Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Κρομμυώνα, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας επισκέφτηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος.
Η επίσκεψη αυτή προγραμματίστηκε μετά από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Διαζώματος με τον κ. Ζερβάκο Βασίλη, πολίτη της περιοχής, ο οποίος έκρινε ότι το αρχαίο θέατρο είναι μια κληρονομιά του τόπου που αξίζει να αναδειχθεί και να επανασυνδεθεί λειτουργικά με την πόλη.
Το αρχαίο θέατρο επισκέφθηκαν οι κ.κ. Κασίμη Παναγιώτα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Γκιώνης Γιώργος, Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σταύρος Μπένος και Ζερβάκος Βασίλης. Ο τελευταίος μάλιστα συνοδευόταν από την κόρη του, Δέσποινα, η οποία είναι μαθήτρια της Γ’ τάξης Γυμνασίου Αγίων Θεοδώρων.
Η κα Κασίμη ξενάγησε τους παριστάμενους στον αρχαιολογικό χώρο και το θέατρο και τους ενημέρωσε για την κατάσταση διατήρησης του μνημείου. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι αναγκαίο άμεσα, λόγω της φθοράς που έχει υποστεί το μνημείο, να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη του μνημείου, δηλαδή η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στο θέατρο και στη συνέχεια η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάστασή του.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπένος τόνισε ότι, εφ’ όσον χρειαστεί, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα μέλη του, τακτικά και εταιρικά, θα είναι αρωγός στο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου.
Ο Θεατρικός χώρος Αρχαίου Κρομμυώνα, εντοπίζεται στις παρυφές της σύγχρονης παραλιακής κωμόπολης των Αγίων Θεοδώρων. Το όνομα προέρχεται από τον ήρωα Κρόμο (γιο του Ποσειδώνα), όπως αναφέρει ο Παυσανίας (Κορινθιακά). Σημαντικά κατάλοιπα της αρχαίας κώμης εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών που έγιναν το χρονικό διάστημα 1961-1962 και το 1992, με αφορμή τη διάνοιξη και διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου. Σήμερα από τα λιγοστά οικοδομικά ερείπια του Αρχαίου Κρομμυώνα, τα οποία είναι ορατά πλησίον του συγκροτήματος του Γυμνασίου – Λυκείου των Αγίων Θεοδώρων (ανάμεσα από την Εθνική Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο), είναι ένας μικρός σε διαστάσεις θεατρικός χώρος. Ο θεατρικός αυτός χώρος, διατηρεί έντεκα λίθινες βαθμίδες – σειρές εδωλίων – και πλακόστρωτο δάπεδο, διαμέτρου 7,40 μ. Μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η χρήση του, ενδεχομένως πρόκειται για βουλευτήριο της αρχαίας κώμης, λατρευτικό χώρο, ή μικρό θέατρο. Η χρονολόγηση του οικοδομήματος ανάγεται στους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους (530 -490/480 π.Χ.) και κατ’επέκταση αποτελεί ένα από τα πρωϊμότερα δείγματα μόνιμης κτιστής, θεατροειδούς κατασκευής. Ο αρχαιολογικός χώρος υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας
Βιβλιογραφία: Αρχαία Κόρινθος, Συλλογικό έργο σε επιμέλεια Κω. Κίσσα, Εκδόσεις Φοίνικα, 2013