Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Πηγή: AMNA.GR
Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων και προσφέρει μια υπέροχη θέα προς την χερσόνησο της Πρέβεζας, το Ιόνιο Πέλαγος, τον Αμβρακικό Κόλπο μέχρι και τις ακαρνανικές ακτές. Τα ερείπια της Κασσωπαίας ,της εντυπωσιακής πόλης που ήταν χτισμένη κάτωθεν του θεάτρου εκτείνονται στην πλαγιά του βουνού και το μνημειακό σύμπλεγμα του Χορού του Ζαλόγγου που φιλοτέχνησε ο Γ. Ζογγολόπουλος είναι επίσης ορατό, στα ανατολικά, από τις κερκίδες του.
Αυτή η οπτική επαφή ιστορίας και πολιτισμού που προσφέρει ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης στον σύγχρονο επισκέπτη, συνδέοντας την θάλασσα του Αμβρακικού, τις ακτές της Πρέβεζας και το Ιόνιο αποτελούν αμφίδρομα σημεία αναφοράς πάνω στο χάρτη της Πολιτιστικής Διαδρομής που έχει δημιουργήσει η Αναπτυξιακή «Ήπειρος ΑΕ» της Περιφέρειας Ηπείρου έχοντας στόχο τα 5 μεγάλα αρχαία θέατρά της στην Δωδώνη Ιωαννίνων, στα Γίτανα Θεσπρωτίας, στην Αμβρακία (Άρτα), στην Κασσώπη και στη Νικόπολη Πρέβεζας να γίνουν χρόνο με το χρόνο «πυρήνας για μια πλούσια, πολυδιάσταση, ολιστική πολιτιστική εμπειρία», ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν. Όπως ο επισκέπτης της Κασσώπης «βλέπει» προς την μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης (Μονολίθι) που το περιοδικό Forbes είχε υποδείξει πέρυσι, λόγω Covid, ως ασφαλέστερη και προσκαλεί τους τουρίστες να την ανακαλύψουν ή το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης «οδηγεί» και στον σπάνιο υγρότοπο του Αμβρακικού έτσι και τα άλλα αρχαία θέατρα συνδέουν δεκάδες τουριστικούς προορισμούς στο μεγάλο χάρτη της Ηπείρου.
Η ιδέα της Πολιτιστικής Διαδρομής που «ένωσε» τα πέντε θέατρα κι έγινε πράξη από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει αφετηρία το 2013, εμπνευστή τον Σταύρο Μπένο και το Σωματείο «Διάζωμα». Μέσα σε πέντε χρόνια «έπεσε πολύ νερό στο μύλο» για να… τρέξει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ύψους 37 εκατ. ευρώ η οποία διέθεσε (και διαθέτει) τα περισσότερα κονδύλια σε έργα αποκατάστασης, διαμόρφωσης, ανάδειξης αλλά και απαλλοτριώσεων (αυτές κυρίως στην Νικόπολη που θα επιτρέψουν και την ένταξή της στην Unesco) για «να σώσουμε την κληρονομιά μας και μετά να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ, του φορέα που ανέλαβε να συντονίσει από το 2019 όλους όσους πλαισίωσαν τον κοινό στόχο της Πολιτιστικής Διαδρομής με βάση τις προοπτικές και τα νέα προγράμματα στην ΕΕ.