Γρήγορη μετάβαση

“Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους” – Το εντυπωσιακό φινάλε

Ένα φινάλε αντάξιο ενός προγράμματος πολυσχιδούς και μιας δράσης εμπνευσμένης απολαύσαμε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα. Οι καθηγητές που υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους» και τη δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» και οι μαθητές/τριές τους άγγιξαν την ψυχή μας με αυτή την εκλεκτή συγκίνηση που χαρίζουν ο τραγικός λόγος, ο χορός, το μέλος. Και ήμασταν πολλοί εκεί. Ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παναγιώτης Δημαράς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά και εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που είχαν ετοιμάσει εκλεκτά εδέσματα, ο σκηνοθέτης και εικαστικός κ. Τάκης Λουκάτος, γονείς, μαθητές και φυσικά ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος.

Η εκδήλωση ήταν σχεδιασμένη ως την παραμικρή λεπτομέρεια. Παρουσιάσθηκαν επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο και των τριών τραγικών μας ποιητών: το Α’ στάσιμο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και της «Ελένης» του Ευριπίδη και το Γ’ Επεισόδιο από τους «Πέρσες» του Αισχύλου με τον ζωντανό ήχο τυμπάνου να δονεί τις αισθήσεις και να δίνει το τέμπο στον χορό ο οποίος υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Τάκη Λουκάτου εκτέλεσε με επιτυχία το ρόλο του. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από την υλοποίηση της καταπληκτικής πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και ακούσθηκε ο ποιητικός λόγος σύγχρονων ποιητών μας, του Σεφέρη, του Ρίτσου και του Καρυωτάκη με θέμα το αρχαίο θέατρο. Η καθηγήτρια Πληροφορικής που έδωσε πνοή στο πρόγραμμα και τη δράση κ. Κορίννα Περτσινίδου και τα υλοποίησε συνεπικουρούμενη από τους συναδέλφους της, την κ. Σοφία Λυμπεροπούλου, την κ. Κατερίνα Τσιακούλια, τον κ. Παναγιώτη Δημαρά και τον κ. Θοδωρή Ρήγα, μας περπάτησε στα μονοπάτια που η ίδια χάραξε έχοντας ως πηγή έμπνευσής της τον πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο, το έργο του οποίου ως δημάρχου Καλαμάτας θαύμαζε από την εποχή που μικρή, μαζί με την οικογένειά της, περνούσε τα καλοκαίρια της στην όμορφη πόλη. Η κ. Περτσινίδου έκανε μια σύντομη αναφορά σε στιγμές του δημόσιου βίου του κ. Μπένου, μύησε τους παρευρισκόμενους στα μορφολογικά στοιχεία του αρχαίου θεάτρου και στο έργο του Διαζώματος για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και στη συνέχεια του έδωσε τον λόγο. Ο κ. Μπένος φανερά συγκινημένος εξήρε τις ποιοτικές δράσεις του σχολείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα που παραδίδει μαθήματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τρόπο βιωματικό και με κορυφαία πράξη την υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Στο σημείο αυτό οι μαθητές καταχειροκροτούμενοι από το κοινό ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο χαρτόνι πάνω στο οποίο είχαν γράψει πως το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα υιοθετεί το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης στην Ήπειρο. Ακολούθησε η απονομή επαίνων στους μαθητές, στο σχολείο, στους συμμετέχοντες καθηγητές και στον κ. Λουκάτο που είχε αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια, τη χορογραφία των χορικών και το εργαστήρι μάσκας, υπέροχες δημιουργίες του οποίου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην έκθεση που λειτουργούσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Μετά το διάλειμμα ακολούθησε συναυλία από το μουσικό σύνολο «Λύραυλος Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς» που δημιούργησε ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων, Παναγιώτης Στέφος.

Μαίρη Μπελογιάννη
Φιλόλογος, Δρ. αρχαιολογίας
Μέλος του Διαζώματος

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση :

"Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους"

Logo_Diazoma_SocialSchool2 (1)