Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου
BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα – Νερό – Διάλογοι: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
«VoluntUp»: Ψηφιακή εφαρμογή για τον εθελοντισμό
18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων – «Παίζω και μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο». Το νέο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού για την εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) της Πολιτιστικής Διαδρομής «Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα-Αθήνα-Λαύριο»
Ένα εξαιρετικό πόνημα της Δρ Νένας Γαλανίδου, καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας τη Δημόσια Αρχαιολογία στην Ελλάδα» (Re-inventing Public Archaeology in Greece).
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2020 στο έβδομο κεφάλαιο της έκδοσης με τίτλο ‘’MATERIAL CULTURES IN PUBLIC ENGAGEMENT’’ των εκδόσεων OXBOW Books, συνοψίζει την ελληνική σύγχρονη εμπειρία στο πεδίο της Δημόσιας Αρχαιολογίας, εξετάζοντας δυο πρόσφατες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Η πρώτη αφορά στο πρόγραμμα της συστηματικής παλαιολιθικής ανασκαφικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη από το 2012 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό τη διεύθυνση της κυρίας Γαλανίδου, στον αρχαιολογικό χώρο Λισβόρι, στη θέση Ροδαφνίδια, Λέσβου και η δεύτερη στο έργο που υλοποιεί από το 2008 για τη χώρα το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Και οι δυο περιπτώσεις σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο, αν και έχουν διαφορετική αφετηρία, συμβάλλουν στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και σφυρηλατούν μια συμμετοχική προσέγγιση στην προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς που δεν αποκλείει κανέναν.
Μπορείτε να διαβάσετε το πόνημα μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ ή στην πρωτότυπη μορφή στην αγγλική γλώσσα επιλέγοντας την εικόνα που ακολουθεί: