Γρήγορη μετάβαση

«Επαναπροσδιορίζοντας τη Δημόσια Αρχαιολογία στην Ελλάδα» – Επιστημονικό άρθρο της Δρ Νένας Γαλανίδου

Ένα εξαιρετικό πόνημα της Δρ Νένας Γαλανίδου, καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,  δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τίτλο  «Επαναπροσδιορίζοντας τη Δημόσια Αρχαιολογία στην Ελλάδα» (Re-inventing Public Archaeology in Greece).

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε  το 2020 στο έβδομο κεφάλαιο της έκδοσης με τίτλο ‘’MATERIAL CULTURES IN PUBLIC ENGAGEMENT’’ των εκδόσεων OXBOW Books,  συνοψίζει την ελληνική σύγχρονη  εμπειρία στο πεδίο της Δημόσιας Αρχαιολογίας, εξετάζοντας δυο πρόσφατες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Η πρώτη αφορά στο πρόγραμμα της συστηματικής παλαιολιθικής ανασκαφικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη από το 2012 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό τη διεύθυνση της κυρίας Γαλανίδου, στον αρχαιολογικό χώρο Λισβόρι, στη θέση Ροδαφνίδια, Λέσβου και η δεύτερη στο έργο που υλοποιεί από το 2008 για τη χώρα το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Και οι δυο περιπτώσεις σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο,  αν και έχουν διαφορετική αφετηρία,  συμβάλλουν στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και σφυρηλατούν μια συμμετοχική προσέγγιση στην προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς που δεν αποκλείει κανέναν.

Μπορείτε να διαβάσετε το πόνημα μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ ή στην πρωτότυπη μορφή  στην αγγλική γλώσσα επιλέγοντας την εικόνα που ακολουθεί:

 

Capture1

  • O πρόεδρος του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών (αρχείο Ν. Γαλανίδου)
  • Στιγμιότυπο από την Α΄ Γενική Συνέλευση του Διαζώματος το 2008 στη Μεσσήνη (Αρχείο Ν. Γαλανίδου)
  • Στιγμιότυπο από την ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Λισβόρι (Αρχείο Ν. Γαλανίδου)