Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση στις Μικροθήβες: Τοπόσημο πολιτισμού κι ανάπτυξης της περιοχής το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών – Λαός της Μαγνησίας

Σχετικά Θέατρα

πηγή: e-almyros.gr

Πλήθος κόσμου γέμισε την αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου Μικροθηβών όπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου εκδήλωση για την πορεία εργασιών και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Φθιώτιδων Θηβών, του νέου τοπόσημου πολιτισμού κι ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Αναδείχθηκε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου μνημείου που θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την περιοχή και όπως είπε ο πρώην Υπουργός κος Σταύρος Μπένος κλείνοντας την σχεδόν τρίωρη εκδήλωση, «η επόμενη συνάντηση εύχομαι να μην είναι σε κάποια αίθουσα αλλά με μια παράσταση στο θέατρο».

Διοργανωτές ήταν η τοπική Κοινότητα Μικροθηβών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Αθλητικός Σύλλογος του χωριού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το σωματείο «Διάζωμα». Το «παρών» μεταξύ των άλλων έδωσαν ο Υφυπουργός κος Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Βουλευτής κος Χρήστος Μπουκώρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο νέος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Γιάννης Αναστασίου, ο νέος Δήμαρχος Αλμυρού κος ΔημήτρηςΕσερίδης, οι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη πατέρες Αθανάσιος και Νικόλαος Μακαντάσης, η Έλενα Αντωνοπούλου, πρόεδροι κι εκπρόσωποι συλλόγων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κος Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Σωματείου «Διάζωμα» ο οποίος εξήρε τις συνέργειες μεταξύ φορέων και παραγόντων. Μεταξύ των άλλων επισήμανε:

Όταν κάναμε το «Διάζωμα»-και τα λόγια αυτά θα τα αφιερώσω στον μέγιστο του «Διαζώματος» Πέτρο Θέμελη που χάσαμε ξαφνικά- ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε συναντήσεις όπως είναι αυτή απόψε στις Μικροθήβες. Όταν ήμουν Υπουργός Πολιτισμού, είδα πολύ καθαρά ότι το κομματικό και πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Το μεγαλύτερο πνευματικό και περιουσιακό στοιχείο της πατρίδας μας είναι τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Η Σαουδική Αραβία έχει το πετρέλαιο, εμείς έχουμε αυτά. Τα μνημεία πρέπει να τα δούμε σαν το κέντρο της ζωής, της κοινωνίας και ως στοιχεία κοινωνικής συνοχής, πρέπει να τα δούμε σαν πρωταγωνιστές της εθνικής μας οικονομίας. Η πατρίδα μας, οι υπέροχοι αρχαιολόγοι στα 200 χρόνια ασχολήθηκαν με 25 θέατρα. Μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια του «Διαζώματος» είχε οργανωθεί ένα σχέδιο για 50 αρχαία θέατρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 εργοτάξια αρχαίων θεάτρων χάρη σε ομάδες ανθρώπων όπως είμαστε απόψε  εδώ. Και τώρα έχουμε περάσει στην άλλη φάση, στην εκπλήρωση της τριπλής αειφορίας, δηλαδή πως θα κάνουμε τα θέατρα πρωταγωνιστές της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης της πατρίδας μας. Αυτή η αρχαιολογική κοινότητα είναι μια εποποιία για την πατρίδα μας και την επόμενη συνάντηση θα την κάνουμε με παράσταση στο αρχαίο θέατρο!