Γρήγορη μετάβαση

Διαδρομή «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» & επιχειρηματικότητα: Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τη Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «ΔΙΑΔΡΟΜΗ “ΟΙΔΙΠΟΥΣ” & Επιχειρηματικότητα».

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας «Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε.», που είναι ο φορέας διαχείρισης προορισμού του προγράμματος «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – ΟΙΔΙΠΟΥΣ », και έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανός. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους κ.κ.: Ηλία Μπουρμά – Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλη Κούκουζα – Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ευβοίας και Σύμβουλο της Περιφέρειας, Μιλτιάδη Χέλμη –  Πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Ευβοίας, Σταύρο Μπένο – πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Στην εκδήλωση έκανε τα πρώτα του βήματα ένας καινοτόμος θεσμός της τουριστικής οικονομίας που θα συνοδεύει το όραμα υλοποίησης της «Πολιτιστικής Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού – ΟΙΔΙΠΟΥΣ»: το Cluster των επιχειρήσεων της διαδρομής. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το «Τοπικό Σύμφωνο Υποστήριξης & Ανάπτυξης της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας».

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του προγράμματος «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», την πρόοδο συγκρότησης και λειτουργίας του cluster των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και για τη διαδικασία ένταξης και συμμετοχής σε αυτή.

Πιο αναλυτικά, η παρουσίαση της Πολιτιστικής Διαδρομής «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» έγινε από το στέλεχος του περιφερειακού γραφείου του ΣΕΤΕ και εκπρόσωπο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την παρακολούθηση του προγράμματος, κ. Πένυ Γκάνη και στη συνέχεια ο κ. Νίκος Μαργαρίτης, Γενικός Δ/ντής της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε., παρουσίασε το έργο της Αναπτυξιακής ως Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος. Αμέσως μετά, ο κ. Θάνος Λώλης, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε., ανέπτυξε στους συμμετέχοντες τη φιλοσοφία του τοπικού συμφώνου υποστήριξης και ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

Τέλος, οι κ.κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος προγραμμάτων του Διαζώματος  και Νίκος Στακιάς, σύμβουλος προώθησης και διαχείρισης προορισμών στο σωματείο, και Χρήστος Χιώτης, σύμβουλος ψηφιακών δράσεων του Σωματείου, παρουσίασαν την δομή D-Hub που έχει θεσπίσει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υποστήριξη του σχεδιασμού και υλοποίησης των ολιστικών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη στη χώρα και επίσης, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τη συμβολή της θερμοκοιτίδας στην πορεία υλοποίησης της Πολιτιστικής Διαδρομής «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».

Ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων – μέλη του cluster,  o οποίος προσέφερε πολύτιμες ιδέες και προτάσεις για την διαμόρφωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού – ΟΙΔΙΠΟΥΣ».

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας zoom, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=GHO4v5Mo4FA&fbclid=IwAR3itVNKS_YBcL8trt4EnXx6ixrGlJfVMv_gRDPa8TYUZNg7uQvliK8MhgM

 

sterea

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» που υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα επώνυμο και ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται με επίκεντρο τα σημαντικότερα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Περιφέρειας. Το πρόγραμμα ενώνει με λειτουργικό τρόπο όλες τις δημιουργικές ψηφίδες της Περιφέρειας μέσα από ένα «δίκτυο διαδρομών» και επιχειρεί τη σύνδεση των μνημείων της με την τοπική επιχειρηματικότητα και τον σπουδαίο κόσμο της αγροδιατροφής.

Η συμμετοχή της επιχειρηματικότητας στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται μέσα από τη δημιουργία μιας «συστάδας επιχειρήσεων» – ενός cluster, τα μέλη της οποίας υιοθετούν το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Το «Τοπικό Σύμφωνο Υποστήριξης & Ανάπτυξης της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας» είναι η εθελοντική, συλλογική, πρωτοβουλία επαγγελματιών, επιχειρηματιών, φορέων και οργανισμών του ιδιωτικού, κοινωφελούς και δημόσιου τομέα, η δραστηριότητα των οποίων βρίσκεται σε γεωγραφική, ή λειτουργική συνάφεια με το πρόγραμμα και έχει στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη της Διαδρομής.