Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Θεατρικός χώρος Αρχαίου Κρομμυώνα – Αγίων Θεοδώρων

Περιγραφή
Πολυμέσα
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Ο Στράβων παραθέτει πως ο Κρομμυών ανήκε αρχικά στη Μεγαρίδα και αργότερα αποτέλεσε κώμη της Κορινθίας, μια διοικητική μεταβολή που πιθανότατα έγινε μετά τον 6ο αι. π.Χ. Η αρχαία κώμη κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την γεωμετρική έως τη βυζαντινή εποχή. Η ενασχόληση των κατοίκων με την ναυτιλία και το εμπόριο οδήγησαν γρήγορα την κώμη σε ακμή. Η γεωγραφική της θέση προκάλεσε την εμπλοκή της σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ενώ κατά περιόδους βρέθηκε υπό την κυριαρχία διαφορετικών ισχυρών δυνάμεων. Σύμφωνα με το περιηγητή Παυσανία, ο Θησέας φέρεται να σκότωσε  στην τοποθεσία αυτή τον άγριο θηλυκό κάπρο, Φαία, καθώς επέστρεφε από την Τροιζήνα στην Αθήνα.

Ο Θεατρικός χώρος Αρχαίου Κρομμυώνα  εντοπίζεται στις παρυφές της σύγχρονης παραλιακής κωμόπολης των Αγίων Θεοδώρων. Το όνομα προέρχεται από τον ήρωα Κρόμο (γιο του Ποσειδώνα), όπως αναφέρει ο Παυσανίας (Κορινθιακά). Σημαντικά κατάλοιπα της αρχαίας κώμης εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών που έγιναν το χρονικό διάστημα 1961-1962 και το 1992, με αφορμή τη διάνοιξη και διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου. Σήμερα από τα λιγοστά οικοδομικά ερείπια του Αρχαίου Κρομμυώνα,  τα οποία είναι ορατά πλησίον του συγκροτήματος του Γυμνασίου – Λυκείου των Αγίων Θεοδώρων (ανάμεσα από την Εθνική Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο), είναι ένας μικρός σε διαστάσεις θεατρικός χώρος.  

Ο θεατρικός αυτός χώρος, διατηρεί έντεκα λίθινες βαθμίδες – σειρές εδωλίων – και πλακόστρωτο δάπεδο, διαμέτρου 7,40 μ. Μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η χρήση του, ενδεχομένως  πρόκειται για βουλευτήριο της αρχαίας κώμης, λατρευτικό χώρο, ή μικρό θέατρο. Η χρονολόγηση του οικοδομήματος ανάγεται στους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους (530 -490/480 π.Χ.) και κατ’επέκταση αποτελεί ένα από τα πρωϊμότερα δείγματα μόνιμης κτιστής, θεατροειδούς κατασκευής. Η χρονολόγηση του οικοδομήματος ανάγεται στους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους (530 -490/480 π.Χ.) και  αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα δείγματα μόνιμης κτιστής, θεατροειδούς κατασκευής.

Ο αρχαιολογικός χώρος υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

  • 13-11-2019, το αρχαίο θέατρο επισκέφθηκαν οι κ.κ. Κασίμη Παναγιώτα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Γκιώνης Γιώργος, Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Διαζώματος και Ζερβάκος Βασίλης, κάτοικος περιοχής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη του μνημείου