Γρήγορη μετάβαση

Εγκαίνια Δασικού Χωριού Παπάδων στην Βόρεια Εύβοια και αξιοποίηση του μοντέλου Ανασυγκρότησης της Βόρειας για την Ανασυγκρότηση του Έβρου

Η ημέρα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 ήταν μια μεγάλη ημέρα για το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», καθώς έγιναν τα εγκαίνια ενός μεγάλου και συμβολικού έργου του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας του Δασικού Χωριού Παπάδων στην Βόρεια Εύβοια. Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν από το Δασαρχείο Λίμνης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές ότι και για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής του Έβρου θα ακολουθήσουν το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας, υλοποιώντας το πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ», κατά το πρότυπο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ», με έργα όπως τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά, η πλατφόρμα «ΑΡΩΓΗ», το “EvrosPass” κατά το πρότυπο του North Evia Pass, αλλά και η εφαρμογή του νέου μοντέλου παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Ενίσχυση των πολιτικών των αναδασώσεων, αλλά τονίζω πάλι στοχευμένα, διότι τα δάση τα οποία καίγονται, είναι πρωτίστως δάση τα οποία θα μπορέσουν να ξαναγεννηθούν υπό μια βασική προϋπόθεση ότι θα φροντίσουμε, όπως το κάναμε στην Εύβοια πολύ επιτυχημένα, να τρέξουμε γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τα εδάφη και να διευκολύνουμε την φυσική αναγέννηση. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα και το Υπουργείο έχει μεγάλη δουλειά να συντονίσει όλες αυτές τις δράσεις και βέβαια θα δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας, θα υλοποιήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας, το οποίο είναι ήδη θεσμοθετημένο, με αναστολές φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων ΕΝΦΙΑ. Και βέβαια για τον Έβρο θα ακολουθήσουμε το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας, δημιουργώντας ένα EvrosPass με σκοπό να στρέψουμε περισσότερη τουριστική κίνηση προς την περιοχή αυτή.

Και τέλος θα ήθελα να προσθέσουμε στην εθνική μας ατζέντα ένα ζήτημα, το οποίο στο παρελθόν μπορεί να έχει αποτελέσει για κάποιους, για ιδεολογικούς και ιδιωτικούς λόγους, ταμπού και αναφέρομαι στο ζήτημα της παραγωγικής αξιοποίησης των δασών μας. Είναι κάτι που θα έφερνε από τη μια πλευρά ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες, με την οργανωμένη εκμετάλλευση της ξυλείας και της βιομάζας. Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι σήμερα οι ανάγκες της χώρας σε ξυλία καλύπτονται πρωτίστως από εισαγωγές. Μια χώρα που έχει 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης και για όσους δεν το γνωρίζουν τα τελευταία 50 χρόνια η δασοκάλυψη έχει αυξηθεί στη χώρα μας δεν έχει μειωθεί για τον απλούστατο λόγο ότι πολλές εργασίες στην ύπαιθρο εγκαταλείφθηκαν και πολλοί αγροί δασώθηκαν. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών, με επιδότηση ενδεχομένως της βιομάζας, με μεγάλους σύγχρονους δασικούς συνεταιρισμούς, που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας και πρόληψης. Υπάρχουν σκέψεις ήδη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και έχω ζητήσει τάχιστα να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πως μπορούμε και πάλι να κάνουμε τα δάση μας πιο παραγωγικά και να καλύψουμε και πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Αυτήν την ώρα που μιλάμε, για να κλείσω έτσι με μία νότα αισιοδοξίας, στην Εύβοια, η οποία τόσο δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές πριν από δύο χρόνια, εγκαινιάζεται ένα καινούριο και ακμαίο δασικό χωριό. Αυτές είναι δύο φωτογραφίες στη θέση μιας περιοχής η οποία ήταν ολοσχερώς καμένη πριν από δύο μήνες. Ας γίνει λοιπόν αυτό το δασικό χωριό της Εύβοιας ένα σύμβολό μας. Όπως οικοδομήσαμε και θα χρειαστούμε αρκετή δουλειά ακόμα, την ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ, έτσι θα χτίσουμε και τον ΕΒΡΟ ΜΕΤΑ.»

Δείτε σχετικά δελτία τύπου και φωτογραφικό υλικό από τα Εγκαίνια του Δασικού Χωριού Παπάδων στην Βόρεια Εύβοια:

Δείτε το απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη: