάρτηση με το φυσικό πλούτο της περιοχής» και επισημαίνουν πως «η πρόταση που έχει κατατεθεί από το Σωματείο ̎ΔΙΑΖΩΜΑ̎ σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού είναι μια συνεκτική πρόταση, η οποία συνδυάζει τα στοιχεία του πολιτισμού, του εναλλακτικού –θεματικού τουρισμού και του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος».
Σύμφωνα με απάντηση του τ. Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και τ. αρμόδιου για το ΕΣΠΑ Υπουργού, κύριου Αλέξη Χαρίτση, φαίνεται πως η υλοποίηση της πρότασης για την «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» παραπέμπεται στο επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς η πρόταση «δεν περιγράφεται στο εγκεκριμένο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, και δεν είναι δυνατή η επέκταση ή τροποποίηση των γεωγραφικών ορίων των ήδη εγκεκριμένων Στρατηγικών ΟΧΕ-ΒΑΑ». Ο τ. Υπουργός, πρόσθεσε ωστόσο, πως θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της πρότασης, κατόπιν διαβούλευσης και εφόσον υπάρχει ωριμότητα για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων.
Σε πρωταγωνιστή των παραπάνω εξελίξεων, εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα, η «ΔΡΩ-Κίνησης πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία», μια δυναμική κίνηση πολιτών που έχει σκοπό της τη στήριξη και τη δυναμική προώθηση «κάθε ουσιωδώς αναπτυξιακής πρότασης που θα βασίζεται στο ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο του Νομού» και η οποία έχει περιβάλει με θέρμη την αναπτυξιακή πρόταση του Διαζώματος και του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για την Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σημαντικές ενέργειες και συναντήσεις για την προώθηση της πρότασης οικοδόμησης της «Διαδρομής».
Προκειμένου η ΔΡΩ να ενισχύσει την προσπάθεια που επιχειρείται σε πολιτικό επίπεδο για την ένταξη της «Διαδρομής φύσης και πολιτισμού νομού Αιτωλοακαρνανίας» στα έργα του ΕΣΠΑ, τα στελέχη της απέστειλαν τον περασμένο Αύγουστο επιστολές στους αρμόδιους Υπουργούς, , καθώς και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας επιτακτικά, ενόψει της αναδιάρθρωσης του τρέχοντος ΕΣΠΑ να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύσουν πολιτιστικά και τουριστικά τον νομό.
Από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα, τα μέλη της ΔΡΩ έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δημάρχους Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναύπακτου και με τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργο Βαρεμένο και κ. Μαρία Τριανταφύλλου, προκειμένου να συζητήσουν για τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτεί η ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ.
Ακόμη, συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την κυρία Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με στόχο την προώθηση θεμάτων πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στη διάρκεια αυτής τα μέλη της ΔΡΩ ενημερώθηκαν από την κ. Βικάτου για το στάδιο ωριμότητας των μελετών που αφορούν τα Αρχαία Θέατρα του νομού, καθώς και την εξέλιξη συνολικά των έργων που έχει αναλάβει η Υπηρεσία.
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, η «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει πάντα σημασία σε προτάσεις που βγαίνουν μέσα από την κοινωνία». Ο ζήλος που επιδεικνύει όλο αυτό το διάστημα η τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκδηλώνεται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο της κοινωνίας πολιτών, μέσω της κίνησης «ΔΡΩ», φανερώνει πως βήμα-βήμα διαμορφώνεται ένα κλίμα «οικουμενικότητας» στην Αιτωλοακαρνανία, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί το καινοτόμο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Μπορείτε να διαβάσετε σχετικές ανακοινώσεις στους ακόλουθους συνδέσμους:
Συνάντηση ΔΡΩ και Προϊσταμένης αρχαιολογικής υπηρεσίας – Δελτίο τύπου ΔΡΩ
Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία – eepf.gr
Το ΕΣΠΑ και η «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία» – agrinioculture.gr